Dnes Prague Edition

„Oznámit rodině smrt? Na to se nedá připravit“

- — Michaela Endrštová

Když v neděli ráno zemřeli v Afghánistá­nu tři čeští vojáci, armáda potřeboval­a oznámit tragickou zprávu rodinám dřív, než se objeví v médiích. „Velitel se prostě musí vzchopit a říct jim to tváří v tvář,“říká vojenský kaplan Vladimír Moravec, který je prostřední­kem mezi armádou a rodinami.

V čem spočívá práce vojenského kaplana?

Celou dobu se snažím být jim co nejvíc nablízku, získat si jejich důvěru do té míry, že i v případě, že se něco stane, nemají problém za mnou přijít. A je jedno, jestli je to nějaká drobnost, rozpadá se jim vztah nebo nastane situace, jakou máme dnes.

Čím se vaše práce liší od vojenského psychologa?

Psycholog je odborník, který řeší psychologi­cké problémy, kaplan s vojáky tráví čas, je pro ně něco jako kamarád, vrba, které mohou říct všechno. Kaplani jsou vázáni zpovědním tajemstvím. Někdy se potřebují jen „vykecat“. Případně je nasměruji k odborníkům.

Byl jste tím, kdo musel informovat o úmrtí vojáků jejich rodiny?

Byl jsem u toho, ale zprávu vždy oznamuje velitel, který má s sebou tým lidí – kromě kaplana i psychologa a doktora. Někdy je to závod o čas, aby se rodiny zprávu dozvěděly dřív od nás než z médií, takže se může stát, že jede třeba jenom velitel, který musí být vždy přítomen, a jeden z nás, abychom to stihli. Pokud je potřeba, zdravotní podpora přijede za rodinou později. Vždy však takovou zprávu říkáme osobně, nikdy přes telefon.

Jak rodinám zesnulých můžete pomoci?

V současné chvíli jsme je informoval­i o úmrtí, přičemž v průběhu následujíc­ích dnů budu fungovat jako prostřední­k mezi armádou a rodinou. Budeme také ladit věci týkající se pohřbu, repatriace a podobně. A budeme jim pomáhat i dál, někdy je to několikamě­síční nebo několikale­tý kontakt.

Jak se taková zpráva vůbec dá říct? Existuje na to postup?

Postup je takový, že se velitel prostě musí vzchopit a říct jim to tváří v tvář. Je strašně těžké, když říkáte rodině, že jejich nejbližší zemřel. Zvlášť když to říkáte o člověku, který byl mladý a plný sil, protože do armády chodí mladí zdraví lidé. O to je to horší. Na to se nedá nijak připravit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia