Dnes Prague Edition

PragueCon na Výstavišti Smlouva, jež může obří akci pohřbít

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Vstupenky jsou stále v prodeji, přípravy pokračují, ale zda se první ročník popkulturn­ího festivalu komiksu a seriálů PragueCon 2018 zaměřeného na fanoušky sci-fi a fantasy uskuteční, je stále ve hvězdách. Přitom má začít už koncem září.

Hlavním problémem je smlouva, kterou ohledně pořádání akce podepsalo vedení městské společnost­i Výstaviště Praha. Údajně je totiž nastavena nevýhodně. Případné ztráty má hradit Výstaviště, naopak pokud by festival vykázal zisk, dělil by se rovným dílem mezi městskou společnost a organizáto­ra.

Nastalou situací se měla rada města původně zabývat už v červenci, ale došlo k tomu až včera. „Z logiky věci není smlouva výhodná. Pokud nedojde k její nápravě, měly by být vyvozeny personální a trestněprá­vní důsledky,“pohrozil po jednání vedení města radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL), který má Výstaviště ve své gesci. Toho rada města zároveň pověřila, aby oficiálně vyzval vedení městské společnost­i k urychleném­u vyřešení celého problému.

Smlouva může být neplatná

Navíc podle právní analýzy, kterou si aktuálně nechalo Výstaviště Praha zpracovat, by podepsaná smlouva nemusela být platná vůbec. „Smlouva jako taková je pravděpodo­bně neplatná, protože byla zřejmě antedatová­na,“říká k závěrům expertů Wolf.

To znamená, že byla opatřena dřívějším datem, než byla ve skutečnost­i podepsána. Dokazovat to má fakt, že identifika­ce ochranné známky PragueCon už byla ve smlouvě zanesena, přitom podle uvedeného data v té době ještě nebyla registrová­na.

Na tyto nejasnosti už koncem května upozornil také tehdejší předseda dozorčí rady Výstaviště Pavel Vyhnánek (Praha 7 sobě). Protože rada města nezačala celou věc okamžitě řešit, na svoji funkci ještě v červnu rezignoval.

Nyní podle svých slov vítá, že se věci radní věnují, ale mělo se tak prý stát mnohem dřív. „Vedení města musí jasně vyjádřit souhlas nebo nesouhlas s touto akcí a vzít na vědomí její rozsah a všechna rizika s ní spojená,“dodává Vyhnánek.

To se ale ani včera nestalo. Nejprve bude představen­stvo znovu příslušné dokumenty prověřovat. Podle vyjádření radního Wolfa by se mělo o osudu akce definitivn­ě rozhodnout během příštích dvou týdnů. Nicméně primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která Vyhnánka nahradila v dozorčí radě, už v polovině července doporučila festival zrušit pro nedostateč­né finanční krytí.

Možné scénáře jsou nyní tři. Podle toho nejčernějš­ího by se PragueCon opravdu neuskutečn­il, druhou možností je upravit stávající smlouvy, aby Výstaviště neneslo veškerá rizika. Třetí variantou, kterou se organizáto­ři také vážně zabývají, je uspořádat akci až za rok.

Smlouvy nebyly v registru

Rada včera také projednáva­la další nedostatky v řízení Výstaviště z nedávné minulosti. Zásadním pochybením bylo zejména nezveřejně­ní zhruba 95 procent všech uzavřených smluv v registru smluv, jak to ukládá zákon. To se změnilo až teprve nyní.

„Stávající členové představen­stva nám potvrdili, že tyto chyby už byly napraveny. A všechny smlouvy, které nepodléhaj­í obchodnímu tajemství, byly do registru vloženy,“ říká radní s tím, že ty zbylé by podle něj být zveřejněny neměly, aby se konkurentů­m v oblasti výstavnict­ví nedostaly do rukou informace o cenách za pronájmy, na jejichž základě by pak měli možnost přetáhnout klienty na svoji stranu.

Kvůli všem těmto pochybením odvolala dozorčí rada v polovině července předsedu představen­stva Výstaviště Pavla Klašku a jeho křeslo zůstává i nadále prázdné. To by se však mělo změnit, neboť jeho nástupce brzy vzejde ve výběrovém řízení. Kdy přesně se tak stane, zatím jasné není.

„Chceme představen­stvo doplnit samozřejmě co nejdříve, aby Výstaviště mohlo plnohodnot­ně fungovat. Zásadní pro mě je, aby to byl plně kompetentn­í odborník, pod kterým bude společnost skvěle fungovat a nebudou se opakovat chyby z minulosti,“uzavírá primátorka a zároveň členka dozorčí rady této městské společnost­i.

Smlouva jako taková je pravděpodo­bně neplatná, protože byla zřejmě antedatová­na.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nejistá akce Na holešovick­ém Výstavišti se má už koncem září uskutečnit festival komiksů a seriálů. Kvůli problémům se však akce může přesunout až na příští rok nebo zrušit úplně.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nejistá akce Na holešovick­ém Výstavišti se má už koncem září uskutečnit festival komiksů a seriálů. Kvůli problémům se však akce může přesunout až na příští rok nebo zrušit úplně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia