Dnes Prague Edition

Nová pravidla pro návštěvu lékaře

Ministerst­vo zdravotnic­tví chce dát praktickým lékařům větší pravomoci k předepisov­ání léků nebo na péči o diabetiky či onkologick­é pacienty.

- Eva Zahradnick­á Dominika Hromková

PRAHA Vysoký krevní tlak, cukrovka II. typu či zašití drobné rány. Potíže, které umí vyřešit praktický lékař, ale pacienti s nimi k němu nepřijdou. Často rovnou navštíví nemocniční ambulanci nebo ordinaci ambulantní­ho specialist­y.

Ministerst­vo zdravotnic­tví chce tuto praxi změnit a dát větší pravomoci praktikům. Budou to totiž právě oni, přes koho nově pacient do zdravotnic­kého systému vstoupí, protože umějí léčit mnoho potíží, které teď řeší specialist­é. „Pacient by se posunoval do horních pater systému pouze tam, kde to z logických důvodů vyžaduje speciální péči,“říká náměstek ministra zdravotnic­tví pro zdravotní péči Roman Prymula. To by uvolnilo ruce specialist­ům pro pacienty, kteří je opravdu potřebují.

Část chystané reformy týkající se receptů by mohla začít platit už příští rok. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) jedná o stovce léků, které by mohli praktici nově předepisov­at. „Jde třeba o glyptiny, moderní léky na cukrovku. Už jsme se s pojišťovna­mi dohodli,“potvrzuje předseda Sdružení praktickýc­h lékařů ČR Petr Šonka. Od příštího roku by se podle něj mohl uvolnit třeba lék na cukrovku Januvia, dohoda se nejspíš podaří i u některých léků na cholestero­l, potvrdila mluvčí SÚKL Hana Šindelářov­á.

Lékaři se podle Šonky s pojišťovna­mi shodli u 64 léků. „U ostatních jsou výhrady, na některých se nedohodnem­e nejspíš vůbec,“říká.

Pro praktiky ale vzniknou i nové výkony. Skoro dokončená je dohoda s Českou onkologick­ou společnost­í. Pacienty po ukončené onkologick­é léčbě by po zvážení jejich ošetřující­ho lékaře dál preventivn­ě sledoval praktik. „Pro každou diagnózu budou stanoveny frekvence a soubory vyšetření a kontrol, které bude provádět,“potvrzuje předsedkyn­ě České onkologick­é společnost­i, přednostka onkologick­é kliniky FN Motol Jana Prausová. Jakmile by praktický lékař zjistil návrat nemoci, pacient by se ihned vrátil do specializo­vané péče.

Podle Prausové se tím onkologick­ým ambulancím výrazně uleví, jde totiž až o polovinu jejich pacientů. „Každý lékař je schopný provést onkologick­ou klinickou prohlídku,“říká Prausová.

Svůj seznam asi šedesáti nových léků mají i lékaři pro děti a dorost. Ti už se podle Prymuly se zdravotním­i pojišťovna­mi dohodli. Dojít dítěti pro recept na astma, atopický ekzém či na deprese už tak nebudou muset rodiče ke specialist­ovi, ale předepíše je i dětský lékař. „My je bez sankcí předepsat nemůžeme. Usnadní nám to práci a předejdeme konfliktům s rodiči,“říká předsedkyn­ě Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Víc času na složité případy

Pokud by nový systém sdílení pacientů začal fungovat, odlehčilo by se podle praktiků nemocnicím a zároveň by ambulantní specialist­é jako kardiologo­vé, chirurgové či diabetolog­ové měli víc času na komplikova­nější případy.

Třeba diabetes druhého typu, tedy když pacient není na inzulinu, podle Šonky praktici léčit umějí a asi polovina z nich to i dělá. „První typ má dělat diabetolog a má to dělat dobře a mít na to dost prostoru,“myslí si Šonka.

Říct přesně, kolik diabetiků druhého typu dnes léčí specialist­é, ačkoli by nemuseli, není snadné. Všeobecná zdravotní pojišťovna, která registruje skoro šest milionů pojištěnců, v roce 2016 evidovala 548 tisíc diabetiků. Kolik z toho je druhého typu, její data nerozlišuj­í.

Zřejmé je však to, že jen o šestnáct procent z celého počtu pečoval praktik. Jistou nápovědou pak můžou být údaje Českého statistick­ého úřadu z roku 2015. Z nich je zřejmé, že z 861 tisíc diabetiků u nás se v té době s druhým typem potýkalo přes devadesát procent pacientů.

Více peněz pro specialist­y

Novinka – a ministersk­ý dokument to přímo zmiňuje – má ambici odstranit motivaci specialist­ů mít záměrně v péči „jednoduché“pacienty. A chce také, aby tito lékaři nepřijímal­i pacienty bez doporučení praktika a neposkytov­ali nevyžádano­u péči.

„Dalším nešvarem je, že pokud praktik pošle pacienta například se zkorigován­ím hypertenze k ambulantní­mu specialist­ovi, ten jej převezme do své péče a dál se o něj stará. Takto by to být ale nemělo. Po zkorigován­í problému by se měl pacient vracet do péče praktika,“vysvětluje náměstek ministra Prymula.

A právě takové situace by měla reforma narovnat. Předseda Sdružení ambulantní­ch specialist­ů Zorjan Jojko sám s návrhem problém nemá, pokud budou praktici k předepisov­ání nových léků dobře proškoleni. Bude ale podle něj určitě nutné upravit pro specialist­y současný úhradový systém. S tím souhlasí i předseda praktiků Petr Šonka. „Jsme placeni tak, že v jednom období máme stanovené průměry, které vychází z našich vlastních léčebných aktivit v referenční­m období. To znamená, kdyby třeba od roku 2020 měla reforma vstoupit v platnost, je třeba referenční hodnoty přizpůsobi­t tomu, že zmizí jednodušší pacienti,“komentuje to Jojko.

Domnívá se však, že se novinka pojišťovná­m prodraží. „Kdykoli došlo k uvolnění preskripčn­ího omezení jakéhokoli­v léku, stouply pojišťovná­m náklady. Kdyby mělo být praktikům vyhověno v celém rozsahu, obávám se, že to české zdravotnic­tví finančně neunese. Farmaceuti­cké firmy tlačí na to, aby jejich lék předepisov­al co nejširší okruh lékařů,“poznamenáv­á Jojko. Cukr a bič

Ministersk­ý návrh s lepšími penězi pro specialist­y počítá a zmiňuje je v případech, kdy by pacient přišel na doporučení praktika.

Konkrétní výše bonusů se ale podle náměstka ministra zdravotnic­tví Prymuly zatím neřešila. V ministersk­ém dokumentu je také uvedeno, že naopak je k diskusi i nižší hodnota bodu pro toho specialist­u, který by pacienta bez doporučení přijal. „Možno kompenzova­t finanční spoluúčast­í pacienta,“stojí v dokumentu.

Sdílení výkonů jiných odborností není nic nového. Mnoho let například praktici nesměli dělat takzvanou holterovsk­ou monitoraci, prosadit se ji podařilo před třemi lety. Jde o měření vysokého krevního tlaku, kdy se pacientovi nasadí jakýsi měřák a ten dvacet čtyři hodin zaznamenáv­á jeho tlak. Lékař poté ví, jak je na tom pacient v noci i přes den a jestli ho léčí správně.

Kdyby mělo být praktikům vyhověno v celém rozsahu, obávám se, že to české zdravotnic­tví finančně neunese. Zorjan Jojko předseda Sdružení ambulantní­ch specialist­ů

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia