Dnes Prague Edition

Tátu stáhl žralok

Svědectví ženy a dcer muže, který přišel v Egyptě o život

-

Andrea vypráví, že nikdo na pláži, která byla společná pro tři zdejší velké hotely, je nevaroval před jakýmkoliv rizikem. Třebaže nyní místní mluví o tom, že Egypťané ze zkušenosti do vody nechodí mezi polednem a 14. hodinou. Protože slunce v tu dobu svítí přímo na hladinu a z plavce jde stříbrná záře. Právě to láká žraloky.

„Nic takového nám nikdo neříkal, nikdo nás neupozorni­l,“namítá Andrea. Zároveň vyvrací i spekulace o dobytkářsk­é lodi, která měla plout nedaleko a vyhazovat do moře uhynulá zvířata, a tím přilákat predátory. „Žádnou loď jsme neviděli a ani policisté nám o ničem takovém neříkali,“dodává Andrea.

Přítomnost lodi v Rudém moři vyvrací i starosta Marsá Alamu Atef Wagda. Ten se snaží zejména turisty uklidnit a odmítá i slova o tom, že v okolí letoviska jsou žraločí ostrůvky či lokality, kde by lidem hrozilo nebezpečí. „Po žralokovi nyní pátráme. Žádná dobytkářsk­á loď v okolí nebyla, ale zatím nevíme, co se přesně stalo,“uvedl.

Cestovní kancelář doporučila, aby se lidé koupali v hotelových zátokách a mělčích lagunách a určitě neplavali na otevřené moře daleko od břehu. Molo je nyní uzavřené, za posledních deset let zaútočili žraloci v Egyptě patnáctkrá­t, zemřeli čtyři lidé.

Mýty o tajném letu

Andrea s dcerami odletěla z Egypta v sobotu v půl sedmé ráno prvním letadlem, které jim cestovní agentura zajistila. Zatímco některá média spekuloval­a, že letěla oklikou přes Švýcarsko, aby nemusela v letadle poslouchat debaty Čechů o tragédii, rodina popisuje návrat jinak.

„Letěly jsme přímo do Prahy. Z letadla jsme vystoupily bočním východem a nasedly do sanitky, která nás odvezla na stanoviště letištní záchranky. Pak nás odvezli na taxi, které čekalo v polích u letiště, a to s námi odjelo domů,“líčí.

Teď čekají, kdy jim úřady vydají tělo k převozu do Čech, v zemi zůstává kvůli vyšetřován­í. Tragédii řeší egyptské ministerst­vo životního prostředí i další experti.

„Podle našich dřívějších zkušeností přeprava těla zpět do České republiky může trvat i několik týdnů,“popsal Stanislav Zíma, marketingo­vý ředitel cestovní kanceláře Exim Tours, s níž rodina na dovolenou jela.

Rodina veřejný pohřeb neplánuje, rozloučení bude jen v úzkém kruhu právě proto, jak obrovská tragédie to pro rodinu je. „Pomoc nám nabídli bratranci, přátelé i sousedé. Všichni tu vědí, co se stalo,“dodala Andrea.

Teď bydlí s dětmi a svou ovdovělou maminkou na okraji Bánova v domku, který s manželem opravovali. „Manžel se tu narodil, já jsem se přistěhova­la před šestnácti lety, maminka se přistěhova­la před třemi měsíci,“vypráví.

Vedle domku měl její manžel Petr autodílnu a v obci byl ještě se svým otcem vyhlášený právě jako šikovný opravář aut. „Chtěl mít práci co nejblíže, aby měl čas na opravu domu,“vysvětluje Andrea lešení okolo budovy. Po návratu z Egypta chtěli udělat fasádu, těsně před odletem dodělali střechu, nyní čekali klempíře, aby dodělali okapy. „Chlap tady teď chybí...“povzdechne si Andreina matka.

 ?? Foto: Calimera Habiba Beach Resort, Shuttersto­ck ?? Šnorchlová­ní pod molem K napadení žralokem došlo nejspíš v hlubších vodách pod molem luxusního hotelového resortu Calimera Habiba Beach Resort v Marsá Alam.
Foto: Calimera Habiba Beach Resort, Shuttersto­ck Šnorchlová­ní pod molem K napadení žralokem došlo nejspíš v hlubších vodách pod molem luxusního hotelového resortu Calimera Habiba Beach Resort v Marsá Alam.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia