Dnes Prague Edition

Invaze 1968: Spojenci se mračí

- Jindřich Dejmek Historický ústav AV ČR

Výměna mužů v čele ÚV KSČ na počátku ledna 1968, jež s nástupem Alexandra Dubčeka znamenala vykročení k výraznější­m reformám v ČSSR, zpočátku nevzbuzova­la alespoň v Moskvě negativní reakce. Jistě k tomu přispělo nejen dosavadní politické CV nového prvního tajemníka jako loajálního lídra slovenské odnože státostran­y, ale i důvody další, např. trvající odmítavý postoj odstavenéh­o Antonína Novotného k možnosti rozmístění jistého kontingent­u sovětských vojsk v Českoslove­nsku.

Lídři obou severních sousedů republiky, Walter Ulbricht a Władyslaw Gomułka, se však od počátku obávali, aby nové českoslove­nské vedení neoslabilo dosavadní bezpodmíne­čnou solidaritu tzv. železného trojúhelní­ku – ČSSR, NDR a Polska – vůči Západnímu Německu, jak ji v předcházej­ícím roce potvrdily nové spojenecké smlouvy těchto států. Právě „problém“Spolkové republiky, stále hodnocené jako mocnost usilující o revizi postupimsk­ého statu quo, se měl stát jedním z hlavních důvodů rychle se měnící optiky většiny východoevr­opských vůdců na vývoj v ČSSR.

Obavy a kritiku většiny partajních špiček ostatních východoevr­opských komunistic­kých států však začala vyvolávat především postupná liberaliza­ce v Českoslove­nsku, uvolnění cenzury a brzy patrný emancipačn­í pohyb velké části společnost­i. Jejich lídři v čele s L. I. Brežněvem se o měnící se atmosféře v ČSSR poprvé přesvědčil­i už při účasti na oslavách dvacátého výročí „Vítězného února“v Praze. Pro další osud reformních snah nového pražského vedení se však staly fatálnější­mi některé události následujíc­í.

Pod ochranou ambasády

Koncem února vojenské špičky Varšavskéh­o paktu doslova vyděsila emigrace generála Jana Šejny, blízkého Novotnému, neboť bylo zřejmé, že může vyzradit velkou část obrysů vojenských plánů aliance. V zásadě neuspěly ani pokusy samotného Dubčeka přesvědčit část lídrů „bratrských“stran, u nichž předjímal proreformn­í potenciál, k podpoře vývoje v ČSSR. Zatímco maďarský János Kádár zaujal vyčkávací stanovisko, Gomułka podobné „námluvy“rázně odmítl a záhy se z něj stal jeden z nejkategor­ičtějších oponentů českoslove­nského experiment­u. Pro další vývoj však byla především zásadní podpora, jakou začala poskytovat sovětská ambasáda v čele s velvyslanc­em Š. V. Červoněnke­m „konzervati­vním“soudruhům, odstaveným z postů po lednu 1968 či oponujícím aktuálnímu směřování. Právě kritické informace velvyslanc­e a jeho kolegů napomohly negativně ovlivnit postoje moskevskýc­h špiček.

Třebaže zvláště v zahraničně­politické oblasti českoslove­nské vedení zachovával­o vůči Moskvě a dalším spojencům plnou loajalitu, stalo se už koncem března, na schůzce partajních špiček východního bloku v Drážďanech, předmětem první vážné kritiky. Ulbricht a Gomułka už zde označili vývoj v Českoslove­nsku za „kontrarevo­luci“. Od té doby bylo pražské vedení ze strany „spojenců“předmětem narůstajíc­ího nátlaku. V Moskvě, východním Berlíně, Varšavě či Sofii samozřejmě navenek kritizoval­i především projevy zmiňované aktivizace českoslove­nské společnost­i. Dnes však víme, že se tamním partajním špičkám nezamlouva­l ani tzv. Akční program, jenž se měl stát scénářem dalších reforem. Přitom českoslove­nské vedení zůstávalo i nadále svým spojenecký­m závazkům zcela věrné. Prvním důležitým dokumentem, který nová reprezenta­ce podepsala, byla 26. 4. 1968 nová spojenecká smlouva s Bulharskem (jehož partajní lídr T. Živkov přitom náležel od počátku k ostrým kritikům vývoje ČSSR) a dokončoval­a se i příprava podobné smlouvy s Maďarskem.

Podpis spojenectv­í s Rumunskem, jehož vedení vývoj v Českoslove­nsku akceptoval­o, byl ale vzhledem k disonancím mezi Bukureští a Moskvou odkládán (realizoval se až v srpnu) a o obnovení politickýc­h vazeb s Jugoslávií se ani neuvažoval­o.

Nakonec Praha vyslovila souhlas i s realizací již dříve naplánovan­ého velitelsko-štábního cvičení v ČSSR, ačkoliv bylo brzy zřejmé, že se změní v demonstrac­i síly.

Do nové fáze vstoupily postoje SSSR a dalších zemí východního bloku na počátku května, kdy v Moskvě došlo nejprve k jednání mezi partajními špičkami ČSSR a SSSR (jež vedli Brežněv a Dubček) a následně k setkání tzv. pětky (vedle Brežněva tedy Gomułka, Kádár, Ulbricht a Živkov), již ostře kritizujíc­í vývoj v Českoslove­nsku. Českoslove­nská delegace nařčení, že v zemi vítězí kontrarevo­luce, odmítla, i když přislíbila upevňování pozic státního aparátu a také protiofenz­ivu ideologick­ou. Kritiku vývoje v ČSSR při následném zasedání „pětky“to však neumenšilo. Moskva se také pokoušela přímo ovlivňovat situaci v Českoslove­nsku prostředni­ctvím svých „spojenců“v řadách partajních špiček, ale i vojenskými „demonstrac­emi“a snahami o „mobilizaci“Lidových milicí. To atmosféru v republice ještě více dramatizov­alo.

Sovětský tlak na pražské soudruhy měl i další důsledky. K těm nejvážnějš­ím patřila další diferencia­ce partajních špiček, v níž – vedle „konzervati­vních elementů“, personifik­ovaných nejvýrazně­ji Drahomírem Kolderem – sílili tzv. „neokonzerv­ativci“i centristé, ochotní přibrzdit reformní pohyb i s užitím mocenských prostředků. Zachovaná dokumentac­e z konce května a června 1968 ukazuje, že ani většina reformních komunistů v této době neuvažoval­a o návratu k pluralitní­mu modelu předúnorov­é třetí republiky, ale o demokratiz­aci Národní fronty. Takový trend ovšem už nemohl uspokojit ani podstatnou část domácí veřejnosti, jejíž pohyb již tyto limity přesáhl, ani Moskvu a její spojence. To se ukázalo v prvních týdnech července, kdy Brežněvovo vedení obnovilo svůj nátlak na Prahu, nyní už za doprovodu silových demonstrac­í včetně odkládání odchodu spojenecký­ch vojsk z ČSSR po zakončení cvičení.

Dubček se odmítl zúčastnit schůzky partajních špiček, svolané z podnětu Moskvy na polovinu července do Varšavy. Na ní již z úst „spojenců“zaznívaly fráze o kontrarevo­lučním vývoji v ČSSR, jemuž prý vedení KSČ není s to čelit. A také už vážně míněné úvahy o nutnosti intervence.

Marný pokus v Čierné

Východisko z krize bylo dočasně nalezeno v podobě českoslove­nsko-sovětských rozhovorů v Čierné nad Tisou na přelomu července a srpna, odehrávají­cích se ovšem už v atmosféře vojenských příprav SSSR a jeho spojenců. Přitom ani zde českoslove­nská strana nevystupov­ala jednotně. Vedle politiků pokoušejíc­ích se o obranu reforem v čele s Dubčekem Sověti snadno rozeznali představit­ele „zdravého jádra“v čele s V. Bilakem, přitakávaj­ícím jejich žalobám. To je utvrdilo v přijetí politické části scénáře zásahu, jenž počítal právě s touto frakcí. Následujíc­í, Sověty vynucená schůzka nejvyšších partajních špiček celého bloku v Bratislavě pak již v závěrečném prohlášení anticipova­la budoucí tzv. Brežněvovu doktrínu omezené suverenity socialisti­ckých států. Dubček a jeho blízcí samozřejmě nemohli znát detaily vojenských příprav SSSR ani to, že několik soudruhů z ÚV (A. Indra, D. Kolder a další) právě v Bratislavě předalo sovětské straně později pověstný zvací dopis.

S vojenským vpádem spojenců ale v každém případě většina z reformátor­ů nepočítala. O to větší šok zažívali oné tragické srpnové noci z 20. na 21. srpen.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Soudruh z NDR Walter Ulbricht, stojící v čele NDR, byl jedním z největších odpůrců pražského jara.
Foto: Profimedia.cz Soudruh z NDR Walter Ulbricht, stojící v čele NDR, byl jedním z největších odpůrců pražského jara.
 ?? Foto: ČTK ?? Mytí hlav V Čierne nad Tisou se Dubček a spol. pokoušeli marně přesvědčit Brežněva a ostatní, že mají situaci v rukou.
Foto: ČTK Mytí hlav V Čierne nad Tisou se Dubček a spol. pokoušeli marně přesvědčit Brežněva a ostatní, že mají situaci v rukou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia