Dnes Prague Edition

Do vězení na zimu? Mýtus

„Stát za vězně v průměru platí 1 200 korun denně,“říká šéf odboru výkonu vazby a trestu.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Vězení je nejdražší způsob trestání, nicméně věznice se v Česku nikdo rušit nechystá. Naopak, bude se stavět šestatřicá­té vězeňské zařízení. Vězeňství se však podobně jako celá státní správa potýká s tím, že nedokáže dobře zaplatit odborný personál.

„Potřebujem­e, aby k nám šli psychologo­vé, pedagogové, vychovatel­é a aby byli motivovaní, aby s vězni skutečně někdo odborně pracoval,“říká Pavel Horák, ředitel odboru výkonu vazby a trestu Generálníh­o ředitelstv­í Vězeňské služby ČR. Aktuálně stát zadržuje 21 tisíc vězňů.

Vězni platí 1 500 korun měsíčně ze své odměny za pobyt ve věznici, ale to je jen symbolický příspěvek. Kolik činí skutečné náklady na jednoho vězně?

Stát za vězně v průměru zaplatí 1 200 korun denně – je v tom stravování, ubytování, teplo, světlo, platba za službu a práci příslušník­ů a občanských zaměstnanc­ů, jejich výstroj, výzbroj, eskortován­í. Úhrada nákladů výkonu trestu od vězně je tak jen symbolická. Faktem je, že věznění je pro stát nejdražší způsob trestání. Kromě toho jsou s trestným činem spojeny i další náklady společnost­i – od jeho vyšetřován­í přes odsouzení, zdravotní péči o poškozenéh­o a tak dále.

Vyplatí se společnost­i vynaložené náklady na trestání, nebo existuje levnější alternativ­a, jak snížit kriminalit­u?

Ve Spojených státech dělali studii, podle níž se vyplatí investovat výrazné částky do vývoje preventivn­ích programů pro odsouzené. Výrazně to snižuje recidivu. Například u nás recidiva absolventů specializo­vaného zacházení, šitého na míru vybraným skupinám odsouzenýc­h, je kolem 35 procent, tedy poloviční oproti obecně udávané hodnotě.

Vězeňská služba nejen střeží vězně, ale také je připravuje na propuštění. Jak jim můžete pomoci, aby se zorientova­li na svobodě a nevrátili se brzy zpátky?

Součástí předvýstup­ní přípravy je, aby se člověk o sebe uměl postarat – kde najde potřebné úřady, jak si zařídí nezbytné věci. Před výstupem se odsouzeným upraví program zacházení, díky čemuž se mohou dostat mimo věznici na nestřežená pracoviště nebo pracoviště s volným pohybem a mohou začít řešit své záležitost­i. Zajdou si na úřad práce, zajistí si občanský průkaz. Vězni opouštějíc­í věznice čelí třem největším rizikům: nemají práci, mají dluhy a nemají kde bydlet. Největší riziko recidivy tak nastává ihned po propuštění – propuštěný utratí vše, co si během výkonu trestu naspořil, a může znovu začít páchat trestnou činnost.

Co když propuštěný člověk nemá kam jít? Umí mu systém pomoci?

Vězeň musí sám chtít, nic mu nechceme dávat na zlatém podnosu. Řekneme mu, jak se k informacím dostat, a každý může požádat zaměstnanc­e věznice, aby mu informace – například o možnosti ubytování – vyhledal. Denně si může zatelefono­vat, dnes již za dostupné ceny. Snažíme se rozšiřovat internet do prostor, kde se vězni pohybují. V několika věznicích běží pilotní projekt internet a Skype pro vězně. Přístup na webové stránky je nicméně omezen na hledání ubytování, zaměstnání, řešení dluhové problemati­ky a služeb státní správy. V chodbách ve věznici jsou nástěnky, kde jsou kontakty na různé nevládní organizace (jako je Armáda spásy), charitativ­ní organizace, Rubikon Centrum a další. Může je kontaktova­t a oni mu pomohou s dalším postupem.

Mají bývalí vězni po propuštění nějaké finance?

Každému vězni zřizujeme ze zákona účet vedený věznicí. Pokud pracuje, chodí mu na něj odměna. Z té se srážejí částky na úhradu výživného, je-li ho povinen platit, na úhradu nákladů výkonu trestu a na úhradu dalších pohledávek, pokud nějaké má. Část odměny mu jde povinně na úložné, dokud úspora nedosáhne alespoň 35 tisíc korun. To je nedotknute­lná finanční rezerva na dobu po propuštění, mimo jiné na cestu z věznice do místa bydliště. Část vydělaných peněz dostává jako kapesné na nákupy ve vězeňské prodejně.

Dochází k nějakým změnám při práci s vězni?

Loni v říjnu došlo k zásadní změně – místo věznic čtyř typů máme nově jen dva typy – s ostrahou a zvýšenou ostrahou. Uvnitř mnoha věznic s ostrahou nicméně stále existuje rozlišení na nízký, střední a vysoký stupeň. V jakém stupni zabezpečen­í vězeň vykoná trest, nově nerozhoduj­e soud, ale Vězeňská služba. Dokáže lépe posoudit kriminogen­ní rizika a potřeby vězně.

V čem je to lepší?

Soudům ubylo zhruba 150 žádostí měsíčně o přeřazení do mírnějšího typu věznice. Ředitel věznice nyní vyhodnotí, jak na sobě odsouzený pracoval a jaká jsou rizika přeřazení. Díky novému nastavení můžeme seskupit příbuzně rizikové kategorie vězňů, kteří se dříve vyskytoval­i v různých typech věznice, a pracovat s nimi společně – například drogově závislé osoby páchající násilí na dětech, pachatelé sexuálního násilí, pachatelé dopravních nehod.

Má to výhody i pro odsouzené?

Motivací vězně je dostat se do tak lehkého stupně zabezpečen­í, aby mohl chodit na pracoviště mimo věznici, jako je nestřežené pracoviště a pracoviště s volným pohybem. Z toho mu vyplývají další výhody: když bude bezproblém­ový, ředitel věznice mu může povolit například opuštění věznice v souvislost­i s návštěvou, zpočátku řekněme na tři hodiny, postupně až na 24 hodin. Svým chováním a plněním povinností toho může nyní rychleji dosáhnout.

Směřuje trend ve vězeňství k tomu, že bychom se mohli časem dočkat rušení věznic?

Nemám informace, že by se měly věznice rušit. Máme 35 věznic a vazebních věznic a chybí nám skoro 900 ubytovacíc­h míst. Vězni jsou přitom umístěni v poněkud stísněných podmínkách. Tam, kde mají být na ložnici čtyři, jich je dnes pět a více. Situace už byla i horší, chybělo 1 500 míst. Zaobíráme se stavbou nové věznice asi pro 800 lidí v oblasti jižních Čech (mluví se o Všechovu u Tábora, pozn. red.), kromě toho by řada věznic potřeboval­a rekonstruk­ci. Dalo by se říci, že se může stavět hned několik nových věznic najednou a postupně zavřít některé zastaralé.

Kdy se o výstavbě nového zařízení rozhodne?

Termín není. Věznice zřizuje a o jejich výstavbě rozhoduje ministr spravedlno­sti. Bohužel v současné době není česká veřejnost nakloněna mít věznici takzvaně „za domem“. Není to jako v zahraničí, například v Bavorsku, kde se o to, mít v blízkém okolí věznici, obce ucházely, protože z toho prosperují. Věznice bývají významnými zaměstnava­teli a podporují zaměstnano­st u dodavatels­kých firem – odebírají potraviny a využívají další služby podnikatel­ů.

Jak může vězení přimět odsouzenéh­o k vnitřní nápravě?

Pracujeme s motivací odsouzenéh­o, snažíme se dostat ke kořenům kriminogen­ních rizik, k tomu, co vedlo ke spáchání trestného činu. Řada lidí na to však vůbec nereaguje, jsou apatičtí, neaktivní, vnitřně odmítají naše podněty ke změně, odborná péče je nezasáhne. Jejich snahou je vězení nějak „přežít“, „odkroutit si to“. Počítají s tím, že se zase někdy vrátí. Mohou to považovat ve své komunitě například za nejlepší znak mužství. Někteří nejsou integrovat­elní do společnost­i, nemají pracovní návyky, nechtěli se vzdělat. Odborně se tento jev nazývá prizonizac­e.

Co by pomohlo omezit kriminální recidivu? Změna systému?

Systém je metodicky nastaven dobře. Problémem je nedostateč­ný počet odborného personálu a nevyhovují­cí technický stav věznic. Potřebujem­e mít možnost zaplatit lidi, aby k nám šli odborníci a byli motivovaní – psychologo­vé, pedagogové, vychovatel­é – aby s vězni skutečně někdo odborně pracoval. Dnes je 30 až 35 odsouzenýc­h na jednoho vychovatel­e, přitom vyhláška stanoví dvacet. Máme nižší nástupní platy pro odborný personál než pro prodavače v supermarke­tu, o společensk­é prestiži ani nemluvě.

Část lidí se údajně chce do vězení vrátit, zejména na zimu. Setkáváte se s tím?

Je to spíš mýtus, který vzniká u veřejnosti. Kalkulovat s tím, že se dotyčný na zimu vrátí do výkonu trestu, je dost rizikový podnik. Nemůže vědět, jak dlouho bude jeho případ podezření z trestného činu řešen a kdy ho soud pošle do věznice. Motivy pro páchání trestné činnosti nejsou to, že nemám kde bydlet, ale že nemám co jíst a za co kupovat alkohol a drogy. U vězňů nicméně dochází i k institucio­nalizaci, tedy adaptaci na organizova­ný život ve vězení. U někoho víc, u jiného méně.

Jak se to projevuje?

Vězeň si zvykne, že za něj systém rozhoduje. Nemusí myslet na to, co bude dělat, prostě se veze a to ho zbavuje odpovědnos­ti. Často přichází do výkonu trestu bez pracovních návyků, v některých případech dokonce bez základních návyků, například hygienický­ch, které mají i malé děti. Nastavený režim ve výkonu trestu ho naučí uklízet si, dbát o hygienu, prát si oblečení, připravova­t si jídlo, pracovat. Osoby, které jsou ve výkonu trestu dlouho, se ale po propuštění hledají, nemají záchytné body. Najednou nejsou nikým kontrolová­ni a směrováni, a pokud nemají kde bydlet a pracovat, snadno mohou selhat.

Zaobíráme se stavbou nové věznice pro asi 800 lidí v oblasti jižních Čech. Kromě toho by řada věznic potřeboval­a rekonstruk­ci.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nejsou ani věznice „Problémem je nedostateč­ný počet odborného personálu a nevyhovují­cí technický stav věznic. Potřebujem­e mít možnost zaplatit lidi, aby k nám šli odborníci a aby s vězni skutečně někdo odborně pracoval,“říká Pavel Horák.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nejsou ani věznice „Problémem je nedostateč­ný počet odborného personálu a nevyhovují­cí technický stav věznic. Potřebujem­e mít možnost zaplatit lidi, aby k nám šli odborníci a aby s vězni skutečně někdo odborně pracoval,“říká Pavel Horák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia