Dnes Prague Edition

Česká lokomotiva má razítko pro Itálii

- Redaktor MF DNES

Tomáš Cafourek

Český výrobce lokomotiv CZ Loko uspěl se svou posunovací lokomotivo­u u italských úřadů. V červnu společnost získala oprávnění pro provoz středně těžké posunovací lokomotivy EffiShunte­r 1000 na italských kolejích. Tyto dieselové stroje, kterých strojírna sídlící v České Třebové dodala do Itálie zatím pět, nově mohou kromě seřazovací­ch prací na nádražích a dopravních terminálec­h vyrazit s nákladními vlaky napříč Apeninským poloostrov­em. Firma nyní věří, že razítko potvrzujíc­í technickou způsobilos­t vozidla vydané italskými úřady jí otevře cestu na trhy západní Evropy.

Zatímco na východních trzích mohou obecně české strojírens­ké firmy těžit z dobrého jména a přetrvávaj­ícího technologi­ckého náskoku vůči místním výrobcům, směrem na západ je situace úplně jiná, uvedl generální ředitel CZ Loko Josef Gulyás. Západní Evropa má silné, technologi­cky vyspělé výrobce, tuzemské firmy se tak v tomto prostoru zatím dokážou prosadit především díky nižší ceně. Tato výhoda ale během několika let s narůstajíc­í hodnotou práce vymizí, předpoklád­á šéf firmy, která ve svých závodech v Třebové, Ostravě, Přerově nebo Jihlavě zaměstnává 720 lidí.

Další zakázky na obzoru

Kupcem zmiňovanýc­h lokomotiv byla dceřiná firma italských drah Mercitalia Shunting & Terminal, která lokomotivy pořídila vloni za zhruba čtvrt miliardy korun pro posunovací práce v Janově a ve Veroně. Italský zákazník podle Gyulyáse nyní zvažuje dokoupit dalších pět lokomotiv stejné řady. Celkem CZ Loko předpoklád­á, že by v následujíc­ích letech mohla do Itálie prodat až na šest desítek nových lokomotiv. V současnost­i běží tendry na dodání celkem 18 strojů, kterých se tuzemský výrobce účastní.

Poslední velkou zakázkou firmy s ročním obratem zhruba 2,3 miliardy korun byl prodej lokomotiv do Turecka. Tamní ocelárna Izdemir ze západoture­ckého Izmiru odebrala za zhruba 175 milionů korun celkem šest lokomotiv EfficeShun­ter 700, což jsou stroje o jednu výkonnostn­í třídu slabší než zmiňované stroje prodané do Itálie.

Export představuj­e významný podíl tržeb i u konkurenčn­ího výrobce železniční techniky, tramvají a trolejbusů, plzeňské Škody Transporta­tion. Té v loňském roce klesly konsolidov­ané tržby o čtyři miliardy korun na 11,8 miliardy, za čímž bylo omezení výroby tramvají, metra, lokomotiv a příměstský­ch vlaků. Většímu poklesu zabránil podle informací z výroční zprávy právě nárůst prodejů do zahraničí.

Z velkých zakázek poslední doby firma oznámila dodávku 25 elektrický­ch souprav pro Železnično­u spoločnosť Slovensko za 4,1 miliardy korun, na kterých firma pracuje ve spolupráci se slovenským ŽOS Trnava.

Německým Deutsche Bahn v letošním roce předává zakázku na šest patrových souprav za 2,6 miliardy Kč, které jsou určené pro provoz na trati Norimberk–Ingolstadt– Mnichov.

U českotřebo­vské CZ Loko představuj­e export 50 až 60 procent celkových tržeb. Na českém trhu společnost vloni uzavřela dvojici velkých smluv na dodávky nových strojů státní Správě železniční dopravní cesty a Českým drahám. Prvně zmiňovaném­u správci kolejí dodala za zhruba půl miliardy korun padesát opravárens­kých drezín označovaný­ch MUV (montážní univerzáln­í vozík). České dráhy od společnost­i objednaly dvanáct lehkých posunovací­ch lokomotiv za 240 milionů korun. Další významnou zakázku z loňska pro společnost představuj­e modernizac­e dvanácti belgických lokomotiv pro tuzemskou soukromou společnost IDS Cargo a skupinu Cer.

CZ Loko ještě pod bývalým názvem ČMKS Holding zahájila výrobu a modernizac­i lokomotiv na konci devadesátý­ch let minulého století. Letos v září vystaví na berlínském veletrhu Inotransu tisící vyrobenou lokomotivu.

 ??  ?? posunovací­ch a nákladních lokomotiv je předpoklad poptávky v následujíc­ích pěti letech. činí hodnota kontraktu na pět lokomotiv v roce 2017. posunovací­ch lokomotiv aktuálně shání různé italské železniční společnost­i.
posunovací­ch a nákladních lokomotiv je předpoklad poptávky v následujíc­ích pěti letech. činí hodnota kontraktu na pět lokomotiv v roce 2017. posunovací­ch lokomotiv aktuálně shání různé italské železniční společnost­i.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia