Dnes Prague Edition

„My jsme všichni Sobě“

Jít do voleb se slůvkem „sobě“v názvu je nyní trendem stran, které chtějí využít rostoucí známosti uskupení Praha sobě.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

PRAHA My jsme všichni Gogo, odpovídají skupiny gangsterů ve filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku na otázku bytné, zda jsou pánem tohoto jména. Snímku je nyní podobná i situace v pražských komunálníc­h volbách, které by se mohly nést v duchu „my jsme všichni Praha sobě“.

Přes půl roku se v ulicích metropole objevují žlutočerné stánky iniciativy s tímto jménem, která potřeboval­a nasbírat přes 90 tisíc podpisů, aby mohla v čele se starostou Prahy 7 Janem Čižinským kandidovat na magistrát. Právě na tuto značku chce v letošních volbách navázat řada politickýc­h uskupení v hlavním městě.

MF DNES zjistila od jednotlivý­ch úřadů městských částí, kam do úterý mohly strany podat kandidátky do zastupitel­stev daných radnic, že minimálně šest uskupení chce jít do voleb se slovem „sobě“v názvu. Jen dvě kandidátky přitom souvisí s iniciativo­u kolem Čižinského.

Praha 7 sobě, kterou už v minulých volbách vedl, a hnutí Praha 1 sobě, jehož lídrem je jeho bratr Pavel. Nejde však o jediná uskupení, která si slovo „sobě“vzala za své. V Praze 2 chce jít do voleb koalice Dvojka sobě, která sdružuje Zelené, lidovce a ČSSD. Praha 4 sobě zastřešuje Zelené a nezávislé kandidáty, za Devítkou sobě je KDU-ČSL, Zelení a nezávislí.

Podle informací MF DNES z koalice Dvojka sobě je název podobající se iniciativě kandidujíc­í do magistrátu úmyslný. Právě podobným jménem chce zaujmout voliče ve své městské části, kterým může být sympatická skupina okolo Čižinského. Dokonce koalice v Praze 2 používá ve své propagaci stejné barvy jako Praha sobě.

„Jde o jasný signál, že je náš příběh natolik inspirativ­ní, že jej chtějí ostatní napodobit,“hodnotí situaci Čižinský. Řešit věc s „napodobite­li“nechce. „Pokud bude jejich cílem změna politickéh­o stylu a zkvalitněn­í správy radnice, tak budeme rádi,“dodává.

Zelení pod jinou vlajkou

Ve všech uskupeních, která používají „sobě“, ač nemají s Čižinským přímou spojitost, figurují Zelení, kterým alespoň podle dosavadníc­h volebních průzkumů klesá v Praze podpora. Se sázkou některých svých straníků na označení „sobě“však není spokojen jejich pražský předseda Ondřej Mirovský.

„Je to na každé organizaci, pod jakým názvem půjde do voleb. Osobně jsem je ale od této značky odrazoval a chtěl jsem, aby šli do voleb jako Zelení,“říká Mirovský.

Zároveň dodává, že třeba Praha 4 sobě, kterou do voleb letos povede celostátní předseda Zelených Petr Štěpánek, už nějakou dobu existuje. Minimálně však v posledních třech komunálníc­h volbách pod tímto názvem ve čtvrté městské části nikdo nekandidov­al.

Sobě v označení volební formace lze nalézt i v Praze 8 – Osmička sobě. Na rozdíl od již zmíněných nových uskupení, se tato politická formace zúčastnila voleb už před čtyřmi lety. Totéž platí pro současné uskupení v Praze 3 Žižkově (nejen) sobě, která na trojce kandidoval­a od roku 2010. Letos už však na volebním lístku nebude pro občany k nalezení.

Letošní komunální volby však mají oproti předchozím ještě jeden viditelný rozdíl. Ubývá lidí, kteří chtějí získat řetěz starosty. Na všech velkých městských částech chce letos kandidovat méně uskupení než před čtyřmi lety. Výjimkou je Praha 3, kde se hodlá do boje o radnici zapojit 12 stran.

Méně chuti vládnout

Podle Sdružení místních samospráv za nechutí kandidovat stojí několik faktorů. Z výzkumu, který si sdružení udělalo, vyplývá, že od zapojení se do komunální politiky odpuzuje nárůst administra­tivy a byrokracie, který s funkcí v samosprávě souvisí.

„Příčinou nechuti je i vysoká odpovědnos­t a až kriminaliz­ace starostů, místostaro­stů a radních za jejich rozhodnutí a také nutnost podávat majetková přiznání, která ani s výkonem funkce nesouvisí,“popisuje důvody ředitel sdružení Tomáš Chmela.

Velkou roli podle něj hraje i to, že za manažerské posty ve veřejné správě, což jsou právě i starostové, berou lidé méně, než když mají podobnou pozici v soukromém sektoru. „V Praze je tato skutečnost ještě znásobena tím, že metropole nabízí více možností, jak se realizovat,“doplňuje Chmela.

Přestože klesá odhodlání vést radnici, i tak lze na velkých městských částech očekávat od stran velký boj o to, kdo po říjnových volbách nasadí starostovs­ký řetěz. Nejvíce stran se utká o Prahu 5, kde v úterý podalo kandidátní listinu k registraci celkem 14 uskupení, což je o pět méně než v roce 2014. O dvě kandidátky méně evidují v Praze 3, 8 a 11.

Zatímco u velkých městských částí si budou moci voliči mít z čeho vybírat, v menších může jejich volba vypadat tak, že buď půjdou volit, nebo ne. Alespoň to tak vyplývá z informací na internetov­ých stránkách magistrátu Prahy.

Hned na pěti městských částech se totiž o radnici uchází vždy jen jedno politické uskupení. Dalo by se tedy říci, že v Benicích, Březiněvsi, Královicíc­h, Lochkově a Nedvězí už je jasné, kdo tam bude vládnout další volební období.

Komunální volby se letos uskuteční 5. a 6. října. Lidé budou volit politickou reprezenta­ci do radnic svých domovských městských částí a na radnici hlavního města, o niž usiluje 30 politickýc­h stran a uskupení. Ve stejném termínu proběhne první kolo senátních voleb, a to v obvodech Praha 2, 4, 8 a 12. Druhé kolo by se konalo za 14 dní.

 ?? Foto: MAFRA ?? Skrytá značka Zelení jdou mimo jiné na Praze 4 do voleb se slůvkem sobě v názvu svého uskupení. Vede je starosta Petr Štěpánek.
Foto: MAFRA Skrytá značka Zelení jdou mimo jiné na Praze 4 do voleb se slůvkem sobě v názvu svého uskupení. Vede je starosta Petr Štěpánek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia