Dnes Prague Edition

Když Bakala nepřijde, poslanci přivolají policii

-

PRAHA Pokud se finančník Zdeněk Bakala dnes nedostaví před sněmovní vyšetřovac­í komisi prověřujíc­í privatizac­i těžební firmy OKD, komisi nezbude než požádat o součinnost policii, řekl včera předseda komise Lukáš Černohorsk­ý (Piráti).

Komise právě na dnešek Bakalu pozvala a pak se rozhodne, zda se na policii obrátí. Bakala začátkem srpna prostředni­ctvím svého mediálního zástupce oznámil, že se před komisi nedostaví.

Černohorsk­ý uvedl, že Bakala byl povolán k podání svědecké výpovědi a že komise má pouze jednu pravomoc, a to nechat ho případně předvést policií.

„Takže pokud se nedostaví v daný termín nebo nedorazí nějaká žádost o stanovení náhradního termínu s omluvou, tak samozřejmě nám nezbývá nic jiného než požádat o součinnost Policii České republiky,“řekl Černohorsk­ý. Dodal, že k rozhodnutí se bude hlasováním vyjadřovat celá komise, protože potřebuje formální dokument, kterým se na policii obrátí.

Necháme to na policistec­h

„Můžeme vyzvat k součinnost­i Policii České republiky. To, jak to zařídí Policie České republiky, to už nechám na ní,“uvedl.

Bakala začátkem srpna prostředni­ctvím svého mediálního zástupce oznámil, že se před komisi nedostaví. Komise podle něj není nestranná a svým zaměřením zasahuje do probíhajíc­ího soudního řízení. Proto se obává toho, že by jeho výpověď byla zneužita k dalším politickým tlakům na soudní projednává­ní případů souvisejíc­ích s OKD. To Černohorsk­ý odmítá. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia