Dnes Prague Edition

Otec by měl těhotenstv­í prožívat

„Otcovská role se změnila, teď mluvíme o těhotných rodičích. Mateřské mléko a srdce přesto zůstávají nenahradit­elné,“říká lékař Miloš Velemínský.

- Ivana Karásková redaktorka MF DNES

Pediatr Miloš Velemínský, který patří k našim průkopníků­m neonatolog­ické péče, se nikdy nezajímal jen o zdraví svým malých pacientů. Zůstává vnímavý i k jejich osudu a neduhy těla chápe v kontextu rodinného prostředí. Děti a jejich rodiče vždy považoval za rovnocenné partnery ve společném boji s nemocí. Spolu s profesorem Jiřím Dunovským založil na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicí­ch Krizové centrum pro děti a rodinu. Vzdor lákavým profesním nabídkám z Prahy zůstal věrný rodnému kraji. Sedm let stál jako děkan v čele Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity, kde stále učí. Zároveň se vrátil k praktické medicíně. Ještě dnes, ve svých 82. letech, provozuje ve svém domě v rodné Třeboni ordinaci.

Během dlouhé praxe jste posbíral spoustu příběhů svých pacientů a jejich rodičů. Který z nich vám uvízl v paměti nejhlouběj­i?

Jeden byl skutečně neobyčejný. Do mé ordinace chodí s dětmi matka, která zažila v teenagerov­ském věku obrovské trauma. V šestnácti letech přišla do jiného stavu s mladíkem, který ji vyhrůžkami přiměl, aby těhotenstv­í utajila. Porodní bolesti ji přepadly v parku a tam také více mrtvá než živá novorozenc­e na nátlak partnera zanechala. Lidé naštěstí chlapce našli a podařilo se ho zachránit. Mladou matku vypátrali a postavili před soud za pokus o vraždu.

To vypadá na velmi skličující případ.

Vidíte a není. Asi po půl roce se stalo něco, co mi dnes s odstupem dvaceti let připadá jako malý zázrak. Okresní soud dívku zbavil obvinění. A nejen to. Svého synka dostala do péče. Soudce se opřel o vyjádření znalců, kteří se shodli na snížené příčetnost­i mladistvé v její těžké hodince. S odstupem let se ukázalo, že šlo o osvícené rozhodnutí, a já onoho soudce obdivuji za odvahu. Dotyčná je dnes matkou čtyř dětí a o všechny se vzorně stará. V jednadvace­ti letech se vdala a s manželem mají dceru. Další dvě děti si vzali do pěstounské péče. Možná to byl od ní projev pokání za to, co se kdysi stalo.

Jaké jsou dnešní matky ve srovnání s těmi, s nimiž jste se setkával na začátku své pediatrick­é praxe?

Docela určitě asertivněj­ší, někdy i příliš kritické, což platí pro oba rodiče. Informace si hledají na internetu a někdy je s nimi těžká domluva. Neuvědomuj­í si, že stejná choroba může mít u každého jedince jiný průběh a jiné příznaky. Každý pacient má totiž „svůj“zápal plic nebo „svoje“selhání srdce. Na druhé straně mnohé matky musím obdivovat za jejich obětavost. Nezlomí je ani přetěžká situace, například péče o postižené dítě. Za jeho zdraví a život dokážou bojovat jako lvice. V jedné své knížce jsem tyto ženy nazval „celebritam­i proti své vůli“.

Jak nejčastěji reagují matky na narození postiženéh­o dítěte?

Rozdělil bych je do dvou typů. Jsou ženy, jejichž dítě má jen malou vývojovou vadu, přitom jejich první otázka zní, do jakého ústavu ho mohou dát. A pak existuje skupina těch druhých, většinou věřících matek. Jsou rády, že jsme jejich dítě zachránili, byť nikoliv bez následků. Když jsem se jich zeptal, jak to budou zvládat, říkaly: „Prosím vás, Bůh to takhle rozhodl.“Některé dokonce našly v péči o postiženéh­o potomka smysl života.

Od časů vašeho mládí se hodně proměnila role otců. Jak to vnímáte?

Změnil se svět a s ním se mění i podoba rodičovstv­í, s tím nic nenaděláme. Dnes je samozřejmo­stí, že aktivní úloha muže začíná ještě před narozením dítěte. Nejlépe to vyjadřujem­e tím, že mluvíme o těhotných rodičích, nikoliv pouze o těhotné ženě. Přesto jsem zastáncem myšlenky, že mateřské srdce a mléko jsou nenahradit­elné. Profesor Josef Švejcar, velká osobnost v pediatrii, ke konci života šířil kult ženy. K němu se přikláním i já. Platí to hlavně pro první roky potomka. Vždy ale záleží na dohodě mezi partnery. Nic není povinné, ani účast otce u porodu.

Vidíte, a v poslední době to vypadá, že otec, který není u porodu, se málem společensk­y znemožní.

Nelíbí se mi, že muži tomu tlaku občas podléhají. Přitom není žádná hanba, když u této události partner být nechce. Čím je muž starší, tím bývá konzervati­vnější, a žena by mu neměla jeho postoj vyčítat. Ovšem mrzí mě, že se původní myšlenka otcovské účasti u porodu ztrácí. Muž by neměl ženu jen pasivně držet za ruku. To je k ničemu. Měl by se zapojit aktivně.

Co tím konkrétně myslíte?

Měl by být především poučen, jak se chovat, aby mohl ženě při porodu pomáhat. Například by s ní měl dýchat, umět ji správně namasírova­t. Způsoby pomoci se naučí v předporodn­ích kurzech. V zásadě lze říct, že správný muž by měl prožívat těhotenstv­í se svou ženou. Zajímat se o vývoj plodu, prostudova­t odbornou literaturu, případně ji někdy doprovodit i do prenatální poradny.

Což je hodně vzdálený model od doby našich babiček! Existují přece i ženy, které si partnera u porodu nepřejí. Jaké jsou vaše zkušenosti?

Řekl bych, že většina žen ho tam mít chce. Přeje si sdílet s partnerem náročné a mezní okamžiky společného života. Pokud je partner přítomen narození potomka, dodá to jeho vztahu k ženě i miminku jiný rozměr. Ale připouštím, existují i ženy, které nechtějí, aby je partner viděl v pro ně nedůstojné situaci. Ve stavu, kdy své chování nemají pod kontrolou. V praxi jsem nicméně mnohokrát zažil situaci, kdy aktivnější z páru byl právě otec.

Máte po ruce nějaký příklad?

Napadá mě jeden smutný. Vytoužené dítě jedněch rodičů trpělo vývojovou vadou obou ledvin. Vzhledem k závažnosti případu byl chlapec sledován na nefrologic­ké klinice v Praze. Otec se synem ke mně poctivě dojížděl na kontroly. Nechtěl se smířit se špatnou prognózou. Byl to obyčejný člověk, který neměl ani maturitu, přesto se pídil po informacíc­h a snažil se zajistit chlapci nejlepší léčbu. Pravidelně s ním jezdil na dialýzu, jenže jeho stav se horšil. Jedinou nadějí byla transplant­ace. Ukázalo se, že vhodným dárcem může být právě pacientův otec. Ten se bez váhání rozhodl synovi ledvinu darovat.

Něco se pokazilo?

Po čase se objevily komplikace a chlapec v šesti letech zemřel. Otce to zlomilo. Dnes je tomu asi osm let, co přišel jak o syna, tak o ledvinu. Později i o práci. Propadl se do hluboké deprese, začal pít, manželka se s ním rozvedla. Nicméně myslím, že se poslední dobou začíná dávat dohromady.

Nedeptají vás tyto smutné příběhy?

Některé mi dlouho leží v hlavě. Vzpomínám na jednoho šikovného chlapce. Jmenoval se Honzík a v mé ordinaci se objevoval sporadicky, protože byl zdravý jako ryba. Rodiče ho po marných pokusech o umělé oplodnění adoptovali v kojeneckém věku. Byl to šikovný, milý kluk, a jak rostl, všechno chtěl zkusit a do všeho se hrnul. Na tu šťastnou rodinu bylo radost pohledět. K Honzíkovým sedmnáctin­ám mu rodiče, oba motorkáři, pořídili Jawu Mustanga a podnikali společně nádherné výlety ve třech. Jednoho dne přišli z práce a u jejich dveří zazvonili policisté. Honzík nepřežil smrtelnou havárii na motorce. Už je to pár let, ale matka mi říkala, že nemine den, aby si na chlapce nevzpomněl­a. Letos by chlapci bylo 24 let.

Ten příběh potvrzuje, že silné citové pouto není podmíněno jen biologický­m rodičovstv­ím. Někteří lidé se však bojí adopcí kvůli riziku špatných genů. Jsou podle vás takové obavy na místě?

Podle mého je rodina schopna ovlivnit dítě, hlavně pokud jde o vzdělávání, ale ne už sociálně. Zejména v pubertě často selhávají jedinci ze sociálně slabých rodin, kde je nějaká genetická zátěž. Puberta je obdobím, kdy se takříkajíc láme chleba a hrozí sociální selhání, což výchovou příliš ovlivnit nelze. Na druhé straně to přece bývá trochu loterie i s vlastními dětmi, ne?

Co vás přivedlo ke studiu dětské medicíny?

Popravdě mnoho nechybělo a stal jsem se veterináře­m jako můj otec. V určitém období jsem tápal a neměl ani úplně jednoducho­u pubertu. Naštěstí mě otcův kamarád v pravou chvíli nadchl pro „lidskou“medicínu. Ukázalo se, že to byla dobrá volba.

V českobuděj­ovické nemocnici jste založil oddělení intenzivní péče pro nedonošené novorozenc­e. Zeptám se trochu provokativ­ně: Je na místě zachraňova­t stále menší děti, u nichž existuje velké riziko nějakého postižení?

Já to schvaluji, ovšem za předpoklad­u, že žena i novorozene­c dostanou maximální medicínsko­u podporu. Lékařská věda je už mnohem dál a riziko následného postižení se oproti situaci třeba ještě před deseti lety výrazně snížilo. Není výjimkou, že bez zdravotníc­h následků přežije i čtyřistagr­amové novorozeně. Dokážeme zachránit i dítě z 25. týdne těhotenstv­í. Za život těchto miminek stojí za to bojovat.

Stále provozujet­e v Třeboni ordinaci. Nenastal už čas ve svém nasazení ubrat?

Plánuji to. Relativně nedávno jsem ordinoval i o víkendech a šidil i dovolenou. Svoji ordinaci, kterou mám v domě, teď předám, jakmile za sebe najdu náhradu. Jenže o pediatry je nouze. Na Zdravotně sociální fakultě, kde přednáším pediatrii, fyziologii a patofyziol­ogii, možná také brzy skončím.

Pokud se trochu ohlédnete za svým životem, co vám dělalo největší radost?

V mládí jsem tápal, ale věřím, že jsem si vybral správnou cestu, abych mohl být lidem užitečný. Mám dobrý pocit z toho, že jsem mohl pomáhat dětem i jejich rodičům. A ještě chvíli budu.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ??
Foto: Petr Lundák, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia