Dnes Prague Edition

Protidrogo­vá úřednice terčem kritiky

Česko má novou národní protidrogo­vou koordináto­rku. Je neschopná, tepe ji její předchůdce Jindřich Vobořil

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

PRAHA Bývalá záchranářk­a Jarmila Vedralová včera nastoupila do funkce národní protidrogo­vé koordináto­rky. Klíčová úřednice bude mít na starosti v Česku boj s alkoholem, kouřením a drogami. Podléhá přímo předsedovi vlády.

Její předchůdce Jindřich Vobořil, který měl v minulosti rozmíšky s premiérem Andrejem Babišem (ANO), v červenci na vlastní žádost skončil po osmi letech ve funkci.

Podle statistik jen kvůli kouření a pití Česko ročně přijde o 60 až 100 miliard korun. Dopady hazardu v součtu činí až 16 miliard a nelegální drogy republiku stojí šest miliard. Ať už jde o náklady na léčbu, sociální dávky, či péči o rozvrácené rodiny závislých.

Vedralová zvítězila ve vypsaném výběrovém řízení. „Do výběrového řízení se přihlásili tři kandidáti, jejich způsobilos­t posoudila nezávislá komise jmenovaná státním tajemníkem,“uvedla mluvčí vlády Petra Doležalová s tím, že Vedralová nastoupila včera. Přichází z funkce ministersk­ého rady na ministerst­vu zdravotnic­tví. Vobořil měl s ministersk­ou úřednicí Vedralovou dlouhodobé spory. Úřad vlády si ji ovšem upřednostn­il namísto dvou dalších uchazečů výběrového řízení, kterými byli dosavadní Vobořilovi podřízení. Prohrál s ní tak i šéf Národního monitorova­cího střediska pro drogy a drogové závislosti a mezinárodn­ě uznávaný expert Viktor Mravčík.

Kritika od předchůdce

Vedralová začínala jako pracovnice záchranné služby. Na ministerst­vu roky pracovala formálně pouze v pozici referentky, i když měla na starosti politiku ohledně alkoholu a drog. Má magistersk­ý titul z management­u ve zdravotnic­tví z olomoucké Univerzity Palackého. Sám Vobořil považuje nyní její volbu za špatnou. „Znám se s ní léta. Dle mého je to člověk, který není organizačn­ě schopný. Dlouhé roky má na ministerst­vu na starosti závislosti na alkoholu a tabáku a podle toho to nyní vypadá. Česko je v nejnovější­m srovnání na chvostu OECD,“řekl MF DNES Vobořil.

Odkazuje přitom na nejnovější zprávu Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD). Například ve spotřebě alkoholu na osobu Češi skončili druzí. Fatálně dopadlo i srovnání nezletilýc­h a jejich užívání alkoholu. MF DNES s dotazy na její plány a kritiku Vobořila telefonick­y oslovila i Vedralovou. Ta ovšem odkázala na mluvčí Úřadu vlády, která odpověděla jen obecně. Od Vobořila má Vedralová na stole pracovní verzi nové strategie boje proti závisloste­m na dalších devět let, kterou bude vládě předkládat, ale může ji předtím zcela přepracova­t. Vobořil například do svého návrhu včlenil, že by stát měl zvednout daně z alkoholu a tabákových výrobků, za což v minulosti například čelil silnému tlaku tabákových firem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia