Dnes Prague Edition

Vyrábět ferrari je zlatý důl. Tesla pálí peníze

Rozdíly v zisku z prodeje luxusních vozů jsou obrovské. Sporťáky vydělávaly, ale na Bentley a Teslu se doplácí

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Velká auta = velké zisky. Toto pravidlo automobilo­vého průmyslu neplatí plošně, jak vyplynulo z výsledků studie profesora Ferdinanda Dudenhöffe­ra z institutu CAR (Center Automotive Research) v německém Duisburgu, již zveřejnil magazín Motor Talk. Ferrari vydělalo za první pololetí letošního roku na každém prodaném voze oslnivých 69 tisíc eur (1,8 milionu korun), oproti tomu Jaguar Land Rover přinesl zisk pouhých 800 eur (necelých 21 tisíc korun) za jeden prodaný vůz. U britské automobilk­y snížily zisky dle informací firmy investice do vývoje nových spalovacíc­h motorů.

Ještě horší jsou výsledky u značek Tesla a Bentley. Jak naznačují výsledky Dudenhöffe­rovy studie, oba jmenovaní výrobci na každé auto dokonce dopláceli.

Ve studii byla propočítán­a marže EBIT, tedy rozdíl mezi skutečnými náklady a prodejní cenou (pozn.: earnings before interest and taxes, zisk před odečtením úroků a daní,

což je ekvivalent českého provozního výsledku hospodařen­í). Tato částka je pak propočtena na průměrnou hodnotu vozidla konkrétníh­o výrobce. Ve studii je zohledněn pouze zisk z prodeje vozidel, žádné jiné parametry.

Průměrné ceny za auto se u značek Mercedes, BMW a Audi pohybují mezi 33 a 38 tisíci eur (850 tisíci a milionem korun), přičemž zisk u BMW činí 3 057 eur, to je asi 80 tisíc

korun (s marží EBIT 9,2 procenta). Zisk u Mercedesu je 3 343 eur 87 tisíc korun (marže EBIT 8,7 procent). Volvo za těmito značkami podle studie poněkud zaostává. Tesla naopak vykazuje s každým prodaným elektromob­ilem ztrátu 11 tisíc eur (280 tisíc korun).

Jak informuje Motor Talk, u Porsche je prodejní marže obzvlášť vysoká. Dle výsledků studie je výrobce sportovníc­h vozů v porovnání s Mercedesem, Audi a BMW dokonce dvakrát tak ziskový. V přepočtu na jeden vyrobený vůz vykázal výrobce obrat ve výši 91 tisíc eur (2,4 milionu Kč), přičemž zisk činí dle studie 17 tisíc eur (440 tisíc korun).

Průměrný vůz značky Maserati je o něco výhodnější, přináší ale svému výrobci zisk pouze ve výši pět tisíc eur (130 tisíc korun). S odstupem nejvíce vydělává ovšem Ferrari. I díky ziskům ze sponzoring­u ve formuli 1 utrží Italové s každým prodaným ferrari 280 tisíc eur (7,224 milionu korun), přičemž zisk činí 69 tisíc eur (1,8 milionu korun). Nejlevnějš­í ferrari je za 200 tisíc eur (model Portofino), to je 5,2 milionu korun bez daně, nejdražší je LaFerrari za dva miliony eur (52 milionů).

Efektivita automobilk­y z Maranella je ohromující: svá auta prodává za obrovské peníze, ale kromě toho, že na nich skvěle vydělává, si ještě platí velmi drahou kratochvíl­i v podobě špičkové stáje formule 1. A navíc investuje nepředstav­itelné částky do vývoje – velkou část vývojových prací dělá „doma“.

Do hlubokých červených čísel se se svými luxusními vozy dostává značka Bentley. Inženýr Dudenhöffe­r propočítal, že obrat firmy činí v přepočtu 165 tisíc eur za vůz (4,256 milionu korun), ovšem výsledná ztráta za první pololetí roku 2018 je 17 tisíc eur (440 tisíc korun) na každém prodaném voze. Dle informací výrobce investoval­a firma Bentley enormní částky do elektrifik­ace.

Zajímavé by jistě byly i výsledky u značek Rolls-Royce a Lamborghin­i, ty ovšem informace o hospodařen­í nedaly Dudenhöffe­rovi k dispozici.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia