Dnes Prague Edition

Středověk trvá, alespoň v centru

Jména ulic jsou i 800 let stará

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA V jádru Prahy stojí desítky ulic a náměstí, jejichž jména se užívají po staletí. Vznikla podle nabízeného zboží, řemeslníků i nedalekých kostelů či významných domů.

Jedním z prvních známých názvů veřejné komunikace na území Prahy byl v polovině 12. století most zvaný Juditin. Kamenná stavba už ale ve městě dávno nestojí, proto z každodenní­ho slovníku Pražanů vymizela. Zato v případě ulic, které sice také vznikly hluboko ve středověku, avšak stále slouží, používáme mnohdy jejich jména v nezměněné podobě až dodnes.

Mezi ty vůbec nejstarší stále platná patří pomístní názvy využívané v tehdy osídlených oblastech. Jedná se například o Újezd, Moráň, Týn, Zderaz nebo třeba Opyš, jejichž existence byla potvrzena rovněž už ve 12. století.

Lidové názvy

Městská uliční síť, tak jak ji známe dnes, však začala vznikat až o jedno století později a k dalšímu výraznému rozšíření došlo především v polovině 14. století, kdy panovník Karel IV. založil Nové Město. Tehdy byly v první řadě pojmenováv­ány tržiště a náměstí, jejichž názvy vznikly mezi lidmi a brzy se objevily i v psaných dokumentec­h.

Říkalo se jim rynk a ty hlavní dostaly svá jména podle svého umístění, například Malostrans­ký, Staroměsts­ký, Hradčanský nebo Novoměstsk­ý (dnes Karlovo). Vedle hlavních náměstí existovala i vedlejší, kterým se často říkalo podle sortimentu, který se zde prodával. Dodnes proto na Starém Městě stojí Ovocný nebo Uhelný trh.

Náhodná není ani přetrvávaj­ící tradice tržiště v Havelské ulici. Této oblasti, která sahala až k Rytířské, se totiž od 13. do 16. století říkalo Nové tržiště, aby se tak odlišilo od toho na Staroměsts­kém náměstí. Západní část místní nazývali Vaječný trh a tu východní Husí. Zdejší ulice V Kotcích pak dostala jméno podle kotců, tedy krámů, které tady stávaly.

Senovážné náměstí zase své pojmenován­í dostalo podle toho, že zde byla od středověku umístěna váha na seno, které se prodávalo. A z obdobného důvodu vznikl i název ulic v dnešní Praze 2 Ječná a sousední Žitná. Podle prodeje zvířat má zase původ Václavské náměstí, kterému se až do roku 1848 říkalo Koňský trh, i malebné uličky v historické­m jádru Prahy nazvané Kozí a Rybná.

V Celetné vyráběli pečivo

Řada jiných ulic ve stejné době přišla ke svému jménu díky řemeslníků­m, kteří zde sídlili a často i nabízeli své zboží. To je případ Truhlářské, Soukenické, Provaznick­é nebo Zlatnické.

V Řeznické a Masné měli své krámy zase řezníci, v Celetné, původně Caletné, pak takzvaní caltnéři, neboli pekaři vyrábějící z těsta placky – calty. Svoji ulici dostali na Starém Městě kdysi i platnéři, kteří zde vyráběli rytířské odění.

Podle obchodu a skladu s kůžemi se dodnes říká ulici nedaleko Staroměsts­kého náměstí Kožná a v sousední Železné fungovali obchodníci se železem. Nedaleko Národního divadla pak stojí nenápadná ulice V Jirchářích. Tak se říkávalo řemeslníků­m, kteří zpracováva­li kůže. Podle starých pramenů místo lidé nazývali i V Smradařích, což odkazovalo na nepříjemný zápach, který byl při jejich práci stále přítomný.

Prastaré jsou i názvy odvozené od zvláštnost­í nebo typických znaků místa. „Ulice Dlouhá byla už ve 13. a 14. století hlavní spojnicí mezi lidnatou čtvrtí kolem kostela svatého Petra na Poříčí a hlavním tržištěm na Staroměsts­kém náměstí. Jméno získala pro svoji délku,“líčí Marek Lašťovka ve své publikaci Pražský uličník. Komunikace tehdy byla ještě delší, vedla už od tehdejších brodů u ostrova Štvanice.

Dodnes zapadlá a slepá je dále ulička V Cípu vedoucí k Panské, terénní nerovnosti zase vedly k pojmenován­í ulice V Jámě, Na Příkopě nebo Ve Struze. A jasný původ

mají i komunikace Mostecká, Na Můstku, Dlážděná, V Tůních nebo Na Louži. Podle svého charakteru dostala své jméno i Široká ulice na Josefově, památku na ničivé požáry zase nesou třídy Spálená a Pohořelec.

Výjimkou nebyly ani názvy odvozené od blízkých kostelů a klášterů. Díky tomu existují v metropoli ulice Michalská, Jilská, Anenská, Valentinsk­á, Martinská, Jindřišská, Petrská, Štěpánská, Na Františku nebo Křižovnick­á, Templová či Maltézské náměstí.

Jiným stezkám dalo jméno výrazné znamení na jednom z domů. To je případ Liliové, Jalovcové, Kamzíkové nebo třeba Kaprovy, kde stával dům s malovanými kapry ve štítě.

Pojmenován­í pak kdysi vznikala třeba i podle významných majitelů jednoho z přilehlých objektů. Takový je i původ ulic Vejvodova, Charvátova, Vodičkova nebo Křemencova na Novém Městě, kde na počátku 15. století žil bohatý pražský měšťan Velík Křemenec.

Ulice Dlouhá byla ve 13. století spojnicí Petrské čtvrtě a Staroměsts­kého náměstí.

 ?? Foto: 2x František Vlček, MAFRA ?? Jaké zboží, takový název Většina menších náměstí v metropoli se jmenuje podle sortimentu, který se na nich prodával. Takhle vznikl a dodnes existuje na Starém Městě třeba Ovocný nebo Uhelný trh (na snímku). Velkou tradici má i Havelské tržiště (vpravo...
Foto: 2x František Vlček, MAFRA Jaké zboží, takový název Většina menších náměstí v metropoli se jmenuje podle sortimentu, který se na nich prodával. Takhle vznikl a dodnes existuje na Starém Městě třeba Ovocný nebo Uhelný trh (na snímku). Velkou tradici má i Havelské tržiště (vpravo...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia