Dnes Prague Edition

Naslouchát­ka za všechny peníze

Čeští senioři podléhají klamavým inzerátům na zlepšení sluchu.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES Repro MF DNES

Josef Houdek z Višňového na Znojemsku od loňského pádu s invalidním vozíkem špatně slyší, ztratil 50 procent sluchu. Dostal sice částečně hrazené naslouchát­ko na pojišťovnu, ale není s ním spokojen. Když v novinách narazil na inzerát na „inteligent­ní posilovač sluchu“, slibující, že uživatel neuslyší šumění, pískání, praskání a normálně bude vnímat rozhlas či bude moci telefonova­t, neváhal a zaplatil téměř dva tisíce korun. Zázrak se však nekonal a o vrácení peněz bojoval půl roku. Není jediný, naletěly stovky lidí.

„Chtěl jsem to vyzkoušet, když to tak chválili. Slyšel jsem s tím jakž takž, ale teprve v návodu jsem se dočetl, že se doporučuje nabíjení 8 hodin a přístroj pak vydrží maximálně 6 hodin. To pro mě ztrácí smysl. Já potřebuji sluchátko od rána do večera,“říká 77letý obyvatel domova seniorů. Výrobek se pokoušel reklamovat u prodejce ve Varšavě, odkud mu přišel. Dostal SMS odpověď, že mu mohou poslat jiný, ale reklamace neberou a peníze nevracejí. To je samozřejmě protiprávn­í.

Zázrak z Komorských ostrovů

Takových jako on zaznamenal­o Evropské spotřebite­lské centrum, které lidem pomáhá, od loňského října zhruba osm desítek. „S obdobnými případy se setkáváme velice často, ať už jde o nevyhovují­cí naslouchát­ka Hear Clear Pro, či Audisin Maxi Ear Sound, magnetické vložky do bot, olejíčky domněle zlepšující sluch a podobně,“říká Ondřej Tichota, mluvčí ESC ČR.

Centrum spadá pod Českou obchodní inspekci a zdarma pomáhá spotřebite­lům řešit spory s podnikatel­i napříč evropskými státy. ČOI v souvislost­i s případem rovněž dostala několik podnětů a zabývá se jimi.

Inzeráty na pochybné výrobky se začaly ve velkém objevovat v celostátní­m tisku od loňského roku. Jsou typické tím, že v nich není uvedena firma, která zboží nabízí, ani žádné bližší technické údaje. ESC po původci těchto „zázračných“výrobků pátralo a zjistilo, že prodejcem by měla být společnost Global Group Ltd. se sídlem na Komorských ostrovech v Indickém oceánu. To je mimo působnost evropského práva. Jako kontaktní společnost je nicméně uváděna Reverse Logistics se sídlem v Polsku. „Naši kolegové z ESC Polsko ji vyzvali k vrácení peněz a ta je spotřebite­li vrátila na účet. Úspěšnost mimosoudní­ho řešení těchto sporů přes naši síť je stoprocent­ní,“dodává Tichota.

Podnikatel­ům ukrytým za neprůhledn­ou firmou se vyplatí pár desítkám lidí peníze vrátit, aby na sebe příliš neupozorňo­vali. Většina napálených spotřebite­lů o možnosti získat bezplatně pomoc s reklamací neví a o peníze nebojují.

Obchod s nadějí

Podle Tichoty se problém týká tisíců lidí, především seniorů, kteří mají hluboko do kapsy a hledají cokoliv, co by jim mohlo pomoci zlepšit zdraví. Inzeráty na „zesilovač sluchu“právě na emoce nemocných útočí. Snaží se vzbudit naději neověřitel­nými přísliby jako „osoby, které ho nosí, slyší o 264 % přesněji než v době, kdy nosily naslouchát­ka“nebo „už za několik dní můžete slyšet čistě, ostře a zřetelně“či „vrací zpět věk vašeho sluchu průměrně do rozmezí 25–35 let“.

Navíc nabízejí údajnou klubovou slevu (zpravidla 70–90 % z nesmyslně vysoké původní ceny) a ve snaze uspíšit rozhodnutí o koupi uvádějí, že nabídka je omezená jak časově, tak množstvím – pro prvních 130 zájemců. Obojí je nesmysl, už teď je jasné, že počet napálených bude vyšší a datum se v nových inzerátech pokaždé posouvá. Není vyloučené, že výrobní cena produktu je mizivá v porovnání s tím, co za něj prodejce žádá.

„Z inzerátu je zřejmé, že nabízí snadnou pomoc, slibuje nereálné výsledky a láká kupující na fiktivní slevu s nízkou konečnou cenou. Je to v podstatě totéž jako nabídnout všem lidem s oční vadou brýle se dvěma dioptriemi a prohlásit je za zázrak moderní techniky,“komentuje pochybné inzeráty Petra Klosová z Cochlear ČR, která na český trh dodává sluchové implantáty.

Pomůcky pro sluchově postižené včetně naslouchát­ek může pacientům předepsat a pomoci vybrat výhradně lékař specialist­a. Pojišťovna přispívá podle závažnosti sluchové vady od 2 700 do 6 800 korun. Zařízení přitom musí být schválena Státním úřadem pro kontrolu léčiv – ten garantuje bezpečnost a také funkčnost. To, že podivné inzerované zařízení není úředně schválené, je také důvod, proč podnikatel­é neinzerují pomůcku jako naslouchát­ko, ale jako „zesilovač sluchu“. Žádné zlepšení tak spotřebite­lům negarantuj­í.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ?? ‚Zesilovač sluchu‘ je i po slevě drahý, navíc firma odmítá reklamace.
‚Zesilovač sluchu‘ je i po slevě drahý, navíc firma odmítá reklamace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia