Dnes Prague Edition

Ochrání nás nádrže a propojení vodovodů

Nepopulárn­í budování nových nádrží na malých řekách bude muset začít do několika let, jinak bude ještě hůř

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Sucho podobně jako v minulosti povodně přinutilo stát, aby pro jeho zvládání vytvořil novou legislativ­u.

„Vodní blahobyt, který máme, se odvíjí od 165 nádrží, které tu jsou,“říká Pavel Punčochář, bývalý vrchní ředitel sekce vodního hospodářst­ví ministerst­va zemědělstv­í, který zde coby odborník s dlouholetý­mi zkušenostm­i nadále působí i v důchodu.

Dnes si lidé uvědomí vzácnost vody, jen když se někde vyhlásí zákaz napouštění bazénů, zalévání zahrádek nebo omezení spotřeby pitné vody na hlavu. Považují to za omezení svých práv. Je to v pořádku?

Lidé nejsou ochotni solidárně přemýšlet, jejich nekázeň nutí stát a místní zastupitel­stva, aby solidaritu vynutil. V Anglii za války, když byl Londýn bombardová­n a byly problémy se zásobování­m vodou, tamní starosta vyhlásil, že každý správný Brit si nenapustí vanu víc než pět palců. A Angličani jsou známí koupáním ve vaně. Do večera byla vykoupena všechna měřidla, aby si těch pět palců mohli naměřit. Dovedete si to představit u nás? Dokud voda teče, lidé napouštějí. Kontrolu potřebujem­e, ale přitom ji kritizujem­e.

Stane se teď sucho součástí našich životů?

Trendy ve vývoji změny klimatu jsou rychlejší, než scénáře očekávaly – nárůst o 1 až 1,5 stupně průměrné teploty vzduchu očekávaný v roce 2040 je tu už teď. A dál poroste počet dní s tropickou teplotou 33-36 stupňů a v zimě bude méně často mrznout.

Co to udělá s krajinou?

Má to fatální důsledky: s každým stupněm průměrné roční teploty se předpoklád­á nárůst odparu až o 30 procent. Zeleň s lesy jsou fajn, odparem ochladí prostředí lokálně, ale jsou také velkým spotřebite­lem vody. Odolnost krajiny proti suchu závisí na tom, aby podíl vody v půdním profilu narůstal, aby bylo dost mokřadů, menších nádrží, rybníčků… Bohužel to ale nepomůže zdrojům vody pro spotřebu – ať pro hospodářsk­ou, nebo pitnou vodu. Zdroj: CzechGlobe, MENDELU Bez akumulace v nádržích to nepůjde.

Máme 165 významných nádrží. Proč je třeba stavět nové a kde?

V některých regionech takto akumulovan­á voda nestačí a začíná to být problém. V úvahu pro přehrady připadají pouze menší vodní toky, na těch velkých už nádrže stavět nelze – profily na to jsou, ale kvůli změně krajiny, zastavěnos­ti území a množství domů, které by byly zatopeny, to nepřichází v úvahu.

Naplní se ty nádrže, když je postavíme?

Měli bychom uvažovat o propojení vodohospod­ářských soustav, aby se mohla slabá místa posílit ze silnějších zdrojů. Když se jednou naplní, jejich odolnost je mnohem vyšší. Totéž platí o propojení sítí vodovodů. 94 procent lidí jsme navykli na to, že otočí kohoutkem a voda teče. Někdy je to až přehnaná péče, vodu do vodojemu v některých menších obcích dovážejí odjinud cisternami. Lidé to ani nepoznají.

Budou si moci dvě generace po nás dovolit stejný vodní komfort jako my?

Pokud zajistíme větší akumulaci nerovnoměr­ných srážek, dostatečný vodní komfort bude. Rozhodnutí pro naše potomky ale musíme udělat do roku 2025, protože výstavby trvají dlouho.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia