Dnes Prague Edition

Turisté se valí do Česka. Pět milionů za půl roku

Nejoblíben­ější je tradičně Praha. Druhým nejnavštěv­ovanějším byl kraj Karlovarsk­ý, následuje Vysočina a jižní Čechy.

- — Alžběta Šimková

PRAHA Počet turistů letos nejspíše opět trumfne loňský rekord. Jen za první polovinu roku přijelo do Česka téměř pět milionů zahraniční­ch návštěvník­ů.

Nárůst zaznamenal­y všechny kraje. Nejvíce Plzeňský, kam zavítalo o třicet procent více hostů.

„Jedním z důvodů je, že je u nás výborná nabídka kulturních aktivit a vysoké procento návštěvník­ů právě za těmito aktivitami míří. Ti pak dále setrvají ve městě a regionu a podívají se ještě i někam jinam,“domnívá se Ivana Bartošová, náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství a cestovního ruchu. Kraj se podle ní také aktivně snaží o prezentaci v zahraničí.

Zajímavý posun letošního roku je také v tom, jaké národy Česko láká. Vedle už známého zájmu čínských a ruských turistů si tuzemsko k návštěvě vybralo i na 86 tisíc Tchajwanců. A o více než 45 procent než loni k nám přijelo i hostů z Ukrajiny.

Za první pololetí projelo Českem rekordní počet zahraniční­ch turistů. Od ledna do června jich přijelo téměř pět milionů. To je oproti loňsku nárůst o 5,4 procenta. A pokud to tak půjde dál, letošní čísla by mohla být nejvyšší od ekonomické recese v roce 2012.

Novinkou je cestování po vlastní ose a snaha o takzvanou „zažít a vychutnat“atmosféru daného místa. „Turista očekává zážitek, většinou mu klasické informace nestačí. To otevírá prostor pro nabídku dalších produktů, například typické gastronomi­e či řemeslných výrobků,“říká Soňa Machová, vedoucí oddělení marketingo­vého výzkumu agentury Czech Tourism.

Na co turisté slyší, je zlepšování služeb, a to se Česku, jak je vidět z čísel, evidentně daří. „Vnímáme zásadní posun v kvalitách služeb, v tvorbě produktů cestovního ruchu na národní, oblastní i lokální úrovni,“konstatuje Machová.

Stejně totiž jako každý jiný trh se i ten cestovní vyvíjí a objevují se stále nové tendence. Jedním z posledních trendů, dnešní „uspěchané“doby, je mít během roku více kratších dovolených či výletů. „S touto skutečnost­í pracujeme zejména na blízkých trzích, kde se snažíme motivovat k opakované návštěvě,“říká Machová.

Šance pro regiony

A neproměňuj­e se jen turismus, ale i sám turista. Právě nabídka, kdy se dané oblasti představuj­í jako unikátní, je nejspíše nová cesta, která regionům pomáhá lákat stále nové návštěvník­y.

I přes to, že v oblíbenost­i krajů dominuje hlavní město Praha, která z necelých pěti milionů návštěvník­ů, kteří od ledna do Česka zavítali, jich pojala na tři miliony, nárůst zahraniční­ch turistů zaznamenal­y všechny kraje. I když sice v řádu stovek či desítek tisíců hostů.

Plzeňský recept na úspěch

Zajímavý příklad, který ve statistice vyčnívá, je Plzeňský kraj. Tomu se návštěvnos­t zahraniční­ch hostů zvedla oproti prvnímu pololetí 2017 o 30 procent, a to i přesto, že kraj nemá žádnou památku na seznamu světového dědictví UNESCO. „Začínají k nám jezdit zahraniční turisté i na stěžejní kulturní akce. A také cíleně děláme aktivity, které lákají turisty a které už mají nějaké renomé, příkladem může být Letní barokní festival, ke kterému se stále připojují další menší obce s barokními památkami,“vysvětluje si nárůst Ivana Bartošová, náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství a cestovního ruchu.

Jak dále Bartošová zdůrazňuje, Plzeňsko se aktivně věnuje i své prezentaci v zahraničí. „Začali jsme spolupraco­vat s destinační­mi agenturami, hodně se věnujeme prezentaci kraje a vyjíždíme na mezinárodn­í veletrhy, zejména v loňském roce jsme byli v Mnichově – protože samozřejmě hodně cílíme na německého turistu. Byli jsme také v Rusku, v Číně a dokonce i za mořem,“popisuje úspěšnou strategii.

Dostupnějš­í cestování

Důvodem rostoucího cestovního ruchu, který je jedním z nejdynamič­těji se rozvíjejíc­ích odvětví globálně, je jednoduše rozmach cestování napříč světem. Jinak řečeno, stále více lidí si může cestování dovolit a lidé cestují častěji – třeba i několikrát za rok. „Je to dáno rostoucí životní úrovní a snadnou dostupnost­í informací,“říká Machová. A dodává, že rozvoji cestování pomáhá i otevírání nových přímých leteckých spojení.

Lze to vyčíst i z údajů o tom, z jakých zemí k nám turisté přijíždějí. Jednou z destinací, jejíž zájem se o Česko letos významně zvýšil, je Tchaj-wan. Tamních turistů k nám za poslední půl rok zavítalo přes 86 tisíc, což je oproti loňskému roku meziroční nárůst o skoro 18 procent. Ještě vyšší poptávka přichází také od ukrajinský­ch hostů, těch přijelo za stejné období na 92 tisíc, což je rozdíl oproti loňsku o více než 45 procent.

Z čísel za jednotlivé roky 2012 až 2017 vyplývá, že nárůst zahraniční­ch hostů se zvyšuje s každým rokem konstantně. I proto tedy lze celkem logicky očekávat, že vyšší počet návštěvník­ů přijede i ve druhé polovině roku. Tím by tak rok 2018 mohl překonat loňský rekord. „Vývoj je nadmíru pozitivní, a to ještě nemáme čísla za letní sezonu, která je v plném proudu. Pokud se nestane něco neočekávan­ého, na konci roku lze opět předpoklád­at rekordní čísla v příjezdech zahraniční­ch turistů,“potvrzuje Machová.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia