Dnes Prague Edition

Vyprodáno Větráky došly

Během posledních dvou týdnů se markantně snížily zásoby všeho, co fouká.

- Aneta Řezníčková redaktorka MF DNES

Teploty v Česku už týdny šplhají nad 30 stupňů Celsia. Úměrně tomu se počet ventilátor­ů v kamenných prodejnách i na skladech internetov­ých prodejců rapidně snižuje. O větráky je enormní zájem.

V nepříjemný­ch vedrech se chce zkrátka zchladit každý. „Chtěli jsme koupit ventilátor, ale na hodně místech mají vyprodáno. Před pár dny jsem šla do dvou obchodů, ventilátor­y už neměli. Nakonec jsem si jeden objednala na internetu,“říká Lenka Struhová z Mělníka. A není jediná, na podobný problém narazilo mnoho zájemců.

Posledních 14 dnů se snižují zásoby ventilátor­ů napříč celým trhem. Oproti začátku prázdnin, kdy se jich v Datartu prodávaly desítky, se jich v posledních dvou tropických týdnech prodaly tisíce.

Zásoby rychle mizí

„Větráky zatím máme, ale zásoby rychle mizí. Snažíme se je sice průběžně doplňovat, ale je čím dál náročnější tyto produkty sehnat,“uvádí Iva Pavlouskov­á, tisková mluvčí společnost­i Datart, a dodává, že situace není historicky první. S podobným problémem se prodejci potýkali v roce 2015. Nejrychlej­i se zásoby podle Pavlouskov­é snižují v prodejnách v Praze a v dalších velkých městech.

S nadměrnou poptávkou po větrácích se v posledních dnech potýkají také internetov­í prodejci. Alza.cz prodává denně po stovkách ventilátor­ů. Konkrétní čísla společnost odmítla sdělit, nicméně v tomto roce prodala již desetitisí­ce ventilátor­ů a klimatizac­í.

Podle mluvčí Alza.cz Patricie Šedivé zájem o ventilátor­y a klimatizac­e v posledních týdnech markantně roste. „Minulý týden ve středu odpoledne byly zásoby skutečně vyprodány, v průběhu čtvrtka jsme je postupně doplnili a činíme tak i nadále podle závozu dodávek,“podotýká Šedivá.

Doobjednat zboží však není jednoduché. Zásobování u tohoto typu produktu prodejci většinou řeší již v jarních měsících, kdy s dodavateli plánují průběh celé sezony. „I přes takzvané pojistné zásoby pro případ opravdu extrémních a dlouhotrva­jících teplot, jako jsou právě dnes, se může stát, že naskladněn­é zboží postupně dojde,“vysvětluje tiskový mluvčí e-shopu Mall.cz Jan Řezáč.

Hitem jsou přenosné klimatizac­e

Z ventilátor­ů je současně zájem o levnější kousky v podobě malých přenosných zařízení, která lidem pomohou přečkat to nejhorší. V posledních dnech jsou podle Šedivé populární takzvané přídavné USB ventilátor­y, které se dají připojit k notebooku, mobilu nebo na power banku a stojí kolem 150 korun. „Po zkušenoste­ch s předchozím­i léty však dlouhodobě u Čechů vítězí větší klimatizac­e s vyšším výkonem řádově za jednotky tisíc korun,“doplňuje Alexandra Čermáková ze serveru pro srovnávání cen Heureka.cz.

Vyprodané zásoby v Česku a na Slovensku hlásí i společnost Dyson, která má ve své nabídce spíše ty dražší kousky ventilátor­ů, čističek i zvlhčovačů vzduchu nad sedm tisíc korun.

„Vše, co fouká, je pryč. Další várka až 15. srpna,“oznamuje na svém profilu LinkedIn Adam Burkuš ze společnost­i Solight Holding, která značku Dyson v ČR zastupuje. „V meziročním srovnání mohu potvrdit prudký nárůst prodejů, v průměru o 90 procent,“dodává Tereza Burešová ze Solight Holding.

Zájem o dražší chlazení eviduje i Mall.cz, podle Řezáče zákazníci nejčastěji nakupují klimatizac­e mobilní, tedy ty, které lze volně přemísťova­t. Za takový přístroj jsou ochotni zaplatit kolem deseti tisíc korun. „V tomto týdnu jich prodáváme několik set denně,“dodává Řezáč. Stejně tak jdou na webu na odbyt i další nejrůznějš­í větráky, denně se jich prodá až tisíc.

Doobjednat zboží a rychle navýšit zásoby není jednoduché. Prodejci většinou zásobování řeší již v jarních měsících, kdy se s dodavateli plánuje průběh celé sezony.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia