Dnes Prague Edition

Hra s ohněm. A osudem

Fotbalová sezona se teprve rozjíždí, ale pro Spartu už je tu soudný den. Zachrání se v Evropě?

- Jan Palička David Čermák

Schválně, slyšeli jste někdy o týmu jménem FK Bačka? Hraje srbskou ligu. V poslední sezoně skončil čtrnáctý, jen tak tak se udržel. A o víkendu porazil Spartak Subotica.

Ten Spartak, který před týdnem doma šokoval snad i sám sebe vítězstvím 2:0 nad Spartou a dnes má na Letné šanci českého favorita senzačně vymést z boje o Evropskou ligu už ve druhém předkole.

Porážka 1:2 s Bačkou, klubem plným neznámých srbských hráčů, naznačuje, že Subotica není tým, se kterým by Sparta za normálních okolností měla mít problémy.

Jenže teď český gigant normální období neprožívá. Je v křeči, atmosféra kolem zhoustla a pochybnost­i nemohla rozptýlit ani vydřená nedělní výhra v Jablonci. Nebo?

„Sebevědomí se zvedlo o sto procent,“tvrdí útočník Josef Šural. „Že bychom vypadli? To si vůbec nepřipoušt­ím.“

Pohárová oáza? Jen vzpomínky

Ovšem Sparta má před sebou těžkou práci. Potřebuje dát aspoň dva góly a žádný nedostat, aby zápas dotáhla do prodloužen­í. Když vyhraje o tři branky, jde dál. Ale týden staré vystoupení v Novém Sadu varuje. Možná přímo straší.

Sparta v Srbsku předvedla zoufalý výkon plný nepřesnost­í a omylů. Nahecovaní domácí outsideři využili toho, že není v pohodě. Pomohl jim rychlý gól, po pauze přidali druhý a pak možná byli sami překvapení, že český tým, ze kterého měli před zápasem respekt, se nezmohl na žádný závěrečný tlak.

V Praze musí být Sparta úplně jiná. Kdyby měla obdobné představen­í zopakovat, je jisté, že na cestě do Evropy se jí stane osudnou už první překážka.

Přitom ještě před dvěma lety byla Evropa pro sparťany oázou radosti a potěšení. V pohárech zapomínali na to, jak jim utíkají ligové tituly, a dokázali si udobřit fanoušky, když jim připravili nádherné a statečné bitvy s Laziem či Villarreal­em.

Zbyly jen krásné vzpomínky, tehdejší drajv týmu zoufale chybí. A pokud Sparta nechce definitivn­ě zabřednout do evropského podprůměru, musí dnešní večer přežít. Vypadnutí by ji stálo nejen Evropu, ale mohlo by pokazit i celou sezonu, tak jako loňský brzký exit s Crvenou Zvezdou Bělehrad.

Umíte si představit, že by klub, který je prošpikova­ný drahými pomocníky z ciziny, znovu nehrál poháry? Podruhé za sebou?

Klidně se to může stát.

Historie varuje i dodává naději

Už na začátku minulé sezony v přeplněném mužstvu nastal neklid, který se postupně změnil v chaos, podporovan­ý trenérem Stramaccio­nim. Ani tým, který letos bojuje se Suboticou, není stavěný na jednu soutěž. Je přebujelý a Evropskou ligu nutně potřebuje.

Nejen kvůli penězům, které automatick­y plynou z účasti, ale také kvůli zkušenoste­m, kvalitě soupeřů, vlastní reputaci nebo rotaci v sestavě. Co by dělali náhradníci, kdyby Spartě zbyla jenom liga a domácí pohár? To by bylo k uzoufání.

Ve Spartě si silně uvědomují, že stojí na nebezpečné­m rozcestí. Loni zamířili do propasti, letos se průšvihu chtějí vyhnout. Kvůli tomu přece před týdnem odvolali trenéra Hapala a chtěli mužstvo probudit elektrický­m šokem.

Provizorní kouč Ščasný, který je zároveň sportovním ředitelem, má před sebou sakra těžký úkol. Vymazat ztrátu 0:2 z prvního pohárového utkání, to se Spartě podařilo jedinkrát v historii, v listopadu 1972 proti Ferencváro­si Budapešť.

To samé zvládly už jen tři české kluby: Slavia proti Osijeku v roce 2000, Ostrava v roce 1979 proti Ordusporu a Dukla v roce 1963 proti Górniku Zabrze.

Pro Spartu tedy nastal soudný den. Z mnoha úhlů pohledu. Výsledek proti Subotici ovlivní, jak rychle a jestli vůbec bude hledat nového trenéra. A část tvrdého jádra fanoušků možná bude znovu hanět gabonského záložníka Kangu, který provokuje chováním, ale zároveň pomáhá góly a hraje nejlépe ze všech sparťanů.

Tak o co se tým může opřít? Moc toho není, ale co třeba vzpomínky na dva roky starý souboj s dánským Sönderjysk­E? Tehdy Sparta prohrávala 0:2 dokonce v poločase druhého zápasu, potřeboval­a za 45 minut vstřelit tři góly... A povedlo se! „To v kabině jako motivační prvek určitě použiju,“slíbil Zdeněk Ščasný.

Osm hráčů ještě parádní obrat pamatuje. Ožijí vzpomínky, nebo Sparta prožije další kolaps?

 ?? Foto: ČTK ?? Klid před bouří Při posledním tréninku před dnešní pohárovou odvetou proti srbské Subotici dočasný trenér a sportovní ředitel Zdeněk Ščasný, který mužstvo převzal místo Pavla Hapala po úvodním propadáku, napjatě zkoumá, jak na tom útočník Benjamin...
Foto: ČTK Klid před bouří Při posledním tréninku před dnešní pohárovou odvetou proti srbské Subotici dočasný trenér a sportovní ředitel Zdeněk Ščasný, který mužstvo převzal místo Pavla Hapala po úvodním propadáku, napjatě zkoumá, jak na tom útočník Benjamin...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia