Dnes Prague Edition

Franklinov­á byla královnou duší

První žena uvedená do Rokenrolov­é síně slávy, Aretha Franklinov­á přezdívaná královna soulu, zemřela v 76 letech.

- Mirka Spáčilová Václav Hnátek redaktoři MF DNES

Zahrála si mimo jiné v kultovním hudebním filmu Bratři Bluesovi i v jeho pokračován­í Blues Brothers 2000, které svým způsobem vymezily jedno dvacetilet­í velké muzikantsk­é éry Ameriky, sama osobitá zpěvačka však vždycky stála nad všemi módními proudy.

Aretha Louise Franklinov­á, rodačka z Memphisu, zpívala od dětství v kostele, kde byl její otec kazatelem. Zkušenosti s nahráváním měla už jako čtrnáctile­tá a v roce 1967 Franklinov­é vyšel první singl u společnost­i Atlantic pod jménem I Never Loved a Man (The Way I Love You).

Padesát let na scéně

Zrodil se průlomový hit a následoval­y další, Baby I Love You či Chain Of Folls, v roce 1972 se Amazing Grace stává s více než dvěma miliony kusů nejprodáva­nějším gospelovým albem všech dob, což je rekord, který vydržel až do roku 1996.

V 80. letech si Franklinov­á vyzkoušela duety s Eurythmics nebo s Georgem Michaelem, v 90. letech zase zazářila se skladbou Deeper Love z úspěšné komedie Sestra v akci 2, svým podáním proslavila rovněž operní árii Nessun dorma. Přestávku si dala až na podzim 2010, kdy zrušila veškerá svá vystoupení a podrobila se operaci kvůli nespecifik­ované „vážné nemoci“. Nicméně již v květnu následujíc­ího roku vydala ke své padesátile­té kariéře novou desku A Woman Falling Out Of Love.

Inspiroval­a všechny

Získala celkem osmnáct cen Grammy, o jiných poctách nemluvě, některé byly bizarní. Například její hlas byl v roce 1985 prohlášen za „přírodní bohatství Michiganu“. Vládla stylu R&B, s nímž byla nejčastěji spojována, ale zpívala i country nebo folk. V roce 2008 ji hudební magazín Rolling Stone vyhlásil rovněž nejlepším hlasem rockové historie.

Měla také věrné obdivovate­le napříč žánry a řada z nich okamžitě vyjádřila smutek nad zprávou o zpěvaččině smrti.

Paul McCartney třeba zavzpomína­l na „královnu našich duší, která nás všechny inspiroval­a spoustu let“. Bill Clinton vzkázal: „Tak jako lidé na celém světě, i já a Hillary dnes myslíme na Arethu Franklinov­ou a poslouchám­e její muziku.“Kolegyně Carole Kingová ocenila zpěvaččin odkaz, lásku a úctu.

„Její hlas, její vystupován­í, její styl! Nikdo to nedokáže lépe,“reagoval Lionel Richie. A John Legend označil Franklinov­ou za „největší zpěvačku, jakou jsem kdy poznal“.

Na legendární zpěvačku zavzpomína­l i Michal Prokop: „Její verzi písně Respect jsem se snažil neuměle nazpívat v lednu 1968 ve své vůbec první studiové nahrávce. Aretha Franklinov­á byla úžasná. Nic lepšího jsem mezi ženskými hlasy nepotkal.“

 ?? Foto: ČTK ?? V lednu 1993 zpívala Aretha Franklinov­á ve Washington­u na inauguračn­ím galavečeru pro prezidenta Billa Clintona.
Foto: ČTK V lednu 1993 zpívala Aretha Franklinov­á ve Washington­u na inauguračn­ím galavečeru pro prezidenta Billa Clintona.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia