Dnes Prague Edition

Bradburyho prvotina vychází po letech česky

- Redaktorka MF DNES

Monika Zavřelová

PRAHA Svět si jej pamatuje především jako mistra sci-fi a autora kultovního románu 451 stupňů Fahrenheit­a z roku 1953. Nakladatel­ství Plus z vydavatels­kého domu Albatros Media však nyní připomíná i více hororovou stránku amerického spisovatel­e Raye Bradburyho. Vůbec poprvé totiž souborně vydává jeho úplnou prvotinu – povídky Temný karneval. Při jejich psaní autora inspiroval Edgar Allan Poe.

Hrobník i upíři

Původní Temný karneval tvoří dvacet sedm povídek, kterými Bradbury oslovoval čtenáře v takzvaných pulp magazínech. Ty se často vyznačoval­y pochybnou literární kvalitou, ačkoliv pro ně psávali i mistři slova. Vypráví v nich o osudu hrobníka, upíra, dívky utonulé v jezeru nebo muže, který kostru ve svém těla považoval za skrytého a nebezpečné­ho vetřelce.

V české verzi se však čtenáři nedočkají příběhu Mezidobí, který patří i do populární Marťanské kroniky, a povídky Noc, jelikož už vyšla v autorových vzpomínkác­h na dětství a dospívání Pampeliško­vé víno.

Překládalo sedm lidí

Pod překladem knihy je tentokrát poněkud netradičně podepsáno hned sedm osobností včetně Petra Cahy, Stanislavy Menšíkové nebo Josefa Hořejšího. Část povídek se totiž nakladatel rozhodl přeložit nově a dalším se pak dostalo českého hávu vůbec poprvé. Zbytek textů Plus zachoval v původní podobě, kdy vycházely v různých výborech nebo antologiíc­h.

Na pulty knihkupect­ví Temný karneval zamíří v pondělí 20. srpna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia