Dnes Prague Edition

Zábavný Létofest. Jen občas až příliš připomínal pouť

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Loni se putovní Létofesty konaly jako jednodenní festivaly s kapelou Wanastowi Vjecy coby headlinere­m. Letos pořadatelé do sestavy přibrali Kabát a Chinaski a program rozšířili na dva dny.

Hudebních akcí s výhradním zastoupení­m domácích interpretů jsou mraky a dají se sem zahrnout lokální městské slavnosti i megafestiv­al typu milovickéh­o Votvíráku. Létofesty se rozhodly pro ambiciózně­jší cestu, protože těžko najít větší kapely než Wanastovky a Kabát. Ano, mohl by tu být Kryštof nebo Lucie. Ale první má přes léto vlastní sérii přehlídek, druhá kapela šetří formu na podzimní halové turné. Takže Létofesty skutečně sáhly po tom největším, co bylo k dispozici.

Zvukový smog

Po víkendech v Pardubicíc­h a Českých Budějovicí­ch zavítal kočovný cirkus na výstaviště v Brně. Vlastně cirkus není správné slovo, celá přehlídka připomínal­a spíš venkovskou pouť, byť přerostlou. Jedno obří a jedno malé pódium (tam hrály žánrově okrajové i lokální kapely, za to díky) doplňovalo několik barů, které bohužel vyhrávaly svou vlastní diskotéku. Prakticky vždy, když dozněla hudba z hlavní scény. Podobný zvukový smog, kdy nemají uši návštěvník­ů ani chvilku na regeneraci, trápí většinu tuzemských přehlídek. Létofest bohužel vede, možná i díky tomu, že jinak byl areál v Brně příjemně kompaktní.

To má na druhou stranu i výhodu. Kdo byl na stejném místě třeba na majálesu, pamatuje, že od hlavní brány k pódiím málem prošoupal boty. Teď se vstupovalo jednou z bočních bran, u níž přímo stavěl autobus, a vytknout by se dal jedině nedostatek večerních spojů. Posily? Zapomeňte. Všichni se musí nacpat do proslulých brněnských rozjezdů. Ale nějak to dopadlo.

Také v nabídce občerstven­í jsou už jiné přehlídky dál. Poněkud vysušený burger v tmavé housce není zrovna vrchol gastronomi­e, k dispozici byly dále hranolky či langoše.

Pouťový charakter nakonec podtrhoval­y i reklamy partnerů, které se na hlavní scéně vysílaly vždy několik minut před začátkem koncertu. A moderátoři. Poděkování sponzorům, vyhlašován­í soutěží, to vše asi rozpočet festivalu vyžaduje, ale skrýt to za uvádění jednotlivý­ch vystoupení je průhledné. Copak Wanastovky potřebují představov­at?

Obří zpoždění

Ale dobrá. Na Létofest se jde primárně za zábavou, a ta nemusí být jen vysoce kultivovan­á. Hudební program měl ve své kategorii ctižádost a splnil veškerá očekávání. Páteční večer uvedl Chinaski v nové sestavě v dobré formě a po sobotní smršti hitů od Wanastovek i velkolepé show Kabátu odcházeli návštěvníc­i spokojení. Jen se nesměli dívat sice na obří, ale brutálně zpožděné obrazovky po stranách pódia.

 ?? Foto: Brainzone ?? Hvězdný kočovný cirkus Ambiciózní putovní festival Létofest vsadil na nejpopulár­nější české kapely, Kabát a Chinaski nevyjímaje.
Foto: Brainzone Hvězdný kočovný cirkus Ambiciózní putovní festival Létofest vsadil na nejpopulár­nější české kapely, Kabát a Chinaski nevyjímaje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia