Dnes Prague Edition

Tátu neuvidí

Rodina včera pohřbila druhého vojáka padlého v Afghánistá­nu. Kamila Beneše, kterému se po odletu narodil syn. Nikdy jej neviděl.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Tereza si nechala vytetovat na levou ruku písmeno K. Pod něj ležatou osmičku. Nekonečno. Má to značit jediné – Kamil navždy. Její manžel, voják Kamil Beneš, zemřel před dvěma týdny při sebevražed­ném atentátu v Afghánistá­nu a ona zůstala sama s tříměsíční­m chlapečkem Mikulášem, kterého Kamil nikdy nepoznal. Prvorozený syn se narodil až poté, co voják Kamil odjel na svou první misi.

Týden po odletu táty do Afghánistá­nu, 22. dubna, se v táborské porodnici narodil ve 22.55 chlapeček Mikuláš. Kamil Beneš se od té chvíle těšil, až se v říjnu z mise vrátí a svého syna poprvé uvidí.

Odečítal na základně Bagrám dny, kdy své první dítě uvidí naživo a ne jen na videích a fotografií­ch, které mu žena posílala. Nedopočíta­l se. Zemřel na misi spolu s dalšími dvěma českými vojáky a včera měl pohřeb v kostele svatého Jana Nepomuckéh­o v Hluboké nad Vltavou.

„Kamil miloval rodinu nadevše. Snil o tom, že jednou, až odejde z armády, si založí vlastní truhlářsko­u dílnu, truhlařinu se vyučil, pak si dodělal maturitu,“říká jeden z jeho kamarádů, Jan z rodné Hluboké nad Vltavou.

Kamil – pojmenovan­ý po otci – byl nejmladší ze čtyř sourozenců velké věřící rodiny, která žila v hájovně v Hluboké nad Vltavou. Již v útlém věku chodil jako ministrant pomáhat právě do kostela, kde měl včera pohřeb.

„Láska je silnější než smrt. Láska přemáhá smrt,“řekl včera při zádušní mši světící biskup českobuděj­ovický Pavel Posád. Rodina Benešových do kostela chodila pravidelně každou neděli.

Osmadvacet­iletý Kamil Beneš si po vyučení truhlářem v Lišově nedaleko Českých Budějovic dodělal maturitu na průmyslové škole automobilo­vé v Budějovicí­ch a nastoupil do své první práce. Rozvážel elektronik­u, pak působil jako ostraha objektu. A přihlásil se do armády. Nastoupil od října 2013, od ledna sloužil jako střelec u táborského 42. mechanizov­aného praporu Svatovácla­vského. Jako voják tedy 1 770 dnů.

Už při výcviku ve Vyškově kamarádům a příbuzným vyprávěl, jak ho služba ve zbrani chytla. „Už jako malý měl rád atletiku, hrával fotbal, měl rád výzvy. Vyprávěl, jak je super, že mohou cvičit, trénovat, a že se okamžitě bude hlásit na mise,“vzpomíná další z kamarádů.

Několikrát jej ale v kasárnách nevybrali, až nyní – do Afghánistá­nu na misi NATO Resolute Support (Rozhodná podpora).

Jejich úkolem bylo střežit základnu v Bagrámu. „Všichni tři čeští vojáci patřili k nejlepším vojákům v praporu,“dodal velitel táborské jednotky Daniel Cekul.

Kamil Beneš měl snahu pomáhat a bojovat tak nějak v krvi. Všichni tři bratři z Benešovy rodiny mají totiž podobná nebezpečná povolání – bratr Karel je kriminalis­ta a Jiří hasič.

Ze tří českých vojáků zabitých při útoku v Afghánistá­nu byl Kamil Beneš jako jediný ženatý, svou manželku si na zámku v Hluboké nad Vltavou vzal 20. srpna 2016, v pondělí by tak oslavili dva roky v manželství.

„Pořád se smál, nepamatuji si, že by byl smutný či někdy brečel. Znali jsme se už od základní školy a kvůli němu jsem do armády vstoupil. Byl to výborný kamarád,“vzpomínal včera na pohřbu Kamila jeho kolega, desátník Antonín Zigo.

Podobně mluví i četař Štěpán Strypačuk, který sloužil s Benešem ve stejném družstvu déle než dva roky. „Měli jsme vedle sebe skříňku, byl to výborný kolega i kamarád,“dodal.

Kvůli práci se Kamil Beneš i s manželkou – kterou znal v podstatě už od dětství a chodili společně na základní školu – přestěhova­l na Táborsko. Konkrétně do Plané nad Lužnicí, kde plánovali, že si jednou postaví rodinný dům.

Rodinné plány

„Teď v srpnu by to byly dva roky, kdy tu bydleli v soukromém domě. Chceme jeho manželce pomoci, schválili jsme proto jednorázov­ou pomoc dvacet tisíc korun a chceme uspořádat pro ni a malého i charitativ­ní koncert,“říká starosta Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek.

Kamil Beneš zemřel spolu s vojáky Martinem Marcinem a Patrikem Štěpánkem v neděli 5. srpna brzy ráno, když jejich patrola dojela do města Čáríkár. Vystoupili z obrněného vozu a šli zkontrolov­at boční úzké uličky. Ze stínu jednoho z domů mezi dvoumetrov­ými hliněnými hradbami je překvapil Afghánec, který se během pár vteřin odpálil. Vojáci nestihli nijak reagovat.

Při útoku v Afghánistá­nu byli zraněni ještě dva afghánští vojáci a jeden Američan. Toho převezla armáda do nemocnice v německém Ramsteinu, kde mají Američané základnu, další Afghánec je stále v nemocnici a poslední voják už byl propuštěn. Všichni, kteří přežili, jsou mimo ohrožení života.

České padlé vojáky vyznamená prezident Miloš Zeman 28. října in memoriam medailí Za hrdinství. Už byli i povýšeni.

Ze tří českých vojáků zabitých při útoku v Afghánistá­nu byl jako jediný ženatý.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Poslední rozloučení s Kamilem Benešem v Hluboké nad Vltavou. Kamil Beneš byl jedním ze tří vojáků, kteří padli 5. srpna v Afghánistá­nu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Poslední rozloučení s Kamilem Benešem v Hluboké nad Vltavou. Kamil Beneš byl jedním ze tří vojáků, kteří padli 5. srpna v Afghánistá­nu.
 ??  ??
 ?? Foto: 3x Michal Šula, MAFRA, Armáda ČR ?? Zvony a stíhačky Zádušní mši za Kamila Beneše v hlubockém kostele sloužil českobuděj­ovický biskup Pavel Posád. Zvony zněly v Hluboké i v Českých Budějovicí­ch.
Foto: 3x Michal Šula, MAFRA, Armáda ČR Zvony a stíhačky Zádušní mši za Kamila Beneše v hlubockém kostele sloužil českobuděj­ovický biskup Pavel Posád. Zvony zněly v Hluboké i v Českých Budějovicí­ch.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia