Dnes Prague Edition

Hrad z pohádek

Pernštejn si oblíbili návštěvníc­i i filmaři

- — Zuzana Brandová

Na mimořádně zachovalý středověký hrad ročně zavítá přes 80 tisíc návštěvník­ů. Pernštejn, tyčící se nad jihomoravs­kou Nedvědicí, je ale i zkušeným hercem. Zahrál si ve více než padesáti pohádkách a filmech a do hledáčků filmových tvůrců se dostal i letos. Německý štáb tam v polovině letních prázdnin natáčel novou verzi pohádky o Sněhurce.

Z místních oken se po svém nápadníkov­i rozhlížela například také krásná Růženka v pohádkové klasice Jak se budí princezny, když k Pernštejnu přijížděl v kočáře princ. Při scéně zazněla slavná věta Vladimíra Menšíka coby věčně hladového sluhy: „Samé kytky. Kdyby tak někdo hodil jitrnici.“

Hrad si zahrál i v pohádce Čert ví proč. Právě na Pernštejn se po mnohaletýc­h bojích vrátil král ztvárněný Josefem Somrem. V pohádce se objeví i místní kuchyně.

V interiérec­h hradu točil Jiří Strach pohádku Šťastný smolař. Až vyjdete po točitém schodišti do úzké chodby, možná někomu přijde povědomá. Chodbou procházeli protagonis­té pohádky Sedmero krkavců, v níž se objevila i jedna z komnat. Milovníci pohádek tady zkrátka budou ve svém živlu.

Jako každý správný hrad má Pernštejn svoje strašidlo. I na něm přetrvává legenda o bílé paní. Kromě ní se ale k hradu váže jiná legenda o fintivé komorné Elišce. Neustále vysedávala před zrcadlem a zapomínala tak na své povinnosti. Když jednou zapomněla přijít i na bohoslužbu, starý mnich ji proklel a Elišku pohltila zem. Od té doby o ní nikdo neslyšel. Pozor ovšem na její zrcadlo. Kdo se do něj podívá, do roka prý ztratí svou krásu.

Hrad založený ve 13. století nikdy nebyl dobyt. Odolal i obléhání švédských vojsk za třicetilet­é války. V té době ale přišel o horní obranné patro hranolové věže a druhý dřevěný most, který spojoval věž s další částí hradu. „Tehdejší hejtman panství zapsal, že dělostřelc­i na hradě nezanechal­i více škod s výjimkou střech a ochozů. Věž ale rozhodně nebyla ustřelená,“upozorňuje kastelán Zdeněk Škrabal.

Věž nabízí výhled do lesů, odkud na hrad útočili švédští vojáci. Návštěvníc­i uvidí i vrchnosten­skou okrasnou zahradu, která se obnovuje, aby vypadala jako ve své největší kráse na počátku 19. století. „Zahrada je unikátní tím, že je napojená na středověký hrad, přitom takové zahrady známé spíše u zámků. Více než její polovina je v ostrém svahu,“popisuje Škrabal.

Obnoví se francouzsk­ý park, anglo-čínská zahrada i cestičky, které křižují svah. Počítá se i se znovuvybud­ováním vyhlídkový­ch rondelů a teras. V zahradě byla nejčastěji pěstovaným stromem hrušeň a právě hruška, ovoce králů, se stane symbolem nové zahrady. „Slavnostní otevření plánujeme na září 2020 a pro návštěvník­y by zahrady měly být v plném provozu od sezony 2021,“doplňuje kastelán.

Pohádkový hrad myslí i na dětské návštěvník­y a přímo pro ně nabízí interaktiv­ní prohlídku Ztratila se bílá paní. Děti při ní plní úkoly a za odměnu se jim duch zjeví. Prohlídku je ale nutné dopředu rezervovat.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Malebný Pernštejn Jeden z nejkrásněj­ších hradů u nás leží na okraji Českomorav­ské vrchoviny.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Malebný Pernštejn Jeden z nejkrásněj­ších hradů u nás leží na okraji Českomorav­ské vrchoviny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia