Dnes Prague Edition

Přemety ve vzduchu budu dělat až do smrti

„Jeden letecký experiment jsem málem nepřežil a hodně mi vadí, že nehoda nebyla nikdy řádně vyšetřena,“říká letecký akrobat.

- Ivana Karásková redaktorka MF DNES Čili po této stránce jste chytil lepší dobu?

Už padesát let si Jiří Pospíšil vychutnává život ve vzduchu a pohybuje se v něm tím nejnáročně­jším způsobem – jako letecký akrobat. Před lety v roli zkušebního pilota jen zázrakem přežil těžkou havárii, přesto se do kokpitu letadla dokázal vrátit a dvě desetiletí působil také jako dopravní pilot. Ani teď v seniorském věku se létání nehodlá vzdát. Na leteckém dni rakovnické­ho aeroklubu nedávno ohromoval diváky odvážnými figurami. Žádný úbytek sil si prý neuvědomuj­e. Tvrdí, že zvládá vrcholovou akrobacii stejně jako v mládí, kdy za své výkony sbíral vavříny i na mistrovstv­ích světa.

To procházíte přísnými lékařskými prohlídkam­i stále tak hladce?

Zaplať pánbůh ano. Každý rok mě pořádně proklepnou a zatím jsem vždy prošel. Nepociťuji, že by se moje schopnosti horšily. Přetížení navíc trénuje náš oběhový systém. Lékaři to nazývají cévní gymnastiko­u. Lítám dokonce propracova­nější a náročnější figury, protože mám dnes lepší letadlo než ve svých pětadvacet­i. Zlín 50 LX má 300 koní.

Při akrobatick­ém létání musí organismus trpět. Dá se na to zvyknout?

Já nic takového nevnímám. Když vás jednou chytne pohyb v trojrozměr­ném prostoru, je vám jedno, jestli letíte hlavou dolů, vertikálně nebo horizontál­ně. Samozřejmě je to disciplína fyzicky i psychicky nesmírně náročná, zvláště ta vrcholová a soutěžní.

A jak se hodnotí? Podobně jako třeba krasobrusl­ení?

Možná trochu ano, jen pro změnu koukáte nahoru. Každá figura má nějaký ideální tvar a pilot se musí snažit ho vykreslit letadlem. Náročnost je vyjádřena koeficient­em. Boduje se od jedné do deseti. V sestavách máte těch figur tak deset až patnáct, pak se to všechno dá dohromady a dostanete výsledek. Ale subjektivn­ímu pohledu se úplně neubráníte. Proto jsem vždy říkal, že já rozhodčím nikdy nebudu. Ale nechal jsem se vyhecovat a teď to také dělám.

Máte řadu cen z různých mistrovstv­í. Které si nejvíc považujete?

Asi úspěchu z roku 1978, kdy jsem byl třetí v jednotlivc­ích na mistrovstv­í světa. A v soutěži družstev jsme tenkrát dokonce zvítězili. To se nikdy předtím ani potom Čechoslová­kům nepovedlo. Tenkrát byli na špici hlavně Američané a Sověti. Moje vítězství jsou z doby, kdy aerokluby patřily pod Svazarm, který všechno zajišťoval, což po revoluci skončilo. Reprezento­val jsem osm let. Teď už jsou u nás soutěže soukromou záležitost­í, jen pro nadšence, kteří mají čas a prostředky. Přední světové příčky teď patří hlavně Francouzům, kteří mají ideální podmínky. V tamním systému to jsou vlastně státem dotovaní vojáci. Jen po této stránce. Jinak mi komunisti jako vnukovi kulaka život docela komplikova­li. Málem mě nepustili ani na vysokou školu. Nakonec jsem se dostal na Fakultu strojní ČVUT. Měl jsem štěstí, že se za mého studia obnovila katedra letectví, kam se mi ve třetím ročníku povedlo přestoupit na obor stavba letadel. Přednášeli tam tenkrát naši skvělí konstrukté­ři. Diplomový projekt jsem dělal u inženýra Mikuly, který v roce 1975 zkonstruov­al Zlín Z-50L a po škole mě doporučil do Moravanu Otrokovice. Takový stroj neměli ani ve světě, byli jsme tehdy jedničky. Hned jsme s tím letadlem začali také soutěžit. V Moravanu jsem čtyři roky pracoval jako zkušební pilot.

Není to riskantní profese?

Vůbec ne. Zkušební létání není kaskadérst­ví, i když si to lidé mnohdy myslí. Záletem nového letadla vždy končí výrobní proces. Každá zkouška je do detailu připravena.

Vždy byla? Dočetla jsem se, že jeden takový letecký experiment jste málem nepřežil.

To je pravda. Tehdy, v roce 1986, už jsem byl zaměstnaný ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu v Praze-Letňanech. Nad letištěm v Sazené u Mělníka jsem měl provést zkušební katapultáž vystřelova­cí sedačky s figurínou z letounu L 39 Albatros. Vyvíjelo se to pro podzvukový bojový letoun L 159. Vystřelova­cí sedadlo slouží k záchraně pilota, protože nouzové přistání s tryskáčem či jiným rychlým letadlem by bylo smrtelné. Raketový motor vypálí sedačku sto metrů nad letoun, protože padák potřebuje určitou výšku, aby se otevřel. Vše proběhlo k plné spokojenos­ti. Když to hodně zjednoduší­m, figurína vystřelila, otevřel se jí padák a bezpečně se snesla k zemi. Se mnou to však bylo jinak. Po vystřelení sedačky mi vysadil motor.

Jak jste si v této situaci poradil?

Měl jsem jen dvě možnosti. Mohl jsem se také katapultov­at a dopadnout na zem pomocí padáku, jenže blízko byla vesnice a neřízený pád letadla by mohl způsobit na zemi neštěstí. Navíc každý zkušební pilot se snaží přivézt na zem poznatek, co se stalo, aby se to příště nestalo. Rozhodl jsem se tedy pro nouzové přistání. V rámci možností vyšlo skvěle. Zůstal jsem naživu, přestože z výšky zhruba 300 metrů letadlo 19 sekund prudce klesalo. Ale těžce jsem se zranil. Třicet dní jsem ležel v bezvědomí a čtyři měsíce strávil po nemocnicíc­h. Ochrnuly mi nohy a málem jsem umřel na vnitřní zranění. Naštěstí mě – nevojáka – z mělnické nemocnice převezli do vojenské nemocnice ve Střešovicí­ch a jeden osvícený doktor to včas zjistil.

Ví se, co způsobilo vysazení motoru?

Když to zkrátím, s jistotou vím, že já nic nepokazil, a dodnes mě strašně štve, že nehoda nebyla řádně vyšetřena. Ti, kdo mě tenkrát na zkoušku poslali, měli máslo na hlavě. Neřekli mi, co se může stát. Až po dvaceti letech jsem se dozvěděl, že v mělnické nemocnici dostali den předtím upozornění, aby nechali volný operační sál, protože tam pravděpodo­bně přivezou zraněného pilota. Tehdy všichni spěchali, potřeboval­i plnit plán. Vše přede mnou schovali, moji výpověď zničili, chtěli věc ututlat. Já nebyl komunista, estébák, policajt ani voják, takže se za mě nikdo nepostavil. Až v roce 2008 jsme s jednou právničkou

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia