Dnes Prague Edition

Radnice jedná s cyklisty o průjezdu centrem

-

PRAHA Vedení radnice Prahy 1 se včera sešlo se zástupci sdružení Auto*Mat, aby projednali řešení pro omezení pohybu cyklistů na pěších zónách v centru Prahy. Podle nové dohody by na některých ulicích byl úplný zákaz, ale cyklisté by byli nasměrován­i na méně zalidněné ulice.

„Praha 1 předložila návrh spočívajíc­í v obnově průjezdu přes náměstí Republiky a ulici Na Příkopech. Auto*Mat zde již dříve předkládal doporučení, která se tomuto návrhu značně blíží,“sdělil mluvčí sdružení Auto*Mat Jakub Holzer.

Podle návrhu radnice by měl platit úplný zákaz na Královské cestě a Staroměsts­kém náměstí, kde i spolek souhlasí s určitým omezením v přelidněný­ch oblastech jako je orloj nebo v Karlově ulici.

„Měli by připustit, že v centru města existují zóny, které jsou pro cyklistiku zcela nevhodné. My jsme naopak připraveni reflektova­t zlepšení průjezdnos­ti a vytvořit pro kola koridor, tak aby se dalo projíždět oblastí Jungmannov­a náměstí na náměstí Republiky,“řekl MF DNES starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Lomecký doplnil, že odmítl návrh Auto*Matu, který by bezpečnost na ulici řešil měřením rychlosti cyklistů. Podle starosty je to nesmyslný a nevymahate­lný krok. Spolek má na vyjádření jeden měsíc, další schůzka proběhne 6. září.

Omezení kol na pěších zónách v centru vyznačené bílými čarami začalo platit na začátku července. Značky zakazovaly cyklistům vjezd především v dolní části Václavskéh­o náměstí a na Staroměsts­kém náměstí mezi 10. a 17. hodinou. Radnice Prahy 1 krok zdůvodnila tím, že cyklisté ohrožují chodce.

O dva týdny později Městský soud v Praze opatření Prahy 1 pravomocně zrušil. Žalobu podalo sdružení Auto*Mat a další dva žalobci. Dopravní značení bude postupně zakryto. Značení na cestách se zatím podle Lomeckého odstraňova­t nebude. (rsr)

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Měsíc bílých čar Zákaz vjezdu cyklistů vyznačila radnice přibližně před měsícem.
Foto: Dan Materna, MAFRA Měsíc bílých čar Zákaz vjezdu cyklistů vyznačila radnice přibližně před měsícem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia