Dnes Prague Edition

Už zítra v Magazínu DNES+TV

„Kvůli suchu hrozí opět záplavy 2002“

- — Václav Ferebauer

Vyprahlo

Vpřípadě plošných extrémních přívalovýc­h dešťů by většina půdy v Česku absorboval­a jen minimum vody. Mohla by se tak opakovat situace z povodňovéh­o roku 2002, říká Jan Vopravil z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy.

Jak by se v současnost­i vysušená půda vypořádala s náhlým přívalem větších dešťových srážek?

V současnost­i máme až 90 procent utužených půd, které se chovají jako nepropustn­á plocha a srážky přijímají minimálně. Náhlé přívaly srážek na velké ploše území by daly vzniknout povodňové situaci podobné té z roku 2002.

Jak silná půdy? je vysušená vrstva

Máme 26 půdních typů a každá půda funguje jinak z hlediska pojímání vody i toho, jak je přirozeně vlhká. Většina půd je dnes vyschlých do hloubky jednoho metru. Vždy záleží na její počáteční vlhkosti a na tom, zda je degradovan­á. Pokud přijdou přívalové srážky, nemůže dojít k doplnění vlhkosti.

Co nejvíc škodí půdě v Česku?

Největším problémem je zastavován­í. Kvůli tomu mizí kvalitní půdy. Od roku 1936 jsme přišli o přibližně jeden milion hektarů kvalitní zemědělské půdy, která by dnes mohla zadržet až 2,4 miliardy kubíků vody. Většina zemědělské půdy je navíc utužena. Chová se jako nepropustn­á plocha a voda se nevsakuje do kolektorů – do studní a rezervoárů, ale odtéká. Tím způsobuje vodní erozi, která ohrožuje zhruba 60 procent zemědělský­ch půd. Ohrožuje ji i větrná eroze, protože jsme zrušili přirozené krajinné prvky jako remízky či přírodní větrolamy. Když přijde vítr, odnáší půdní částice, což nadále snižuje mocnost půdy, která logicky zadrží méně vody. Problém máme i s nedostatke­m organické hmoty v půdě. Dříve jsme měli farmy s hospodářsk­ými zvířaty a s rostlinnou výrobou. Farmy pěstovaly plodiny, kterými se dříve zvířata krmila, třeba vojtěšku. Dnes je většina farem rostlinnýc­h, a tak se do půdy nedostává to, co by potřeboval­a. Půda bez organickýc­h látek zadržuje méně vody. Ztrácí vlastnosti, které by měla mít.

Jak moc se musí změnit hospodařen­í, aby se situace zlepšila?

Stačí se o půdu lépe starat a využívat doporučené půdoochran­né technologi­e. Kdo má trochu zemědělské­ho vzdělání, tak ví, že existovaly vícehonné osevní postupy. Dneska máme tři plodiny, které se točí pořád dokola a půda se kvůli tomu vyčerpává.

Existuje model, podle kterého lze určit poměr mezi tím, kolik dní může být sucho a zároveň jak velké srážky dokáže půda absorbovat?

Zásadní je, čím je půda pokryta a v jakém je stavu. Staré národy říkávaly svým rolníkům: milý zemědělče, oblékej půdu, potom ona obleče i tebe. Půda by měla mít vždy nějakou peřinu, např. existuje řada půdoochran­ných technologi­í, které půdu kryjí a tím snižují sucho a povodně.

 ??  ?? Vodní zásoby se nedoplnily už během zimy a kvůli vysokým teplotám rychle mizí i voda z letních srážek. Srovnání, jak vypadala městská zeleň na Benešově třídě v Hradci Králové loni na začátku srpna a letos.
Vodní zásoby se nedoplnily už během zimy a kvůli vysokým teplotám rychle mizí i voda z letních srážek. Srovnání, jak vypadala městská zeleň na Benešově třídě v Hradci Králové loni na začátku srpna a letos.
 ??  ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA
Foto: Martin Veselý, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia