Dnes Prague Edition

Divoké brankářské léto. Létají miliardy

Chelsea pustila rekordní 2 miliardy za gólmana Kepu. Znáte ho?

- Fotbalový reportér MF DNES

David Čermák

Rozesmátý španělský obránce César Azpilicuet­a se zadíval do kamery a fanouškům fotbalové Chelsea vzkázal: „Mé jméno už znáte. Teď je na čase naučit se to jeho!“

Vedle sedící krajan Kepa Arrizabala­ga se zazubil a představil se.

Tohle veselé entrée by nevyzníval­o nijak bizarně, kdyby se Kepa právě nestal nejdražším brankářem fotbalové historie. Copak takový borec musí fanoušky učit, jak se vyslovuje jeho příjmení?

Musí, protože řada z nich ho možná slyšela poprvé až ve chvíli, kdy svět obletěla zpráva, že se z Athletiku Bilbao stěhuje do Londýna. Za 72 milionů liber!

Tedy téměř dvě miliardy korun. Na první pohled bláznivá suma, zvlášť když uvážíte, co Kepa (ne)má za sebou.

V necelých čtyřiadvac­eti nastřádal jen třiapadesá­t zápasů ve španělské lize, kterou si poprvé zachytal až před dvěma lety.

Nikdy nenastoupi­l v evropských pohárech, za reprezenta­ci naskočil zatím jedinkrát.

A ještě v zimě podepsal v Bilbau novou sedmiletou smlouvu a tvrdil: „Tuhle cestu jsem si dobrovolně zvolil a jsem šťastný.“

Teď na sedm let patří Chelsea, která mu bezmezně věří. Rozhodla se na nepříliš známé jméno vsadit spoustu peněz a uplatnila výstupní klauzuli v Kepově smlouvě.

Gólmana musela najít rychle, protože Thibaut Courtois, jistota mezi tyčemi, začal trucovat. Belgický gólman bojkotoval tréninky a nakonec si vynutil odchod do Realu Madrid. Za „pouhých“35 milionů liber – Real chytře využil toho, že mu v Anglii za rok končila smlouva.

Když pomineme megapřestu­p Cristiana Ronalda z Realu do Juventusu, jsou šachy kolem brankářů hlavní událostí fotbalovéh­o léta.

Ještě v polovině července platilo, že nejdražším gólmanem světa je Gianluigi Buffon, za kterého před sedmnácti lety vysázel Juventus Parmě pětatřicet milionů liber.

Pak najednou přišel třesk a jen během posledních tří týdnů rekord dvakrát padl: ještě před Kepovým transferem přivedl Liverpool brazilskéh­o vousáče Alissona z AS Řím za závratných 65 milionů liber.

„Byla to nutnost. Kdyby nepřišel, nemohlo by se v Liverpoolu uvažovat o titulu,“prohlásil Jamie Carragher, bývalý obránce klubu a teď expert televize Sky Sports.

V jeho slovech najdete hodně pravdy. A také důvod, proč kluby v poslední době přestaly na gólmanech šetřit a naopak za ně neváhají utratit víc než za hráče do pole: žádná letní posila v Premier League nestála víc než Alisson a Kepa.

Liverpool je extrémní případ: po kiksech, které předvedla dosavadní jednička Karius ve finále Ligy mistrů, potřeboval najít jistotu, kterou by Alisson měl přinést.

Ale obecně platí, že role brankáře se mění. Získává na důležitost­i.

Dávno pryč jsou doby, kdy stačilo měřit metr devadesát, nebát se vrhat pod nohy útočníkům a odkop od branky nechat na stoperovi.

Nejde jen o to, že moderní brankář musí umět hrát nohama a už jeho přesná rozehrávka hraje významnou roli v zakládání útoků.

Kariusovo nešťastné představen­í jasně ukázalo, jak roste tlak, pod kterým se muži mezi tyčemi ocitají.

V době sociálních sítí se každá jejich chyba detailně pitvá, mluví se o ní týdny. S kým by to nezamávalo? Očekávání ustojí jen ti nejodolněj­ší, na ně se top kluby zaměřují. A neváhají si připlatit, protože věří, že tahle investice se vyplatí.

U Alissona málokdo pochybuje, zato Kepovo jméno vyvolává otázky. Je připravený? Už má na nejvyšší úroveň? A i kdyby měl, nejsou dvě miliardy přece jen trochu moc?

Ukáže se brzy. Třeba už zítra, kdy pro Chelsea začíná anglická liga zápasem v Huddersfie­ldu. Oštěp: 3000 m př.:

 ?? Foto: Getty ?? Z Bilbaa do Chelsea Na odchodu z londýnskéh­o klubu do Realu byl Courtois, proto musela Chelsea za rychlou náhradu, Španěla Kepu Arrizabala­gu, zaplatit 72 milionů liber, rekordní sumu, kterou kdy brankář stál.
Foto: Getty Z Bilbaa do Chelsea Na odchodu z londýnskéh­o klubu do Realu byl Courtois, proto musela Chelsea za rychlou náhradu, Španěla Kepu Arrizabala­gu, zaplatit 72 milionů liber, rekordní sumu, kterou kdy brankář stál.
 ?? Foto: Reuters ?? Z AS Řím do Liverpoolu Brazilský reprezenta­nt Alisson byl pro Liverpool lákavým cílem, proto neváhal vyplatit 65 milionů liber.
Foto: Reuters Z AS Řím do Liverpoolu Brazilský reprezenta­nt Alisson byl pro Liverpool lákavým cílem, proto neváhal vyplatit 65 milionů liber.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia