Dnes Prague Edition

Tak zlé to asi pro soudruhy nebude

- Reportér MF DNES

Petr Kolář

● Premiér Andrej Babiš odlétá 10. srpna na dovolenou. V Agrofertu to vždy znamenalo nejvyšší stupeň pohotovost­i. Proč, to nejspíš brzy zjistí i jeho noví podřízení v barvách hnutí ANO. Babiš má totiž k dovolené vztah téměř jako bývalý prezident Václav Klaus, jenž prý „nedovolenk­uje“, neboť to považuje za promarněný čas. Zda to má Babiš stejně, těžko říct. Podle legend z Agrofertu se prý na dovolených začíná velice brzy nudit. Výsledkem je, že často visí na mobilu, e-mailu, začne se zabývat věcmi, na které při běžném provozu nemá čas, a „prudí“i ty ze svých zaměstnanc­ů, na něž si do té doby ani nevzpomněl.

● Šéf ČSSD Jan Hamáček už má dovolenou za sebou. Plavil se na jachtě po mořských vlnách ve Francii a Itálii. Sotva se vrátil, čekalo ho řešení dalšího postupu nekonečné ságy Miroslav Poche (ne)ministrem zahraničí. Jakkoli prezident Miloš Zeman i premiér Babiš tvrdí, že jsou s Hamáčkovou dvojrolí na vnitru i v Černínském paláci spokojeni a v příštích měsících by na tom nic neměnili, tak snadné to nejspíš předseda ČSSD mít nebude. Částí svých spolustran­íků je totiž tlačen k ráznému postupu. Výsledkem by měla být Hamáčkova rezignace na funkci ministra zahraničí ještě v průběhu srpna a následná žádost Babišovi, aby na Hrad doručil návrh na jmenování Pocheho. Ovšem už bez požadavku, aby to případně bylo provázeno podáním žaloby k Ústavnímu soudu. Při znalosti postojů i nátur Babiše a Zemana lze předpoklád­at, že i kdyby náhodou vyhověl první, druhý se postaví na zadní. Pak budou možná chvilku padat silné výroky, ale pojede se dál. Do chvíle, než si socialisté do Černínskéh­o paláce vyberou někoho jiného, s kým budou souhlasit Poche, Babiš i Zeman. Mimochodem, může to trvat několik měsíců…

● Po uzavření vládního paktu mezi ANO a komunisty se zdálo, že Andrej Babiš s Vojtěchem Filipem a jeho partou docela „vydrbal“. Premiér šéfovi KSČM zamázl seznamy lidí do orgánů státních a polostátní­ch podniků, člověka mu nenechal jmenovat ani do dozorčí rady ČEZ, o což Filip extra stál. Pozici komunistic­kého bosse ztížilo i to, že mu ústřední výbor jeho strany zatrhl, aby místa pro svoje lidi požadoval v rámci smlouvy s Babišem písemně. Jenže tak zlé to pro Filipa a jeho nejvěrnějš­í zjevně nebude. Podle informací Lidových novin nastoupil poslanec KSČM Karel Šidlo do nově vytvořené funkce v Českých drahách a šéfuje centru oblastního provozu v Plzni. Tak schválně, kdo ze soudruhů bude další?

● Občanští demokraté v Praze vyrukovali s novými billboardy. Jsou na nich tváře lídrů kandidátky do podzimních komunálníc­h voleb Bohuslav Svoboda s Alexandrou Udženijou a slogan: „Splníme vaše očekávání.“Co od nich čekáte vy?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia