Dnes Prague Edition

Turecká krize sráží korunu, zdraží benzin

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

INSTANBUL, PRAHA Rekordně nízká hodnota turecké měny může zasáhnout i Čechy.

Potěší turisty, kteří budou v oblíbené turistické destinaci moci nakupovat levněji, naopak motoristé rádi nebudou. Turecká krize totiž posílila dolar, který oproti turbulentn­í liře vyniká svou stabilitou. Silná americká měna se projevuje i svým mimořádně vysokým kurzem vůči české koruně, který se ocitl na více než ročním maximu.

„Jeden ze dvou klíčových faktorů, které ovlivňují cenu pohonných hmot v České republice, je kurz dolaru vůči koruně,“uvádí ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumbersk­ý.

Momentální situace tak může mít za následek i zdražení benzinu. „Pokud se nadále nebude hýbat cena ropy, která se teď příliš nehýbe, bude hlavním faktorem ceny pohonných hmot vývoj koruny vůči dolaru,“potvrzuje Boris Tomčiak ze společnost­i Finlord. O cenách u stojanů čerpacích stanic se podle Tomčiaka rozhoduje velmi jednoduše – cena v dolarech na burze v Rotterdamu se násobí aktuálním kurzem.

Turecká krize se v Česku zatím nejvýrazně­ji projevuje na kurzu liry vůči koruně, který za poslední desetiletí nikdy nebyl pro Čechy výhodnější. Čeští turisté tak mohou na dovolené v Turecku ušetřit. Ne přímo na ceně zájezdů – velkou část z nich totiž cestovní kanceláře prodaly předem a turečtí hoteliéři navíc s dovolenými obchodují v eurech, aby se chránili před dopady výkyvů své vlastní měny. „Bude to spíš znamenat zlevnění služeb na místě,“říká Petr Šatný, marketingo­vý ředitel cestovní kanceláře Alexandria.

 ?? Foto: ČTK ?? V turecké směnárně Žena v tradičním oděvu v Instanbulu sleduje kurzy. Turecká měna výrazně oslabuje, dolar naopak posiluje.
Foto: ČTK V turecké směnárně Žena v tradičním oděvu v Instanbulu sleduje kurzy. Turecká měna výrazně oslabuje, dolar naopak posiluje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia