Dnes Prague Edition

Lidovci a Okamura navrhnou zákaz zahalování. Babiš je pro

- — Josef Kopecký

PRAHA Česko by mohlo být další zemí, která v budoucnu zakáže zahalování tváře na veřejnosti.

Od včerejška toto nařízení platí v Dánsku, jenomže tamní zákaz vyvolal protesty dánských muslimek.

Odmítají nikáby sundat a podpořili je i mnozí Dánové s poukazem na to, že každý má právo nosit, co chce. „Myslím, že by bylo dobré, kdyby i v České republice existoval podobný zákon. Jsme připraveni zhruba do půl roku podobný návrh předložit,“řekl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

Podobný záměr má i SPD Tomia Okamury. Nové technologi­e k identifika­ci potřebují tvář vidět v případě různých teroristic­kých útoků.

„My už to připravuje­me přibližně dva měsíce,“řekl předseda SPD Tomio Okamura. „Naše advokátní kancelář na tom pracuje. Nechali jsme si zanalyzova­t legislativ­ní stav v dalších zemích a teď jsem požádal ještě do toho zapracovat dánský model. Máme v plánu předložit návrh během podzimu,“dodal Okamura. Zákon, který začal platit v Dánsku a zakázal zahalování tváře, považuje za správnou myšlenku i premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Samozřejmě, my nejsme zvyklí se zahalovat,“řekl Babiš. Pro je dokonce i lídr ČSSD Jan Hamáček. „Ano, jsem pro, aby zákaz zahalování obličeje na veřejnosti platil i v České republice. Budeme se o tom v rámci vládní koalice bavit,“sdělil Hamáček.

Pro zákaz zahalování tváře je i předseda opozičního hnutí STAN Petr Gazdík. „Asi bych pro takový zákon ruku zvedl, i když si uvědomuji, že toto je na hraně mého přesvědčen­í o tom, jak má fungovat liberální stát. Toto je zákon, který by měla předložit vláda po diskusi se všemi stranami,“řekl Gazdík.

ODS se staví proti zákazu

Zato podle ODS takový nový zákon zapotřebí není. „Oprošťuji se od náboženský­ch symbolů. Policie má ztíženou možnost identifika­ce v případě, že někdo se zahalenou tváří někoho zbije v metru nebo napadne na ulici. Teď si ale skutečně nemyslím, že by to v České republice byla norma, která by se měla překotně předkládat do Poslanecké sněmovny,“řekla poslankyně ODS Jana Černochová. Připomněla, že na demonstrac­ích je to již nyní ošetřeno zákonem a platí na nich zákaz zahalování. MF DNES před týdnem publikoval­a výzkum agentury Median, podle kterého má problém se zahalování­m muslimskýc­h žen na veřejnosti polovina Čechů. Celkem 49 procent lidí by akceptoval­o hidžáb, který zakrývá jen vlasy, zatímco burku by povolilo jen 15 procent dotázaných.

 ?? Foto: MAFRA ?? Zahalení zakázáno Dánové inspiroval­i české politiky.
Foto: MAFRA Zahalení zakázáno Dánové inspiroval­i české politiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia