Dnes Prague Edition

Plzeň versus Slavia. Tři zápasy, tři výhry. A dál?

-

Jan Palička s přispěním Jana Dočkala

Možná namítnete, že je příliš brzy na srovnání. Ano, fotbalová liga se teprve rozjíždí, ovšem start největších favoritů budí slušnou pozornost.

3 výhry, skóre 10:1. 3 výhry, skóre 5:1. Sparta nechť promine. Než se vzpamatuje z pohárového výbuchu, zůstane až třetí vzadu.

Lize zatím vládne červenobíl­ý vichr. I výhru brání útokem, což dokázal páteční duel s Opavou. Když nováček před koncem snížil na 1:2, slávistick­ý kouč Trpišovský vyslal do hry útočníka. Toho nejdražšíh­o hráče ze všech. „My nejsme mužstvo, které by si někam stouplo a jen bránilo,“reagoval Jindřich Trpišovský. Právě nigerijský útočník Peter Olayinka pohotově zařídil uklidňujíc­í třetí gól.

Slavia je v laufu, to musí vidět každý. Aktivně brání, vytváří si šance, hraje rychle a pestře. V útoku řádí buď Škoda, nebo Tecl, kapitán Hušbauer dává hře rozvahu. O jeho parádních gólech nemluvě.

Otázka je, jak do její sezony promluví evropské poháry. Zatímco Plzeň má do poloviny září relativně volno, protože Ligu mistrů si jako šampion uhrála rovnou, Slavii čeká už zítra předkolo. Doma vstupuje do souboje proti Dynamu Kyjev.

Jak bude rozložení sil vypadat pak? Kdo se jak unaví? A jak se ze čtvrtečníh­o fiaska oklepe Sparta? Zatím se můžeme jen dohadovat.

Slavia: Plzeň:

Úvodní tři kola však naznačila, kdo půjde po titulu. Smolně si to odnesla Olomouc, která potkala oba favority doma. Přestože v uplynulé sezoně spoléhala na svou tvrz, tentokrát dvakrát prohrála. Od Slavie dostala lekci 0:3, Plzni vzdorovala až do 88. minuty. Pak ji sestřelil náhradník Procházka.

„Slavia na mě hlavně v defenzivě působila kompaktněj­ším a fyzicky vyspělejší­m dojmem. Vycházela z hlubokého bloku. Plzeň naopak ukázala sílu na míči, má dobré hráče na krajích, to se těžko brání. Typologie hráčů u obou mužstev je jiná, ale silnějším dojmem na mě zapůsobila Slavia,“srovnával olomoucký trenér Václav Jílek.

Opticky silnější, na body je to fifty fifty. Plzeň zatím střídá parádní fáze s trápením. Ani v jednom utkání nebyla bezchybná, natož suverénní. Vždy ji až ve druhém poločase spasili náhradníci. Ne že by si elitní sestava nedokázala vypracovat šance, ale teprve střídající hráči dali výsledkům vítězné razítko.

Po sobotním prudkém lijáku, který na hřišti vytvořil kaluže, rozhodl Roman Procházka, slovenská posila z Levski Sofia. Z levého křídla ho našel další náhradník Zeman. Procházka si na zadní tyči spočítal krok, nastavil pravou placírku a z voleje trefil tři body.

„Těší mě, že v závěru míváme dostatek sil a navíc si dokážeme pomoct střídáním. Když máte možnost vyměnit hráče za další kvalitu, tak můžete ještě vystupňova­t tempo,“pravil trenér Pavel Vrba.

Zatím to Plzni vychází.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia