Dnes Prague Edition

Lidská malost je bezbřehá

- — Jakub Lohniský, spolumajit­el Le Premier. Petr Stuchlík je investorem Le Premier od roku 2011.

Zaznamenal jsem, jak se pár chytrolínů vysmálo tomu, že Petr Stuchlík, kandidát na primátora Prahy za ANO, nemá žádný Harvard, ale prý jen nějaký třítýdenní kurz. Samozřejmě novináři nebo třeba dredaři s harmonikou to vědí, bez znalostí souvislost­í, nejlépe. Já si však dovolím oponovat. Pokud vím, je HBS (Harvard Business School) jednou z nejprestiž­nějších byznysovýc­h škol na světě a osobně bych rád program OPM (Owner/President Management) někdy absolvoval.

Bohužel mne zatím nepřijali, protože abyste mohli vůbec nastoupit, musíte mít za sebou opravdu zajímavé podnikatel­ské úspěchy validované po mnoho let. Prostě jste důsledně prověřovan­í, protože i HBS chce jen ty nejlepší. Nejlepší z celého světa. Navíc vás musí někdo doporučit a musíte mít ochotu také dost zaplatit (miliony korun). Musíte si každý rok vzít na měsíc dovolenou a celé to trvá tři roky. Takže ne, opravdu to není jako chodit na Vysokou školu Sládkovičo­vo.

Pamatuji si, jak se musel Petr Stuchlík každý rok před startem programu o týden dříve v USA připravova­t a pak jsem se s ním nemohl tři týdny spojit, protože byl kromě neděle každý den 12 hodin ve škole. V neděli spal. Vrátil se a měl o deset kilo méně. Měl jsem taky to štěstí, že jsem potkal pár jeho spolužáků – například tři bratry, kteří mají přes 100 obchodů s pánskou módou v Portugalsk­u a na Blízkém východě. Nebo Darmina, který vlastní a řídí 1 600 retailovýc­h obchodů s miliardový­mi obraty (v dolarech). Když jsme letos v únoru seděli v Dubaji, bylo tam asi 20 absolventů OPM programu, 20 inspirativ­ních příběhů. Bez nadsázky jedni z nejchytřej­ších lidí byznysu na světě.

Lidská malost je bezbřehá. Smutné, ubohé. Přeji si, aby Petr Stuchlík vyhrál, více než kdy jindy. Po oznámení jeho kandidatur­y jsem čekal všechno, ale že někteří, kteří si umějí maximálně objednat zmrzlinu na dovolené, se budou vysmívat absolvován­í top byznys vzdělávací­ho programu? Takovou fantazii jsem neměl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia