Dnes Prague Edition

10 let víry v bednu

A teď oslava! Jak Kornfeilov­a rodina prožívala domácí úspěch.

- Jiří Punčochář sportovní reportér MF DNES

Napřed na tribuně A, pak na tribuně C. V kotli fanoušků hnal Jakuba Kornfeila za úspěchem i jeho otec Marek. Společně s manželkou takhle brněnskou Grand Prix sleduje každý rok.

„Není potřeba lidem v boxu, kteří tam mají co dělat, překážet. Na tribuně jsou obrazovky. Viděl jsem všechno,“ vyprávěl Marek Kornfeil. S nadšením sledoval snový start svého syna, jeho jízdu na prvním místě i báječný „comeback“na konci.

Kdy tedy začal Marek Kornfeil věřit v postavení na stupních vítězů v domácí Velké ceně? „Před deseti lety,“řekne přesvědčiv­ě. „Vážně, deset let nazpět,“zopakuje svoji mantru.

Pro pětadvacet­iletého jezdce je v jeho závodní kariéře klíčovým mužem. Kdysi chtěl kvůli němu dokonce založit vlastní tým, aby měl jistotu, že bude o „značku Kornfeil“v Moto3 dobře postaráno.

„Poslechnět­e, jak si může být někdo jistý, že bude na konci bedna?“zvážní konečně hrdý otec. „Vždy je to velká shoda okolností. Štěstí, nachystaná motorka, Kuba zajel luxusně, všechno bylo v pořádku. Tady se to sešlo všechno. Takticky zajel Kuba stoprocent­ně. Hlavně bylo důležité, když spadl na desáté místo, že neztratil hlavu a dotáhl se zpět. Šetřil pneumatiku na závěr, motorka mu fungovala. Chyběla jen trocha štěstíčka a byl první,“zářil Kornfeil starší.

Před garáží týmu Redox PrüstelGP, za který Kornfeil jezdí, vládla po závodě směsice pracovního cvrkotu a němého úžasu. Kdo tohle opravdu čekal? Jako ohromení se scházeli rodinní přátelé a další známí.

Na schodech od kamionu dál seděla Kornfeilov­a přítelkyně Dominika. Jsou spolu osm let, u dojezdu na stupně vítězů byla osobně poprvé. „Kuba jede suprově, když se pořádně pohádáme. Byla jsem si tím pádem od pátku jistá, že to tady dobře dopadne,“povídala dojatá slečna.

O něco dál v mobilním hospitalit­y, kde drželi palce další členové týmu a pozvaní hosté, spokojené rodiče Kornfeilov­y po návratu od trati přivítal bujarý potlesk.

„Jsou to neskutečně emotivní chvíle,“vyznal se Marek Kornfeil. „NEDÁ se to popsat,“zdůraznil. „Je to moment života, který se už nikdy nebude opakovat.“

První gratulace sklidil závodníkův táta hned na tribuně. „Lidé mi gratuloval­i. Bez přípitků, alkohol se tady na tribuny nenosí,“pousmál se. Tahle část oslav se měla dohánět večer v jihomoravs­kých Valticích.

Tam se možná začne dumat nad tím, jestli si Kornfeil prvním pódiem v sezoně definitivn­ě řekl o přestup do Moto2.

„To se tak nedá říct. Každopádně je to obrovský úspěch,“pravil táta Kornfeil.

 ?? Foto: ČTK ?? Nejsledova­nější motorka
Číslo 84. Domácí Jakub Kornfeil.
Foto: ČTK Nejsledova­nější motorka Číslo 84. Domácí Jakub Kornfeil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia