Dnes Prague Edition

V Pralese sklízeli lidé obilí

Kbelské ekocentrum přichystal­o pro Pražany políčka s žitem a pšenicí

- Redaktor MF DNES

Jan Nuc

KBELY Zatímco zemědělci už na mnoha místech České republiky pomalu dokončují sklizeň úrody obilovin trpících kvůli převládají­címu horku, ve kbelském ekocentru Prales, které spadá pod Lesy České republiky, začaly žně teprve v sobotu.

Centrum se zaměřuje hlavně na děti a veřejnost, došlo tak i na malé žně pro zájemce z řad návštěvník­ů. Ti si vesměs chtěli vyzkoušet, co taková sklizeň obilí obnáší, a ukázat to svým dětem. Žně se ale v Pralese nepořádají poprvé. Letos návštěvníc­i mohli sklidit pouze dvě menší políčka, loni byly žně ve větším měřítku.

„Loni jsme měli obilí asi o dvě řady dál, a to jsme toho měli strašně moc a nevěděli jsme, co s tím. Letos jsme proto udělali políčka o dost menší. Máme tady dva druhy obilí a příští rok budeme mít dokonce čtyři druhy, protože v českých zemích se nejčastěji pěstuje pšenice, oves, ječmen a žito,“řekla vedoucí ekocentra Prales Michaela Kubernatov­á.

Rady od zemědělců

Sklizeň obilí patří mezi ekologické programy centra, které mají děti z Prahy naučit a poznat cestu obilí „od zrníčka“– tedy to, jak roste na poli, jak se sklízí, mlátí a jak se z něj dělá mouka a z mouky pečivo. Zrna na výsev ekocentru Prales poskytují sami pražští zemědělci, kteří k pěstování dávají i užitečné rady. Obilí sice v Pralese nemají na špičkové úrovni, jako ukázka pro veřejnost je však dostačujíc­í.

Asi pro patnáct příchozích zájemců včetně dětí byla připravená pšenice, kterou v ekocentru vyseli na jaře a není ničím hnojená, natož ošetřená postřikem. „Chtěli jsme si vyzkoušet, jak v našich podmínkách vyroste nehnojená pšenice, a je to vidět. Ty klasy jsou hodně malinkaté a sucho tomu dalo taky zabrat. Nám to ale nevadí, protože nám nejde o výnos. Jde nám o to, aby si lidé vyzkoušeli, jak se obilí sklízelo kosou, jak se z obilí vázaly snopy, a taky to, že se namísto provázků používala k uvázání snopů povřísla (povříslo je druh provazu ze stébel obilí, pozn. red.),“vysvětlila Kubernatov­á.

Nadšenci do sklizně obilí si při příchodu mohli vybrat z pečlivě nabroušený­ch kos opřených o plot. Pak už si jen stačilo zvolit místo na políčku, pořádně se rozmáchnou­t a kosit. Tatínkové asistovali dětem, aby si to mohly také vyzkoušet, a maminky se s radostí přidávaly do rodinné zábavy, kterou si mnoho obyvatel Prahy v životě nezkusí. Políčko pšenice se zmenšovalo a lidem třímajícím kosu ani nevadily pálící sluneční paprsky a orosená čela.

Panáci ze snopů pro dobré zrání zrna

Zhruba po hodině se podařilo políčko posekat a na řadu přišla další fáze sklizně, konkrétně se pokosené obilí vázalo do snopů pomocí povřísel a poskládalo se do takzvaných panáků či mandelů.

„Panáci slouží k tomu, aby tam to obilí uzrálo, což tedy v našem případě potřeba není. Obilí v panácích doschlo a poté bylo připravené k transportu do stodoly, kde čekalo na zpracování. Obilí se ale nezpracová­valo hned, to se dělalo třeba v zimě, když skončily práce na poli,“popsala postup vedoucí ekocentra.

Organizaci žní a práci s kosou i vázání snopů či panáků si návštěvníc­i pochvalova­li. Dospělí přišli se svými dětmi hlavně proto, aby si jejich ratolesti kosení vyzkoušely. „Já pocházím z vesnice a dřív jsem kosil. Ale to už je dlouho, takže si to sem chodím osvěžit, a hlavně chci, aby si to vyzkoušely děti, protože se k tomu normálně nedostanou,“řekl MF DNES návštěvník Jiří Kejda.

Nešlo však o poslední příležitos­t okusit zemědělský život v ekocentru. Kromě plánovanýc­h žní v příštím roce se uskuteční ještě jedna akce letos, a to jsou dožínky, tedy svátek sklizně, který se oslavuje právě na konci žní. Prales bude kdysi tradiční slavnost pořádat v sobotu 1. září.

„Projde slavnostní průvod, kdy se sebere poslední snop a poté se pojede zpátky, kde se předá panímámě a pantátovi. Bude hrát hudba a lidé si budou moci vymlátit obilí, umlít a dát do mlátičky a udělat si vlastní mouku. Z té mouky si pak budou moci uplácat vlastní staročesko­u placku, a tu si potom na ohni na speciální pánvi upéct a namazat marmeládou nebo naším vlastním medem z pražských lesů,“lákala na akci Kubernatov­á.

 ?? Foto: 2x David Neff, MAFRA ?? Obilný panák Vedoucí ekocentra Prales ve Kbelích ukazuje, jak správně uvázat panáka neboli mandel.
Foto: 2x David Neff, MAFRA Obilný panák Vedoucí ekocentra Prales ve Kbelích ukazuje, jak správně uvázat panáka neboli mandel.
 ??  ?? Ostrá jako břitva U políčka bylo k dispozici několik kos a také brousek, který lidé při kosení hojně využívali.
Ostrá jako břitva U políčka bylo k dispozici několik kos a také brousek, který lidé při kosení hojně využívali.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia