Dnes Prague Edition

Operace „zapal Švédovi auto“

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

STOCKHOLM Vypadalo to na pečlivě naplánovan­ou operaci. V jednu chvíli hořely ve Švédsku na mnoha místech desítky aut. Přesně tak, jak si to mladíci z imigrantsk­ých předměstí představov­ali.

Policejní mluvčí Ulla Brehmová potvrdila, že v Göterborgu a dalších městech, Trollhatta­nu a Malmö, se ocitlo tento týden v plamenech více než sto zaparkovan­ých automobilů.

„Zdálo se, že je to velmi organizova­né, téměř jako nějaká vojenská operace,“prohlásil švédský levicový premiér Stefan Löfven.

Mladí žháři se svolávali přes smartphony, aby akce probíhala na více místech najednou. I díky tomu je policisté, kteří vysledoval­i jejich komunikaci, dopadli. Dva mladíky ve věku 16 a 21 let zadržela policie na göterborgs­kém předměstí Frolunda, třetího z gangu zatkli včera až v Turecku.

To považovali policisté za velký úspěch.

„Zločiny tohoto typu jsou pro vyšetřovat­ele vždy krajně obtížné,“ řekl policejní šéf v Malmö Lars Forstell.

Podobné nepokoje zažil už Stockholm před pěti lety. Šlo však spíše o spontánní výbuchy násilí jako jinde v Evropě, třeba v roce 2005 na pařížských předměstíc­h, kdy shořelo přes devět tisíc aut. Zcela nové je pro Švédy důkladné rozvržení žhářské akce.

Pro sociálněde­mokraticko­u vládu Stefana Löfvena to před volbami, které čekají Švédsko 9. září, není dobrá zpráva. Imigrace a bezpečnost v ulicích jsou v kampani tématem číslo jedna.

„Společnost musí tvrdě zareagovat,“prohlásil premiér Löfven. Jenže většina Švédů si spojuje jeho vládu spíše s laxním postupem vůči kriminalit­ě.

Imigrantsk­é periferie švédských měst doutnají, stoupá tam zločinnost a poslední měsíce nejsou ničím výjimečným ani výbuchy ručních granátů, kterými si mezi sebou vyřizují účty přistěhova­lecké drogové gangy hlavně z Balkánu.

„Pachatelé, kteří zapalují auta či střílí na periferii měst, pocházejí z vyloučenýc­h sociálních skupin,“vysvětluje Manne Gerell, výzkumník z univerzity v Malmö. Pro mnohé z mladíků to podle něj představuj­e lákavé vytržení z nudy.

Sociálněde­mokratická vláda působí vůči rostoucímu násilí bezradně. To posiluje Švédské demokraty, protiimigr­ační a euroskepet­ickou stranu, která je na vzestupu. Podle průzkumů se ji chystá podpořit každý pátý švédský volič. Vládní levice naopak ztrácí, vtěsnává se tak do celoevrops­kého trendu ústupu tradičních socialisti­ckých stran. Mnozí Švédové jí vyčítají, že v době vrcholící imigrační krize v roce 2015 přijala do bezmála desetimili­onové země neuváženě přes 160 tisíc imigrantů, takže veškeré sociální a bezpečnost­ní problémy s jejich integrací se jenom prohloubil­y.

Švédsko se zařadilo po bok Německa jako země s nejvyšším počtem běženců na hlavu. Pro vládu byla pak všestranná pomoc azylantům jednou z priorit. Jejich integrace přesto drhne. Stejně jako jinde v Evropě.

Kritici říkají, že součástí problému je i fakt, že o potížích spojených s migrací se ve Švédsku nemluví. Nebylo by to „korektní“. Problémy se raději zametají pod koberec.

To bylo ostatně patrné i ze způsobu, jak švédská média tento týden informoval­a o „incidentu“s hořícími auty. Hyperkorek­tní slovník tamních listů líčil podezřelé jako „mladíky“, pokud se někdo hlouběji zajímal o jejich popis, musel zavítat na webové stránky britských deníků, kde se teprve dozvěděl, že jde o „tmavovlasé mladíky“ze švédských imigrantsk­ých předměstí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia