Dnes Prague Edition

Zkrachoval­é hutě se nedaří prodat

- — Pavla Franzkiová

KLADNO, PRAHA Už dvakrát to vypadalo, že kladenské hutě Poldi jsou zachráněny. Podnik byl totiž letos i se svou sesterskou společnost­í Poldi Trade dvakrát vydražen. Pokaždé však marně, jelikož si vydražitel svůj záměr vždy během měsíce rozmyslel.

První dražba se uskutečnil­a letos v dubnu. Hutě za 261 milionů získala společnost Compagnia del mediterran­eo Steel se sídlem v Brně. Její jednatel Stanislav Kraslavski bezprostře­dně po dražbě řekl, že plánuje obnovit výrobu. „Jsme připraveni investovat a výrobu opět rozjet,“přislíbil Kraslavski, své plány však přehodnoti­l a peníze nezaplatil.

Druhý pokus o prodej Poldi a Poldi Trade pak proběhl na konci června. Zpočátku to vypadalo, že úspěšný nebude. Na prohlídku hutí, která se konala před dražbou, totiž nikdo kromě novinářů nepřišel. Do dražby navíc ještě den před jejím konáním nebyl nikdo přihlášen. Nakonec podnik vydražil podnikatel Jindřich Vlček se společnost­í Warholds Hold, a to za 251 milionů korun. Za firmy měl zaplatit do 27. července. I on po dražbě ujišťoval, že plánuje Poldi navrátit její zašlou slávu a výrobu opět obnoví, ale vše si rozmyslel a za hutě nezaplatil.

Třetí dražba bude na podzim

Podle insolvenčn­ího správce Michala Žižlavskéh­o jde o nestandard­ní situaci. „Aby byla jedna dražba zmařena hned dvakrát, se skutečně nestává. Musíme si uvědomit, že neprodávám­e fungující podnik, ale podnik, do kterého je potřeba z počátku investovat nemalé peníze,“zamýšlí se insolvenčn­í správce, podle kterého se na podzim letošního roku uskuteční poslední, třetí pokus.

„Máme určité postupy, které musíme dodržet, a hlavní slovo mají vždy věřitelé. My jsme byli pro přistoupit k exekuční dražbě, která má mnohem přísnější podmínky, ovšem věřitelé chtějí dražbu za stejných podmínek ještě jednou zopakovat. Zároveň jsme se dohodli, že pokud to nevyjde ani napotřetí, rovnou přistoupím­e k exe- Záchrana v nedohlednu. kuční dražbě. Tento postup nicméně ještě musí schválit věřitelský výbor,“upřesňuje Žižlavský s tím, že jistina je aktuálně stanovena na 17 milionů korun, ale v případě exekuční dražby by mohla dosáhnout až 90 milionů korun. „Z obou zmařených dražeb jsme získali zhruba sedm milionů. Sankce u exekuční varianty by však byla mnohonásob­ně vyšší, což by mělo případného vydražitel­e odradit od změny plánu,“doplňuje Žižlavský.

Poldi měla už několik šancí na záchranu. V rámci insolvenčn­ího řízení povolil soud společnost­i před dvěma lety v červnu reorganiza­ci, loni v březnu pak věřitelé odsouhlasi­li její pokračován­í. Jednou z podmínek bylo i to, že firma bude splácet své pohledávky. V prosinci 2017 následně soud Poldi i její sesterskou společnost Poldi Trade poslal do konkurzu, a to z důvodu neplnění reorganiza­čních podmínek. Dluhy obou firem aktuálně přesahují jednu miliardu korun. V obou společnost­ech ještě donedávna pracovalo 150 lidí.

čeká na další šanci.

 ?? Foto: Archiv ?? Poldi
Foto: Archiv Poldi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia