Dnes Prague Edition

Očkování dělí Itálii

Nový kabinet ruší povinnou vakcinaci předškolní­ch dětí. Učitelé protestují

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ŘÍM Byl to pořádný poprask. Když Ivan Zajcev, hvězdný italský volejbalis­ta s ruskými kořeny, umístil na web foto své dcery, rozhodně nečekal tak emotivní reakce.

Chtěl sedmiměsíč­ní dcerku jen pochválit, jak byla statečná při očkování. Rozhodně to nemínil jako zásadní veřejné prohlášení.

Agresivní reakce odpůrců očkování ho dokonale překvapila.

„Chtěl jsem se podělit o tento moment jako otec a pogratulov­at jí,“vysvětlova­l, také prý chtěl uklidnit ostatní rodiče, že o tolik nejde, holčička se po celou dobu očkování jen usmívala.

Velká bouře už se ale rozjela. Italští odpůrci vakcinace tvoří sice nepříliš početnou, zato hodně hlasitou lobbistick­ou skupinu. Nikdo z politiků si je nemůže dovolit přeslechno­ut.

Zajcev schytal kritiku, že pracuje pro farmaceuti­cké firmy, či nenávist- né vzkazy, které mu přály „nemocné děti“.

Ve chvíli, kdy umístil na Facebook zmíněné foto, přitom slavilo virulentní hnutí odpůrců očkování významné vítězství.

Prevenci, ale dobrovolno­u

Ministryně zdravotnic­tví Giulia Grillová z Hnutí pěti hvězd oznámila konec povinného očkování, děti už nepotřebuj­í potvrzení o jeho absolvován­í, aby mohly nastoupit do školy. Až dosud museli rodiče vybavit děti řádně vyplněným očkovacím průkazem od lékaře, který učitelé zkontrolov­ali.

Vláda v Římě vyslyšela argumenty odpůrců vakcinace, podle kterých představuj­e preventivn­í uměle vyvolaná imunita velké riziko. V řadě případů podle nich končí děti s postižením, jako je autismus, rakovina či mozkové dysfunkce.

Před šesti lety soud v Rimini schválil kompenzaci pro rodinu dítěte s autismem, který byl podle mínění soudců způsoben předcházej­ícím očkováním.

Podobnou spojitost ale vyvracejí rozsáhlé klinické studie. I proto ministryně zdravotnic­tví Grillová ujišťuje, že sama očkování podporuje. Současně ale nechce rodiče k ničemu nutit.

Třiačtyřic­etiletá politička, profesí lékařka – která není nijak příbuzná se zakladatel­em strany Beppem Grillem – chce rodiče přesvědčit osvětou a argumenty o prospěšnos­ti ochranných látek. Nikoli sankcemi.

V rozhovoru pro list Corriere Della Sera přitom připustila, že si uvědo- muje omezené možnosti takového postupu. „Nebylo by úplně realistick­é lidem tvrdit, že žádné dítě už na spalničky nezemře,“uvedla.

Takové riziko zase děsí stoupence očkování.

„Bohužel musím konstatova­t, že úroveň prevence spalniček se v Itálii příliš neliší třeba od africké Namibie,“prohlásil Roberto Burioni, virolog z milánské univerzity Vita-Salute San Raffaele.

„Objektivně je třeba říct, že kdokoli navštíví naši zemi, podstupuje riziko, že se může virem nakazit.“

Lékařům nedůvěřují

Počet očkovaných Italů už poklesl pod 95 procent, což je podle Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) číslo, pod které by se populace neměla dostat.

„Souvisí to i s obecnou nedůvěrou Italů k elitám,“říká Giovanni Orsina, politolog z římské univerzity Luiss. „Podezírají lékaře, kteří vakcíny doporučují, že pobírají peníze od výrobců léčiv.“

Pod tíhou těchto čísel vládní politici přece jen změnili kurz.

Ještě před třemi lety Matteo Salvini, šéf Ligy – a současně i ministr vnitra – silně podporoval odpůrce vakcín. „Očkování je stejně nebezpečné jako nemoci, proti kterým se provádí,“prohlásil tehdy.

Teď svá slova zmírnil. Už nemluví o škodlivost­i očkování, jen je ho prý mnoho. „Deset vakcín, to je pro děti příliš,“vyslovil se a dodal, že své vlastní děti očkovat dal.

Zrušený zákon byl podle něj příliš „donucovací­m prostředke­m, lepší je podle něj spolehnout na vysvětlova­cí kampaň“.

A konečně zmírnit ostří diskuse se snaží i samotná ministryně Grillová, která je nyní těhotná. Připustila, že své očekávané dítě rovněž nechá očkovat.

To ale stoupencům očkování nestačí. Chtějí nový zákon zablokovat. Už se jim podařilo během pár dnů shromáždit 100 tisíc petičních podpisů. A několik italských krajů, pod které náleží správa zdravotnic­tví, se vyjádřilo, že bude potvrzení o očkování od dětí vyžadovat.

Konečné rozhodnutí o novém zákoně mají v rukách poslanci.

Italští odpůrci očkování tvoří nepříliš početnou, zato hodně hlasitou skupinu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia