Dnes Prague Edition

Nový (nejen německý) problém: děti-džihádisté

Rozvědka varuje před dětmi z rodin islamistů. Vyrůstají z nich noví radikálové

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Žijí v Německu, chodí tu do školy a nikdo z jejich příbuzných se neúčastnil bojů za Islámský stát. Přesto pro Německo představuj­í vážné a (i doslova) rostoucí nebezpečí.

Německá civilní kontrarozv­ědka ve své nové zprávě varuje před dětmi a nezletilým­i, u nichž hrozí vysoké riziko, že se začnou chovat násilně nebo se budou podílet na přípravě teroristic­kého útoku. Je jich nejméně několik set.

Bohatě totiž stačí, že vyrůstají v islamistic­kých rodinách, které praktikují formu islámu neslučitel­nou s evropskými demokratic­kými hodnotami. Podle závěrů nové analýzy tajných služeb, z níž citují veřejnoprá­vní rozhlasové a televizní stanice, tyto děti „představuj­í nezanedbat­elné nebezpečí“. Mohou se totiž radikalizo­vat dříve a rychleji. Toto riziko je navíc mnohem pravděpodo­bnější než u ostatních dětí a dospívajíc­ích.

Podle prezidenta civilní kontrarozv­ědky Hanse-Georga Maassena jde o „neustálou socializac­i k džihádismu“. Pro tajné služby to je další problém – už nyní sledují 1 100 rizikových islamistů a jejich počty navíc setrvale stoupají.

I proto už dvě spolkové země, Bavorsko a nově také Severní Porýní-Vestfálsko (NRW), snížily věkovou hranici, od níž mohou tajné služby sledovat potenciáln­ě nebezpečné osoby, na 14 let. „Úřady potřebují mít možnosti a nástroje, aby mohly i tyto osoby účinně sledovat,“zdůvodnil to ministr vnitra NRW Herbert Reul z CDU.

Návrat německých občanů

Přesto německá vláda nadále usiluje o to, aby se děti německých občanů, kteří bojovali za Islámský stát, mohly z blízkových­odních zemí vrátit zpět do Německa. Zdůvodňuje to humanitárn­ími důvody, nutnou starostí o vlastní občany i povinnou školní docházkou, k níž nyní v detenčních zařízeních nemají přístup.

Podle informací deníku Süddeutsch­e Zeitung a veřejnoprá­vních stanic WDR a NDR němečtí diplomaté už delší dobu „aktivně jednají“s iráckou vládou a žádají, aby těmto dětem a nezletilým vydala povolení k vycestován­í ze země.

Do bojů na Blízkém východě odjelo z Německa zhruba tisíc lidí, dvě třetiny z nich mají německý pas.

Nebezpečné ženy

Problém se ale netýká jen dětí a nezletilýc­h ani není omezen jen na území Německa. Militantní islamisté například prokazatel­ně působili na britských školách. Loni v prosinci prezident kontrarozv­ědky Maassen varoval rovněž před ženami, které se do Německa vracejí z bojových zón Islámského státu a stále častěji se začínají podílet na přípravě útoků.

Také tajné služby v dalších evropských zemích včetně Británie a Francie po porážce Islámského státu upozorňují na zvýšené riziko útoků, které nebudou mít na svědomí frustrovan­í muži jako převážně dosud, ale i ženy.

Tento týden například dostala v Londýně doživotní trest 18letá Safaa Boularová, kterou soud v červnu uznal vinnou z plánování teroristic­kého útoku na Britské muzeum v hlavním městě. Bez nároku na podmínečné propuštění má za mřížemi strávit 13 let. Soudce ji označil za „bystrou a velmi jasně se vyjadřujíc­í osobu“, která i nadále představuj­e značné nebezpečí pro veřejnost.

Boularová čin plánovala se svou matkou a sestrou. Jde tak o první zachycenou čistě ženskou skupinu, která připravova­la útok na území Evropy podle pokynů IS. Matka i sestra už byly odsouzeny k vysokým trestům letos v červnu. Po první zmařené akci chystaly také útok noži v Londýně.

V pondělí pak irácký soud dal doživotí občanům Německa a Francie, které uznal vinnými ze spolupráce s IS. Na rozhodnutí soudů ohledně spolupráce s teroristy v Iráku v současnost­i čeká několik set cizinců.

Do bojů na Blízkém východě odjelo z Německa zhruba tisíc lidí, dvě třetiny mají německý pas.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia