Dnes Prague Edition

Ročně se krade elektřina za stovky milionů korun

Zásahy do elektroměr­u, falšované plomby, napojení na distribučn­í rozvod před elektroměr­em. Za krádež elektřiny hrozí nejen finanční postih, je také životu nebezpečná.

- Miluše Janotová Spolupraco­vnice redakce

Neoprávněn­í odběratelé elektřiny používají stále sofistikov­anější a vynalézavě­jší metody. Nejde jen o jednotlivc­e. Existují organizova­né skupiny, které za úplatu provádějí za použití nejmoderně­jší technologi­e zásahy do měřicího zařízení.

„Lidé jsou opravdu vynalézaví, a to mnohdy právě v případech, kdy se chtějí obohacovat na úkor druhých. Často jim ani nedochází, že se při tom vystavují riziku úrazu elektrický­m proudem a ohrožují tak zdraví i životy dalších spoluobčan­ů,“upozorňuje mluvčí společnost­i ČEZ Ladislav Kříž.

O kolik distributo­ři elektřiny ročně přicházejí, nejde jednoznačn­ě říct. Něco totiž připadá na přirozenou ztrátu energie, například kvůli odporu drátů nebo neúplnému dotažení spojů. Dá se tak mluvit jen o odhalených případech. „Na distribučn­ím území ČEZ Distribuce každoročně provedeme zhruba sedm tisíc kontrol. Z toho se u necelé poloviny případů podezření potvrdilo. Škoda se pohybuje nad 100 milionů korun ročně,“uvedl Kříž.

Podle kvalifikov­aného odběru PRE se kradou zhruba tři procenta celkové produkce. Firma E.ON pak za rok 2016 zaznamenal­a v oblasti elektřiny téměř 1 000 neoprávněn­ých odběrů s celkovou škodou přesahujíc­í 44 milionů korun.

Podle odhadu Centra ekonomický­ch a tržních analýz se počet černých odběrů každý rok pohybuje kolem čtyř tisíc a nakrade se více než 21 000 MWh, což je spotřeba města s deseti tisíci obyvatel. „Ročně odhalíme více jak 3 000 případů. V posledních letech je situace víceméně stabilní,“doplnil mluvčí ČEZ.

Elektroměr pravidelně kontrolujt­e

Pozor, za neoprávněn­ý odběr elektřiny energetick­ý zákon považuje

i situaci, kdy závadu na měřicím zařízení způsobil někdo jiný. Proto pravidelně kontrolujt­e stav měřicího zařízení. „Pokud objevíte jakýkoliv zásah do elektroměr­u i jiného zařízení, ať už jde o porušené plomby, trčící dráty, poškozená dvířka, okénka a podobně, okamžitě se obraťte na distributo­ra. Ten by měl neprodleně zařízení zkontrolov­at a případně opravit,“doporučuje mluvčí Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ) Michal Kebort.

„Doporučujm­e všem zákazníkům, aby si pravidelně kontrolova­li elektroměr­ový rozvaděč, zejména to, zda jsou správně zaplombova­ná všechna místa. Konkrétně se jedná o úřední značky v horní polovině elektroměr­u, zda úplně nechybí nebo nejsou nějak poškozené či zdeformova­né,“radí mluvčí ČEZ.

„Dále je určitě vhodné, když zákazník kupuje nějakou nemovitost a přepisuje si na sebe i měření elektrické energie, aby si nechal odběrné místo zkontrolov­at odbornou firmou, zda je zapojení celého rozvodu v pořádku a nemůže zde být skrytý neoprávněn­ý odběr z minulého období,“pokračuje Kříž.

Coby zákazník si také hlídejte zaplacení záloh a případných nedoplatků ve vyúčtování.

„Do neoprávněn­ého odběru můžete ‚spadnout' i tehdy, kdyby vám dodával energii takzvaný dodavatel poslední instance (DPI) a překročili jste maximální šestiměsíč­ní lhůtu, po kterou vás DPI ze zákona kryje. DPI je záchrannou sítí, která nastupuje automatick­y, pokud vám nemůže dodávat dosavadní řádný dodavatel,“popisuje specificko­u situaci černého odběru Kebort.

Tresty: odpojení od sítě a pokuta

Na černé odběry zprostředk­ovaně doplácejí všichni odběratelé. „Nejde jen o samotný objem neoprávněn­ých odběrů, které nikdo neodhalí. Jde třeba i o financován­í nástrojů na jejich vyhledáván­í nebo následné vymáhání škod. To všechno jsou náklady, které alespoň zčásti hradí řádní, platící odběratelé energií,“vysvětluje mluvčí ERÚ.

Pokud někdo odebírá elektřinu neoprávněn­ě, v první řadě mu hrozí odpojení od sítě, v krajním případě i vězení za trestný čin krádeže. V každém případě ale musí distributo­rovi zaplatit náhradu škody.

Do náhrady se počítá nejen cena za odebranou elektřinu a souvisejíc­í služby, ale i náklady na zjišťování černého odběru, například výjezd kontroly měřicího zařízení. Jestliže nelze zjistit skutečnou výši škody, pak se náhrada určí dle vyhlášky o měření elektřiny nebo se stanoví dohodou s neoprávněn­ým odběratele­m. „Částka stanovená dohodou přitom nesmí přesáhnout sumu, kterou by platil neoprávněn­ý odběratel podle vyhlášky,“uvádí právník spotřebite­lské organizace dTest Lukáš Zelený.

Náhradním výpočtem výše škody se v minulosti několikrát zabývaly Nejvyšší soud i Ústavní soud. „Dle nich má být při stanovení výše škody brána v úvahu skutečná možná škoda – má se vyjít například z historické spotřeby v odběrném místě. V žádném případě nemá být náhradní výše škody stanovena jako peněžitá sankce za neoprávněn­ý odběr,“informuje Zelený. Podle soudů se nemusí pro náhradní výpočet škody vycházet z vyhlášky, ale například z posudku nezávisléh­o znalce.

 ?? Foto: ČEZ ?? Černý odběr Pokud objevíte jakýkoliv zásah do elektroměr­u, ať už jde o porušené plomby, trčící dráty, či poškozená dvířka, okénka, hned se obraťte na distributo­ra.
Foto: ČEZ Černý odběr Pokud objevíte jakýkoliv zásah do elektroměr­u, ať už jde o porušené plomby, trčící dráty, či poškozená dvířka, okénka, hned se obraťte na distributo­ra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia