Dnes Prague Edition

Šumavská jezera

Známé vodní plochy jsou plné krás i záhad

- — Ladislav Vaindl

Šumava je proslulá svými jezery, která jsou častým cílem turistů. Mezi ta nejznámějš­í a také nejoblíben­ější patří Černé a Čertovo, která se nacházejí poblíž Železné Rudy. Obě patří k těm největším svého druhu na Šumavě.

Absolutní primát drží Černé jezero. Jeho rozloha je 18,4 hektaru a sahá až do hloubky 39,8 metru.

Je to také nejníže položené jezero – leží ve výšce 1 008 metrů nad mořem. Podobně jako ostatní šumavská plesa vzniklo ve čtvrtohorá­ch, kdy některé zdejší svahy pokrývaly ledovce. Po ústupu doby ledové zůstaly zahloubené pánve – kary. Ten, který patří k Černému jezeru, je zahlouben do svorového podloží Jezerní hory, která je s 1 348 metry nad mořem nejvyšším vrcholem Železnorud­ské hornatiny.

Čertovo jezero se rozkládá na ploše 10,34 hektaru a jeho hloubka je 36,7 metrů. V obou parametrec­h je tak na Šumavě druhé. Obě vodní plochy jsou hojně navštěvova­né. Kromě neporušené přírody a nádherných výhledů sem lidi lákají také záhady, jimiž jsou obě jezera opředena. Pokud na Černé jezero padne mlžný opar, působí jako scenerie z děsivého hororu nebo temné severské detektivky. Svých tajemství má ale samo o sobě dost.

S jezerem je spojena řada pověstí. Podle nich by u dna měla být dodnes utopená hraběnka i s kočárem. Také se traduje, že pod hladinou kdysi skončil celý svatební průvod. Jeho osazenstvo se prý u jezera stále občas zjevuje. Podivné události se na Černém jezeře odehrály ve druhé polovině dvacátého století. V roce 1965 tu byly objeveny údajné písemnosti třetí říše. Věc tenkrát vyvolala velký rozruch nejen v tehdejším Českoslove­nsku. Později se ukázalo, že akce byla fingovaná. Falešné dokumenty sem podstrčila StB ve spolupráci s KGB.

S německými vojáky je spojena také jedna ze záhad Čertova jezera. V knize Jitro kouzelníků je popsán zážitek potápěče, který se pod vodu vydal v 50. letech 20. století hledat tělo utonulého studenta. Pod hladinou prý spatřil postavy v nacistický­ch uniformách.

Jinak hrůzu samozřejmě budí už název vodní plochy. Ten vznikl kvůli tomu, že kdysi tady prý hlídkovali čerti. Jeden z nich se rozhodl vzít do pekla kolemjdouc­í dívku. Dívka se však bránila a čerta se jí nakonec podařilo přeprat. Pak chytila do smyčky kámen a přivázala jej pekelníkov­i na ocas. Poté jej shodila do vody, kde se utopil. Tak přišlo jezero ke svému jménu.

Říká se, že občas se z hlubin jezera na povrch vynořují podivné příšery. Lidé také vyprávějí příběhy o tajuplných vírech, které prý strhávaly ke dnu nejen plavce, ale i celé lodě.

Koupání v obou jezerech je každopádně přísně zakázáno.

Poblíž Čertova jezera je možné najít rozcestí turistický­ch cest U pomníku. Několik desítek metrů nad ním se nachází pomník malíře Adolfa Kašpara, který na tomto místě zemřel. Zajímavost­í je také technická památka elektrárna Černé jezero, která byla postavena hluboko pod hrází jezera v letech 1929–30 jako první přečerpáva­jící vodní elektrárna na našem území. Dosud je v provozu, se zachovalým původním zařízením.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Černé jezero. Jde o největší vodní plochu Šumavy. Turisté tu najdou neporušeno­u přírodu i odpočinek.
Foto: Dan Materna, MAFRA Černé jezero. Jde o největší vodní plochu Šumavy. Turisté tu najdou neporušeno­u přírodu i odpočinek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia