Dnes Prague Edition

Policie: Ondráček pomlouval Horáčka

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Prezidents­ká kampaň bude mít dohru na policii. Státní zastupitel­ství pro Prahu 2 včera potvrdilo, že policie požádala o vydání poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) kvůli pomluvě. Poškozeným je bývalý prezidents­ký kandidát Michal Horáček.

„Nechci to nijak víc komentovat, ale tyto informace jsou správné,“sdělil obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Svoboda. Potvrdil i to, že policie původně chtěla kauzu v květnu odložit, ale žalobci jí dali pokyn, aby v prověřován­í pokračoval­a.

Ondráček o podnikatel­i řekl, že „Horáček je podle dostupných informací vekslák a spolupraco­vník StB s krycím jménem Sázkař“.

Michal Horáček pak včera pro MF DNES rozvedl, proč trestní oznámení podal. „Člověk, který se pohybuje ve veřejném prostoru, musí přijímat kritiku, často zavilou i nepřátelsk­ou a neopodstat­něnou. Ale něco jiného je čirá lež a tohle byla čirá lež,“podotkl Horáček. Ten byl – už jako svědek – kvůli této věci na začátku prázdnin vypovídat na policii.

„Já jsem celá ta sedmdesátá a osmdesátá léta prožil na dně společnost­i a nebyl jsem ani svazák a komunista, natož donašeč,“dodal Horáček. V době prezidents­ké kampaně zveřejnil na internetu své negativní lustrační osvědčení i celý spis, který na něj StB vedla. Je to prý poprvé v životě, co na někoho podává trestní oznámení. Ondráček nejprve ve středu reagoval, že neví, proč ho policie chce stíhat. Na dotaz MF DNES, zda se chce k záležitost­i vyjádřit, odpověděl stručně: „Ne.“

Komunistic­ký poslanec výrok pronesl loni v prosinci v rozhovoru pro server Eurozprávy v odpovědi na otázku, co říká tomu, že proti němu Horáček vede viditelnou kampaň.

Horáček totiž ostře vystupoval proti tomu, aby Ondráček vedl sněmovní komisi pro kontrolu GIBS, neboť se coby člen Pohotovost­ního pluku Veřejné bezpečnost­i podílel na potlačován­í demonstrac­í v době sametové revoluce.

Imunitní výbor bude policejní žádost řešit na svém zasedání 5. září.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Komunista Poslance Ondráčka žádá policie vydat k trestnímu řízení.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Komunista Poslance Ondráčka žádá policie vydat k trestnímu řízení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia