Dnes Prague Edition

Co chtějí rebelující Rumuni

Statisíce lidí žádají rezignaci vlády, kterou viní z korupce.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BUKUREŠŤ Více než čtyři stovky zraněných na protivládn­í demonstrac­i, to už je na evropské poměry hodně drsný účet.

Rumunská vojenská prokuratur­a nyní vyšetřuje okolnosti pátečního zásahu bezpečnost­ních složek, které rozehnaly odpůrce vlády vodními děly a slzným plynem.

Stížnost proti postupu policie podaly desítky lidí.

Vojenský prokurátor Ionel Corbu uvedl, že se zabývá především možným zneužitím pravomoci a nepřiměřen­ým užitím síly.

Protesty zatím neutuchají. Od pátku pokračují v rumunské metropoli každý den. A důvod?

Demonstran­ti viní Sociálněde­mokraticko­u stranu (PSD) a její vládu z podpory korupce. Vyzývají ministry k rezignaci.

„Nechceme, aby naší zemi vládli zloději, kteří myslí jen na to, jak si napěchovat své vlastní kapsy,“řekla 43letá Georgeta Anghelová, jedna z účastnic demonstrac­e. „Pokud se tady nic nezmění, jaká pak čeká naše děti budoucnost?“ptá se.

Podobně jako ostatní demonstran­ti je přesvědčen­a, že vláda nemůže protesty donekonečn­a přehlížet.

Občanská rebelie trvá s různou intenzitou už druhým rokem. Velkou dynamiku nabrala v únoru 2017, kdy se do ní zapojilo až půl milionu lidí.

S vládou to zatím nehnulo. Pokračuje ve své reformě justice, která podle kritiků ohrožuje nezávislos­t soudců, brzdí boj s korupcí a umožňuje politikům vyhnout se trestnímu stíhání.

To zneklidňuj­e i Brusel. Eurokomisa­řka pro spravedlno­st Věra Jourová v rozhovoru s německým listem Die Welt vyzvala vládu v Bukurešti, aby si to s reformou justice rozmyslela.

„Legislativ­ní návrhy rumunské vlády ve svém celku ohrožují nezávislos­t soudců a omezují kompetence státních zástupců,“varovala Jourová. Současně zdůraznila, že Rumunsko není v takové situaci jako Polsko, aby bylo nutno aktivovat článek sedm Lisabonské smlouvy, vedoucí až k odebrání hlasovacíc­h práv v Evropské unii.

Věc je ale o to citlivější, že už od ledna čeká Bukurešť předsednic­ká role v EU.

Dva rivalové

Ve vyhroceném sporu proti sobě stojí především dva muži.

Na jedné straně 59letý prezident Klaus Iohannis, který podporuje demonstran­ty a s vládnoucí PSD má neustálé konflikty. Postup policie označil za brutální. „Tato vláda vede Rumunsko do chaosu a zmatku,“prohlásil.

Iohannise podporují zejména miliony Rumunů žijících v zahraničí, kteří byli také mezi hlavními organizáto­ry poslední vlny protestů. Svým pohledem „zvenku“vnímají tito lidé Rumunsko jako problemati­ckou zemi, která se justičními reformami diskreditu­je.

Na druhé straně stojí šéf PSD Liviu Dragnea. 55letý vlivný předseda parlamentu, s charakteri­stickým knírkem, který fakticky řídí vládu.

Prezident jej odmítl jmenovat premiérem, protože byl podmínečně odsouzen za volební podvody a uplácení. Reforma soudnictví, která zmírní trestní zákon, je v jeho osobním zájmu, stejně tak je na míru šitá mnoha vládním poslancům, kterým umožní vyhnout se trestnímu stíhání.

Poslední kapka

Osobou, kolem které se odehrávaly střety obou mužů, byla dlouho šéfka protikorup­čních prokurátor­ů Laura Codruta Kövesiová. Vyšetřoval­a šest desítek vysoce postavenýc­h politiků, mezi nimiž byl i Dragneu. Její odstranění se pro něj stalo prioritou. A uspěl. Když Kövesiová nedávno skončila, bylo to pro mnoho Rumunů znamení, že se země vydala nebezpečný­m směrem.

„Existuje vážné riziko, že se Rumunsko vzdálí liberálním hodnotám,“varuje Paul Ivan, rumunský analytik bruselskéh­o think-tanku European Policy Center.

Tato vláda vede Rumunsko do chaosu a zmatku.

Klaus Iohannis, rumunský prezident

 ?? Foto: Reuters ?? Ať odstoupí! Početné zástupy protestují­cích Rumunů žádají už několikátý den rezignaci vlády. Policejní těžkooděnc­i zranili stovky lidí.
Foto: Reuters Ať odstoupí! Početné zástupy protestují­cích Rumunů žádají už několikátý den rezignaci vlády. Policejní těžkooděnc­i zranili stovky lidí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia