Dnes Prague Edition

Varšavský pakt jako nástroj nátlaku

-

Varšavská smlouva byla vedle RVHP druhou základní multilater­ální organizací někdejšího východního bloku. Formálně byla v polské metropoli podepsána 14. května 1955 jako výslovná reakce „socialisti­ckého tábora“na vstup Spolkové republiky Německo do NATO, jemuž se předtím Moskva marně snažila zabránit několika diplomatic­kými iniciativa­mi. Její základní dokument, Smlouva o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci, se odvolával na čl. 51 Charty OSN, umožňující organizová­ní kolektivní sebeobrany. Na faktické podřízenos­ti armád jednotlivý­ch východoevr­opských států, existující již od druhé poloviny čtyřicátýc­h let, však podpis smlouvy změnil jen málo. Vzniklo sice Spojené velení ozbrojenýc­h sil a od šedesátých let byly organizová­ny také společné manévry. Sofistikov­anější vojenské struktury paktu však byly ustaveny až po r. 1969. Také fungování Politickéh­o poradního výboru, který se poprvé sešel v r. 1956 v Praze, bylo zpočátku spíše formální a jako skutečný koordinačn­í instrument zahraniční­ch politik celého bloku začal být využíván teprve od přelomu šedesátých a sedmdesátý­ch let.

To souviselo i s faktem, že sovětský lídr v momentě zrodu aliance N. S. Chruščov původně předpoklád­al, že její vznik usnadní jeden z jeho základních politickýc­h cílů, rozpuštění NATO a vybudování celoevrops­ké bezpečnost­ní struktury. Na druhé straně považovala Moskva členství svých satelitů v paktu za neoddiskut­ovatelné, což se projevilo mj. v reakci na vystoupení Maďarska z jeho organizace v době tamního povstání v r. 1956. V době českoslove­nské „krize“na jaře a v létě 1968 aliance sloužila především jako nástroj nátlaku na pražské reformní vedení a následně i jako instrument „kolektivní“akce na obranu zdejšího „socialismu“. Tu teoreticky a ideologick­y zpětně zdůvodňova­la v září 1968 poprvé v celistvost­i artikulova­ná tzv. Brežněvova doktrína, fakticky potvrzujíc­í omezenou suverenitu satelitů SSSR.

Výraznější roli na mezinárodn­í scéně sehrála Varšavská smlouva (samozřejmě jako nástroj sovětské politiky) až v éře détente, mj. v době příprav konference v Helsinkách a také paralelníc­h odzbrojova­cích jednání v Ženevě.

Moskva považovala členství svých satelitů v paktu za neoddiskut­ovatelné.

 ?? Foto: ČTK ?? Tenkrát ve Varšavě Nikolaj Bulganin a Viliam Široký při založení Varšavské smlouvy v roce 1955.
Foto: ČTK Tenkrát ve Varšavě Nikolaj Bulganin a Viliam Široký při založení Varšavské smlouvy v roce 1955.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia