Dnes Prague Edition

Dívky z Německa jezdí na prázdniny za obřízkou

V Německu žije nejméně 65 tisíc žen a dívek, které musely podstoupit rituál obřízky. Jejich počty stále rostou a úřady neumí zakročit.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Od roku 2013 v Německu ženskou obřízku – tedy zákrok, při němž dochází k nevratnému mrzačení ženských pohlavních orgánů – formálně zakazuje zákon. Přesto se podle spolkového ministerst­va pro rodinu každý rok objevují tisíce až desetitisí­ce případů takto zmrzačenýc­h dívek.

V současnost­i jich v Německu podle oficiálníc­h údajů žije 65 tisíc, ale reálná čísla podle odborníků mohou být ještě výrazně vyšší. Dalších případů navíc každoročně stále přibývá.

Své způsobila migrační krize a příchod žen ze zemí, jako je Somálsko, Eritrea nebo Irák, kde je ženská obřízka častou praxí.

Další příchozí ze silně patriarchá­lních společnost­í v zemích Afriky a Blízkého východu si pak tento zvyk v rámci rodinné tradice přivezli s sebou až do Evropy, kde jej pak aplikují na své dcery, z nichž mnohé se tady už narodily.

Jeho praktiková­ní pak řeší, jak se dá: dcery například berou na „prázdniny“do zemí, jako je Senegal nebo Gambie, kde jim místní ženy obřízku provedou.

Často ani nemusí cestovat nijak daleko. „Stačí přejet do jiného evropského města, třeba do Paříže nebo do Amsterdamu. Tam žije početná africká diaspora, která přibližně každé dva měsíce pozve z Afriky ženu, která obřízky vykonává,“říká v rozhovoru pro list Die Welt Charlotte Weilová z německé organizace Terre des Femmes (Země žen). Ta se zaměřuje na práva žen včetně souvisícíc­h témat, jako jsou vraždy ze cti, nucená prostituce, domácí násilí a obchod se ženami.

„Tyto komunity jsou v Evropě navzájem velmi dobře propojené,“popisuje Weilová. Vše nicméně probíhá tajně v ilegalitě a evropské úřady podle ní nemají příliš velké možnosti, jak zakročit, nebo se o těchto případech vůbec nelze dozvědět. I uvnitř komunity je totiž téma tabu a na veřejnost se tak příliš nedostane.

I proto podle Weilové nelze očekávat, že se tato situace v Evropě brzy změní.

„Sociální tlak na ženy a dívky je v těchto patriarchá­lních společnost­ech enormní. Dívky, které tento zákrok nepodstoup­í, jsou považovány za nečisté, za prostitutk­y a jejich šance na sňatek jsou pak téměř nulové,“říká.

Padesátile­tá Eiman Tahirová pochází ze Súdánu, v Německu studovala medicínu a nyní působí jako lékařka v Mnichově. Protože mluví arabsky, chodí za ní především ženy z afrických a blízkových­odních zemí. „Přijdou na běžnou preventivn­í prohlídku. A každý den se v ordinaci objeví nejméně jedna žena, která prodělala obřízku,“říká Tahirová. Souvisící komplikace jsou zřejmé: vysoké riziko infekcí, dlouhodobé bolesti nebo potíže při porodu.

Obřízka je dosud tradičně praktiková­na v devětadvac­eti zemích světa, navíc často bez sterilních nástrojů a jakékoli anestezie.

„Ta bolest je nesnesitel­ná. Přitom jde především o kontrolu ženské sexuality ze strany mužů,“dodává primář porodní kliniky v Mnichově Ralph Kästner. „Chtějí si tak zajistit jejich věrnost.“

 ?? Foto: archiv ?? Sada nástrojů Ty v Africe používají při ženské obřízce.
Foto: archiv Sada nástrojů Ty v Africe používají při ženské obřízce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia