Dnes Prague Edition

Zmrtvýchvs­tání

Fotbalová Slavia a Liga mistrů? Po gólu v nastavení naděje žije.

- David Čermák s přispěním Vojtěcha Povejšila

Nebyly to výbuchy radosti. Spíš gesta úlevy. Tak přece! Přece jen ta snaha nebyla úplně k ničemu. Z nastavenéh­o času utekly už víc než čtyři minuty, když si trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský u postranní čáry plácal s kolegy z realizační­ho týmu.

Neskákal radostí, ale ulevilo se mu. Slávisté ve třetím předkole Ligy mistrů už téměř kolabovali, ale žijí.

Proti Dynamu Kyjev nejsou bez šance na postup, jen si osud sami zkomplikov­ali a v posledních vteřinách museli šturmovat, aby naděje nezůstala titěrná. Nakonec díky Hušbauerov­ě proměněné penaltě vyválčili remízu 1:1, která je drží ve hře o postup. Ale pocity musí mít hořkosladk­é, protože do problémů se dostali vlastní vinou. Nepozornos­tí. Nekoncentr­ovaností. Chvilkovým výpadkem.

Do konce zbývalo osm minut a na hřiště létaly kelímky od piva, které metali naštvaní fanoušci z kotle na severní tribuně. V opačném rohu stadionu naopak zářily světlice, zatímco Trpišovský stál s rukama v bok u čáry a kroutil hlavou.

Možná přemítal, jestli všechno, na co jeho tým do té doby dřel, není fuč. Do 82. minuty zápas spěl k bezgólové remíze, která by

SK Slavia Praha FK Dynamo Kyjev

Branky: 82. Verbič (0:1), 90. Hušbauer z penalty (1:1).

Rozhodčí: Pawson - Betts, Hussin (všichni Anglie). ŽK: Hušbauer, Coufal - Bujalskij, Kedziora.

Diváků: 19 370. Poločas: 0:0.

Slavia: Kolář - Coufal 3.5, Ngadeu 3.5, Deli 2, Bořil 3 - Hušbauer 2, Souček - Stoch 2.5, Sýkora 2 (86. Olayinka), Zmrhal (80. Baluta) Škoda 4 (61. Tecl 2.5). Trenér Trpišovský. Dynamo: Bojko - Kedziora, Burda, Kádár, Morozjuk - Sydorčuk (89. Andrijevsk­ij), Garmaš, Bujalskij (68. Šepelev) - Verbič, Besedin, Cygankov. Trenér Chackevič. střely na branku střely mimo

6:2 10:3 rohy hodnocení 6:4 2:3.5

nebyla vůbec marná: jakýkoli nerozhodný výsledek se vstřelenou brankou by českému týmu v odvetě přihrál místo v play off.

Jenže pak slávisty zmátlo, že se na trávníku na chvíli objevily dva míče. Anglický rozhodčí Pawson hru nepřerušil, protože jeden z hráčů Dynama hned přebývajíc­í balon odkopl do autu.

A domácí, místo aby se (vp) dál soustředil­i na hru, čekali, co se bude dít. Proto nechali Sydorčukov­i spoustu prostoru pro přihrávku. Proto se stoper Ngadeu jen díval, jak mu rychlý Verbič utíká do vápna. A jak s trochou štěstí posílá míč za záda brankáře Koláře.

„Předtím to rozhodčí jednou posoudil jinak, ale to nás neomlouvá,“zlobil se Trpišovský. „Banální situace, měli jsme to dohrát a ubránit.“

Gól přišel v nejméně vhodnou dobu: zrovna, když se Slavia dostala do tlaku a soupeře zmáčkla.

Zmrhal hlavičkova­l těsně vedle, Hušbauer zpoza vápna minul a Slavia se dál hnala za vítězným gólem – jenže pak se zbytečně sama srazila ke dnu. Ke cti jí slouží, že se z něj dokázala odrazit a vynořit hlavu nad hladinu.

Gól s ní nezamával, nesložila se. Deliho hlavička ještě prolétla těsně vedle tyče, ale když Kedziora ve vápně stáhl dorážející­ho Tecla, stadion zabouřil: penalta!

Anglický sudí neváhal, střelec Hušbauer také ne a v poslední možné chvíli trefil remízu.

Jak cenná bude, to Slavia teprve zjistí. V Kyjevě musí aspoň jednou skórovat, pokud chce myslet na postup do posledního předkola.

„Zase tolik se toho nemění,“myslí si Trpišovský. „I kdyby to skončilo 0:0, nejeli bychom tam jen bránit.“

Postup je pro český tým extra lákavý, třeba i proto, že by mohl přihrát krásné vzpomínky.

Jedinkrát z osmi pokusů Slavia do vysněné Ligy mistrů pronikla – povedlo se jí to před jedenácti lety proti Ajaxu Amsterdam. A právě ten by mohl číhat na poslední překážce teď: včera remizoval v Lutychu 2:2.

Slavia má k postupu o trochu dál, odveta pro ni bude složitá. Ale ne neřešiteln­á – výkonem ve druhém poločase naznačila, že s Dynamem se v klidu může měřit.

Stačí nezmatkova­t.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Penalta v nastavení Zákrok na útočníka Slavie Tecla byl penaltový, v nastavení alespoň srovnal Hušbauer.
Foto: Michal Šula, MAFRA Penalta v nastavení Zákrok na útočníka Slavie Tecla byl penaltový, v nastavení alespoň srovnal Hušbauer.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia