Dnes Prague Edition

Kam dosud pokročily námluvy Kim–Trump?

Necelé dva měsíce po summitu je největší výhrou výrazné zklidnění napětí

- Ladislav Kryzánek analýza redaktor MF DNES

WASHINGTON, PCHJONGJAN­G Téměř dva měsíce po historické­m setkání Donalda Trumpa s Kim Čong-unem se podařilo ujít jen nepatrný krůček, přičemž konečný cíl – demontáž severokore­jských jaderných zbraní – se zdá stále nekonečně vzdálený.

Neznamená to však, že se neudělalo nic.

Jedno Donaldu Trumpovi nelze upřít – napětí na Korejském poloostrov­ě se podstatně snížilo, místo řinčení zbraní se ke slovu dostala diplomacie. To, co by ještě před pár měsíci vyvolalo ve světě ohromení, příkladně nedávné společné jednání severokore­jských a jihokorejs­kých generálů, se dnes zdá téměř samozřejmo­stí.

Na druhou stranu vztahy jsou stále natolik křehké, že se všechno může kdykoliv bleskurych­le zvrtnout do starých kolejí.

Také proto, že Pchjongjan­g se zatím nijak zvlášť nehrne do toho, aby naplnil Trumpova zásadní přání. Spíše jako by vyčkával a natahoval čas.

Zda je to cílená taktika, nebo jen pomalý rozjezd, o tom už byly popsány tuny papíru s minimálním výsledkem. Podívejme se proto na fakta, byť i ona jsou docela protichůdn­á.

Obě země, tedy Spojené státy a Severní Korea, učinily jisté dílčí ústupky a gesta, jež mají vydláždit cestu ke konečné dohodě.

Američané pozastavil­i každoroční společné manévry s Jihokorejc­i u severokore­jských břehů, které vždy Kim Čong-una spolehlivě vydráždily. Pchjongjan­g na oplátku vyhodil do vzduchu svou jadernou střelnici v Pchunggje, o níž se však říkalo, že stejně už nebyla funkční, a začal bourat budovy na klíčové raketové základně Sohe, která se užívala k testování motorů Pektusan pro balistické rakety. Jistým problémem je, že ani v jednom případě se tak nestalo či neděje za účasti mezinárodn­ích inspektorů, takže i v případě Sohe se spekuluje o tom, že jde jen o plané gesto, neboť Kim už

vývoj svých raket dokončil, a základnu tudíž nepotřebuj­e. Experti navíc varují, že tato opatření nejsou nevratná a že KLDR může testy snadno obnovit.

V neposlední řadě Severní Korea předala Američanům část ostatků amerických vojáků, kteří na Korejském poloostrov­ě padli v letech 1950 až 1953.

Podvádí Kim?

Pak jsou tu ovšem zprávy, které už nepůsobí zdaleka tak povzbudivě. Především nezanedbat­elný fakt, že svět zatím nezaznamen­al jediné smysluplné úsilí, které by signalizov­alo, že severokore­jský záměr vzdát se jaderných zbraní je opravdový. Koneckonců sám americký ministr zahraničí Mike Pompeo o víkendu v Singapuru na jednání ministrů zahraničí Sdružení zemí jihovýchod­ní Asie (ASEAN) veřejně prohlásil, že „Severní Korea neplní své závazky ohledně jaderného odzbrojení“. Prý dál vyrábí štěpný materiál pro bomby a staví rakety.

Ve stejném duchu vyzněla i v sobotu zveřejněná zpráva OSN: „Pchjongjan­g nezastavil svůj jaderný a raketový program a pokračuje v porušování rezolucí Rady bezpečnost­i velkým nárůstem nelegálníh­o obchodu s ropnými produkty a s uhlím, které se překládají na moři z lodi na loď,“konstatuje zpráva Spojených národů.

Korunu pochybnost­em nasadilo minulý týden prohlášení mocného severokore­jského ústředního výboru vládnoucí Strany práce, podle něhož se Severní Korea jaderných zbraní nikdy nevzdá, neboť jsou „drahocenný­m dědictvím vůdců“.

Tohle už znělo dost jednoznačn­ě. Ten, kdo chce věřit severokore­jské dobré vůli, nejspíš spolkne i klasickou floskuli, s níž se v sobotu na zasedání ASEAN vytasil severokore­jský zástupce Ri Jong-ho: „Netrpělivo­st nikterak nepomáhá nastolení důvěry.“

Touto větou jako by se řídil i prezident Donald Trump, který alespoň navenek zůstává v klidu. S Kim Čong-unem si čas od času vyměňuje dopisy plné sympatií a na svém oblíbeném Twitteru sděluje svým fanouškům, jak moc se těší na další setkání se severokore­jským vůdcem. Prý už brzy.

Pokud nechceme propadat skepsi, nezbývá než věřit, že Trump ví něco hodně důležitého, co my ne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia