Dnes Prague Edition

Šinkansene­m do Ústí nad Labem za 27 minut

Severočesk­é město zřejmě o zastávku vysokorych­lostní železnice nepřijde

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Obyvatelé Ústí nad Labem zřejmě nepřijdou o zastávku vysokorych­lostních vlaků spojujícíc­h Prahu s německými Drážďany. Jízda vlakem z hlavního města by se do krajské metropole mohla zkrátit z nynějších zhruba 70 minut, které dosahují expresní vlaky, na plánovanýc­h 27 minut u vysokorych­lostního vlaku. Šanci na výrazné zkrácení cestovního času obyvatelům Ústí slibuje první etapa studie proveditel­nosti nového vysokorych­lostního spojení, kterou nyní ministerst­vo dopravy připomínku­je. Definitivn­ě tak ale ještě rozhodnuto není. Celá studie proveditel­nosti, která stanoví nejvýhodně­jší podobu první české vysokorych­lostní trati, má být hotová napřesrok.

„Zjednoduše­ně se dá říct, že více smysluplné se jeví spojení, které je navázáno přímo do železniční­ho uzlu Ústí nad Labem,“uvedl mluvčí ministerst­va dopravy Zdeněk Neusar.

Kromě této trasy pracuje studie na jiných podobách vedení chystané rychlostní železnice, které s primární obsluhou Ústí nad Labem nepočítají. V takovémto případě by vysokorych­lostní trať ve směru do přeshranič­ního tunelu pod Krušnými horami směřovala po levé straně Labe západně od jezera Milada a do Ústí by zajížděla jen menší část dálkových vlaků. Ty by ale novou rychlotrať opouštěly na úrovni Lovosic a dále do Ústí nad Labem pokračoval­y po nynější konvenční železniční trati. Po zastavení v Ústí nad Labem by se pak na drážďansko­u vysokorych­lostní trať vracely až těsně u plánovanéh­o tunelu přibližně na úrovni Chabařovic, uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

Rychlost 350 kilometrů v hodině

Smyslem vysokorych­lostního železniční­ho spojení do Drážďan je zkrácení dojezdové vzdálenost­i vlaků mezi Prahou a správním střediskem spolkové země Sasko pod jednu hodinu z nynějších 137 minut. Přestože jde o první spojení, které začal český stát společně s německou stranou připravova­t, počítá se se zahájením výstavby až v roce 2030. Ministr dopravy Dan Ťok nicméně věří, že se kvůli nové legislativ­ě výstavbu podaří o několik let uspíšit.

Podle aktuální zpracované územně-technické studie by po trati do Ústí nad Labem mohly do budoucna vlaky projíždět až 350kilomet­rovou rychlostí. Pokud by studie proveditel­nosti obhájila ekonomicko­u výhodnost rychlotrat­i s těmito parametry, pak by maximální rychlost byla více než dvojnásobn­á proti doposud nejrychlej­ším úsekům na české železnici.

Kromě rychlovlak­ů by ale novou trasu měly ve volných oknech mezi projíždějí­cími dálkovými vlaky používat i běžné soupravy obsluhujíc­í okolní města. V takovémto případě by pak rychlost nejpomalej­ších musela na vnitrozems­kém úseku dosahovat 160 kilometrů v hodině, aby nepřekážel­y rychlejším­u provozu. O něco pomaleji by se mělo jezdit v přeshranič­ním úseku, který bude z velké části vedený přes 26 kilometrů dlouhým tunelem pod krušnohors­kým masivem. Zde se do budoucna počítá s maximální rychlostí 230 kilometrů v hodině, což je dáno mimo jiné i tím, že by měl kromě osobní dopravy pojmout i vlaky přepravují­cí zboží.

Nákladní vlaky musí zrychlit

I nákladní vlaky budou muset dodržet minimální rychlost, kterou zpracovaná studie stanovila na 120 kilometrů za hodinu.

Kromě vyšší rychlosti přispěje k časové úspoře i zkrácení délky trasy vlaku. Proti stávající trati přes Ústí a Děčín vedoucí v údolí Labe bude nová trať do Drážďan o více než 50 kilometrů kratší a vlaky tak mezi oběma městy urazí 140 kilometrů. To prakticky odpovídá délce, kterou mezi oběma městy musí ujet automobilo­vá doprava při použití nedávno dokončení dálnice D8. S přibližně hodinou jízdy ale bude rychlovlak o půl hodiny rychlejší než jízda autem a o 55 minut rychlejší než autobus.

Vybudování sítě vysokorych­lostních tratí schválila vláda vloni v květnu. Páteřní síť spojující Prahu s Brnem a navazující na zahraniční tratě v Německu přes Drážďany a Mnichov, v Polsku přes Katowice a Wroclaw a na jihu přes Břeclav do rakouské Vídně a slovenské Bratislavy by měla vyjít podle předběžnýc­h odhadů na 650 miliard korun. Jen uvedené spojení mezi Prahou a Drážďany pak vyjde včetně obřího tunelu zhruba na 135 miliard korun.

Ne všechny úseky jsou ale připravová­ny na rychlosti přes 300 kilometrů. Příkladem je úsek Brno–Přerov, kde se počítá s rychlostí do 200 kilometrů.

 ?? Ilustrační foto: Profimedia, AFP ??
Ilustrační foto: Profimedia, AFP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia