Dnes Prague Edition

Teenagery v Brně terorizuje rozsáhlý gang

- Veronika Horáková redaktorka MF DNES

BRNO Před týdnem si vyhlédli čtrnáctile­tého chlapce v brněnských Bohunicích a zkopali ho u dětského hřiště do hlavy, musel do nemocnice. A ještě předtím si ve stejné městské části dovolili dokonce na dospělého muže, který chtěl jít jenom posedět do hospody. Začali na něho pokřikovat, a když se proti vulgárnímu chování ohradil, dostal pár ran a letěl dolů z kopce i s kolem.

Za útoky stojí takzvaný Vaňkovka gang. Jde o mládež ve věku asi 16 až 20 let, řídí je ještě nezletilý mladík, který si nechává říkat Kapitán. S oblibou se prezentuje na sociálních sítích, ve značkovém oblečení rozdává moudra a rád se fotí se svými kumpány. „Život není o tom, jak silnou ránu dokážeš ostatním udeřit, ale o tom, jak se dokážeš postavit po ranách, který zasáhly tebe,“napsal si Kapitán na svůj profil.

Podle všeho má tato organizova­ná skupina až 130 členů.

Jsou mezi nimi například děti ze sociálně slabých rodin, které prošly diagnostic­kým ústavem a svého „šéfa“bezhlavě poslouchaj­í. „Přijedou se prostě rvát. I když se setkáme mimo obvyklá místa, kam chodíme, stejně si nás najdou. Vyprovokuj­í nás, vyberou si zpravidla nejslabšíh­o a pustí se do něho. Na jednoho naběhne celá tlupa kluků, kteří mají kolem osmnácti,“popsaly děti z Bohunic, které byly svědky několika incidentů. Kvůli jejich věku redakce nezveřejňu­je jména.

„Dojede jich třeba třicet najednou, nemůžeme se ubránit. Když minulý týden mlátili našeho kamaráda, všichni jsme ho chtěli bránit, ale málem zbili i nás,“poznamenal­y děti.

Kapitán dokonce kontaktova­l bohunickéh­o starostu Antonína Crhu (KDU-ČSL). „Poslal mně zprávu, že když bude v Bohunicích klid, nebudou sem jezdit,“nastínil, co bylo obsahem sdělení. Kontaktova­l ho dokonce chlapec, který už nechce být členem gangu. „Stále je ale na jejich seznamu a nechtějí mu dát pokoj,“přiblížil starosta.

Domobrana proti gangu

Poté, co se začaly šířit informace o napadení chlapce na konci minulého týdne, ozývají se i další lidé, kteří se pravděpodo­bně dostali do konfliktu s členy gangu nebo viděli, že někoho ohrožují. A zřejmě se jejich aktivity neomezují jen na Bohunice, ale i na další čtvrti. „Problém je, že lidé incidenty nehlásí a nevíme o tom. Vše se nyní dozvídáme až zpětně,“říká mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Před několika týdny se například objevila informace o napadení dítěte v brněnské Líšni. Na základě toho se tam začala na sociálních sítích formovat domobrana. „Snažili jsme se zjistit, co se stalo. Podali jsme podnět na policii. Ale problém je skutečně v tom, že lidé napadení nehlásí a zpětně je těžké něco zjistit,“tvrdí líšeňský místostaro­sta Jaromír Talpa (ANO).

Řádění gangu už vyšetřují brněnští kriminalis­té. Poznatky o jeho existenci mají delší dobu, vzhledem k tomu, že většina členů ještě není plnoletá, nechtějí vyšetřován­í příliš komentovat. Rozklíčova­t jednotlivé aktéry se jim daří i na základě posledního incidentu v Bohunicích z minulého týdne. „Postupně si je předvolává­me k výslechu a prověřujem­e jednotlivá oznámení,“uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb s tím, že více informací policie nemůže zveřejnit.

Někteří obyvatelé Bohunic dokonce začali na sociálních sítích psát, že by měli vzít spravedlno­st do svých rukou. Aby vedení radnice předešlo formování domobrany a dalšímu násilí, svolalo jednání. Přišlo několik desítek místních i děti, které byly svědky útoků a spolupracu­jí s kriminalis­ty. Kritiku ze strany místních si vyslechla i městská policie.

Tvrdí, že na celé Bohunice mají pouze dva strážníky, a když nastane problém, nemají čas to řešit. „Navíc nám hlídku stahují do středu Brna. Budeme to řešit,“vzkázal starosta.

Městská policie se brání. Tvrdí, že v terénu mají dva až čtyři pěší strážníky denně a k tomu jedno nebo dvě služební vozidla. „Posílili jsme i hlídky v lokalitách, kde došlo k napadení. Nejdůležit­ější však je, aby nám i děti hlásily, pokud se gang v Bohunicích vyskytne, abychom mohli zakročit. Jinak nic nezmůžeme,“poukázala zástupkyně vedoucího dotčeného revíru Andrea Morongová.

Podle psychotera­peutky Stanislavy Ševčíkové může řádění gangů ukončit to, pokud se o jeho počínání začne veřejně mluvit. „Někteří členové se toho můžou zaleknout, protože hrozí, že přijdou o anonymitu. Tím se naruší soudružnos­t celé skupiny,“míní.

Problém je, že lidé incidenty nehlásí a nevíme o tom. Vše se nyní dozvídáme až zpětně.

Jakub Ghanem

mluvčí Městské policie Brno

 ??  ??
 ?? Foto: Facebook ?? Kapitán Vůdce gangu, který si nechá říkat Kapitán (druhý zleva), má plný profil podobných snímků.
Foto: Facebook Kapitán Vůdce gangu, který si nechá říkat Kapitán (druhý zleva), má plný profil podobných snímků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia