Dnes Prague Edition

Letní čas: dva miliony hlasů

- — Luboš Palata

BRUSEL Dva miliony lidí, kteří podle Deutsche Welle do včerejška hlasovaly v unijních konzultací­ch o zrušení střídání času, se může zdát v porovnání s půl miliardou počtu obyvatel EU málo. Brusel však hovoří o historické­m průlomu. „V rámci veřejných konzultací EU jde o bezprecede­ntní účast,“uvádí Karolína Kottová ze zastoupení Evropské komise.

V prvních dnech na počátku června po spuštění konzultace dokonce padaly servery, na nichž bylo možné svůj názor sdělit, to samé se dělo i včera, v poslední den hlasování. Obdobných konzultací však Brusel uskutečňuj­e desítky ročně, jen od počátku tohoto roku jich bylo téměř šedesát. Často však na velmi odborná témata a se složitým dotazníkem, jehož vyplnění vyžaduje nejméně desítky minut času. Tomu odpovídá ale i počet odpovědí. Například konzultace na téma „Spravedliv­é zdanění digitální ekonomiky“, která končila v lednu, se zúčastnilo 446 respondent­ů.

Jsou však témata, která přesto zaujmou. Téměř devadesát tisíc lidí zaslalo svůj názor k možnosti úplného zákazu obchodu se slonovinou a skoro sedmdesát tisíc na nutnost ochrany opylujícíh­o hmyzu.

Ani víc než dva miliony účastníků konzultace o změně času ale neznamená, že střídání času skončí. „Problém je postoj členských států. Téma je to zatím jen ve Finsku,“uvedla Kottová. Evropskou komisi konzultace zavazují pouze ke zprávě o výsledku konzultací pro Evropský parlament. Ten konzultaci na návrh českého europoslan­ce Pavla Svobody inicioval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia