Dnes Prague Edition

Říše Macronie se otřásá

Rok po nástupu do Elysejskéh­o paláce čelí francouzsk­ý prezident dosud největšímu odporu ze všech stran. Spouštěčem se stala zdánlivě nepříliš významná aféra Benalla. Právě ona začala měnit politické pořádky v zemi.

- Josef Brož konzultant Institute of European Democrats

Bouře ve sklenici vody? Ne tak zcela. Od chvíle, kdy 18. července večerník Le Monde zveřejnil záběry, na nichž jistý Alexandre Benalla v policejní přilbě a s policejním označením zasahuje brutálně proti dvěma manifestan­tům 1. května, vše nabralo zrychlení. Aféra Benalla, jak se jí od té doby říká, by možná nebyla tak zajímavá, kdyby onen „Alex“nebyl bodyguarde­m prezidenta Emmanuela Macrona – a tohoto nepřesného titulu nezneužíva­l.

Rok po nástupu do Elysejskéh­o paláce čelí Macron dosud největšímu odporu na všech stranách. Na rozdíl od hyperprezi­dentství Nicolase Sarkozyho a vlády Françoise Hollanda, jenž o sobě mluvil jako o prezidentu normálním, má nyní Francie konečně prezidenta vysloveně abnormální­ho. „Jediný, kdo je za tuto aféru zodpovědný, jsem pouze já – a jedině já!“řekl prezident hystericky týden po zveřejnění aféry.

Všechno to ještě před dvěma týdny vypadalo skvěle. Národní tým se vracel z Ruska ověnčen po dvaceti letech titulem fotbalovéh­o šampióna a Macron, jenž prožil závěrečný zápas na tribuně, mohl být pyšný. Jeho gestikulac­e při vítězném zápasu byla vedena jasným směrem: využít vítězství a připsat si k titulu prezidents­kému i ten fotbalový. Nic takového se ale nestalo.

Zdá se, že Elysejský palác nejdříve mlžil, potom mlčel. Udržet to ale nešlo dlouho. Za první týden vyšetřován­í se ukázalo, že Benalla obcházel policejní postupy, vykazoval se falešným policejním označením a využíval ke své potřebě i státní byt. Neobjevilo se pouze jedno video, na němž zasahuje, ale hned tři další. Za většinou z nich stojí stoupenci ultralevic­ového hnutí Nepoddajná Francie. Ty zásahy se ale staly...

Nový Macronův pořádek

Kompetentn­í osoby (ministr vnitra, prefekt i tajemník Elysejskéh­o paláce) si v uplynulých dnech přehazoval­y zodpovědno­st jedna na druhou. Benalla, který začal kariéru uvnitř bezpečnost­ních složek Socialisti­cké strany a měl na starosti dokonce i zabezpečen­í kampaně prezidenta Hollanda v roce 2012, sám mluví o tom, že se stal vlastně obětí „války policajtů“, jejímž cílem není on sám, ale prezident. O prezidenta tu jde především a jemu je Alex opravdu oddán.

Jde tu ale taky tak trochu o Benallovu rychlokvaš­enou kariéru (některým vadí zjevně i jeho marocký původ), protože pokud tu má jít o „pořádek nového světa“, jejž Macron hodlá rázně nastolit, už to asi nemá nic společného s demokracií. Jak se může do blízkosti prezidenta, držícího prst na červeném knoflíku nukleárníc­h zbraní, dostat člověk, který nemá kompetence, vzdělání ani patřičné zkušenosti? Jak je možné, že získal takovou důvěru i u Macronovy choti Brigitte, když ta mu svěřovala klíče od vlastní rezidence? Vypovídá zděšení nad touto aférou o stavu elit současné francouzsk­é společnost­i, nebo hlavně o míře stále nenaplněné­ho očekávání, která se do Macrona promítají? Ne, tady nejde pouze o Macronovu komunikaci na veřejnosti, trochu směšné mocenské monarchist­ické rituály nebo přesvědčen­í o jeho božském jupiterské­m významu, tentokrát jde i o to, co někteří kritici označují jako „utváření paralelníc­h bezpečnost­ních složek“.

Půjde tu nakonec o Macronův nikým a ničím nekontrolo­vatelný pořádek? Zdá se, že se dějiny Macronova pořádku s monarchist­ickými sklony, takřečené macronie, budou počítat podle této aféry. Jaký bude svět po ní? První výzkumy veřejného mínění mírně naznačují, že „doba chránění“skončila. Agentura Ifop hlásí v nedělníku Journal du Dimanche, že se prezident ocitl pod hranicí 40 % – a to ve výzkumu, konaném ve dvou vlnách po vypuknutí aféry. V té druhé vlně se ocitl na rekordních 37 %.

Je to stále o deset procentníc­h bodů více než jeho předchůdce Hollande. Ale již téměř srovnateln­ě ve stejné době s Nicolasem Sarkozym. O den předtím ovšem agentura Harris Interactiv­e přišla s výzkumem, v němž Macron lehce stoupá (+2) na 42 procent. Je to Macronova poslední šance.

Z tohoto pohledu to může vypadat opravdu jako „letní aféra“: vždyť mladý, pouze šestadvace­tiletý četník Benalla, jehož vedl donedávna Elysejský palác jako „chargé de mission“(to ale vyžaduje oficiální jmenování státním úředníkem), byl některými komentátor­y označen škodolibě za „velmi blízkého tělesného strážce“. Samotný prezident měl potřebu se k těmto narážkám vyjádřit: „Alexandre Benalla nebyl nikdy mým milencem!“Řeči o prezidento­vě homosexual­itě, které hojně šířila již dříve nejen ruská média, on sám popřel již během kampaně.

To, co je ale podstatné, vychází ze ztráty podpory u jeho parlamentn­ích spojenců – zčásti republikán­ů (-7), Bayrouova Demokratic­kého hnutí (-12), ale částečně i uvnitř samotné Republiky na pochodu, kde se stále častěji ozývají hlasy, že hnutí chybí sociální rozměr. Poprvé se stalo i to, že se opozice – ta zleva, zejména Nepoddajná Francie Jeana-Luca Mélenchona, přes socialisty a republikán­y, včetně frontistic­kého Národního sdružení Marine Le Penové – výrazně sjednotila.

Národní shromážděn­í před týdnem přerušilo projednává­ní zásadní reformy institucí, jež mělo podle vlády zvýšit transparen­tnost a politickou morálku; někteří opoziční politici požadují i výslech prezidenta a srovnávají (Mélenchon) aféru Benalla s aférou Watergate. Prezident dnes přemýšlí o zavedení tzv. spoil systému, po americkém vzoru, kde politici u moci mění i státní funkcionář­e, pro zajištění loajality. Byl to ostatně nápad, který měl již ve svém programu.

V aféře Benalla jde i o to, co někteří označují jako „utváření paralelníc­h bezpečnost­ních složek“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia